کد خبر: 3345190
تاریخ انتشار : ۲۶ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۲:۳۷
بیان ابعاد تازه‌ای از مسابقات قرآن ترکیه؛

از انتخاب تأمل‌برانگیز مکان مسابقات تا نگاه غیر‌مسلمانان + عکس

گروه فعالیت‌های قرآنی: ‌قاری بین‌المللی کشورمان در‌خصوص نخستین مسابقات قرآن ترکیه گفت: این مسابقات در دو مسجد پربازدیدکننده و بین‌المللی ترکیه به نام‌های مسجد سلطان محمد و مسجد سلطان فاتح برگزار شد که به ترتیب هر کدام ‌میزبان مسابقات قرائت ‌و حفظ بود‌ند.

رحیم خاکی، داور و قاری بین‌المللی قرآن کشورمان در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، در‌خصوص حضورش در نخستین مسابقات قرآن ترکیه(اواسط تیرماه 94) گفت: در سال‌های گذشته نیز چندین دوره این مسابقات برگزار شده بود، اما امسال این مسابقات با حضور 46 کشور(از هر کشور یک حافظ و یک قاری) برپا شد.

وی با اشاره به اینکه مسابقات قرآن ترکیه، اقدام مبتکرانه بسیار جالبی بود، ادامه داد: مسابقات قرآن ترکیه‌ ‌در دو مسجد پربازدیدکننده و بین‌المللی ترکیه به نام‌های مسجد سلطان محمد و مسجد سلطان فاتح برگزار شد که به ترتیب هر کدام ‌میزبان مسابقات قرائت ‌و حفظ بود‌ند.

خاکی اظهار کرد: با توجه به معماری و زیبایی‌های دو مسجد و همچنین جایگاه قاری و یا فضای درنظر گرفته شده برای استقرار هیئت داوران و به بیان کلی فضای برگزاری مسابقات که در محراب مسجد انتخاب شده بود، به نظر خیلی معنوی‌تر بود به‌گونه‌ای که با برپایی مسابقات قرآن سنخیت بیشتری داشت. از سوی دیگر باتوجه به اینکه این دو مسجد یکی از مقاصد اصلی گردشگران در بازدید از شهر استانبول است شاید حدود 100 هزار نفر در طول روز یا چند روز برپایی مسابقه حضور داشتند.

برپایی مسابقه قرآن ترکیه طی شش روز

این قاری بین‌المللی کشورمان با اشاره به برپایی این مسابقات طی 6 روز، بیان کرد: مانیتور‌ها و فضاهای نمایشی که در بیرون از فضای مسجد و فضای برگزاری مسابقات قرار گرفته بود، موجب شده بود تا مردمی که از سراسر جهان برای دیدن مسجد‌ها آمده‌اند شاهد برپایی مسابقات قرآن نیز باشند.

وی با تأکید بر اینکه این عمل شور و اشتیاق را در چهره بازدیدکنندگان نمایان کرده بود، اضافه کرد: شاید اگر این مسابقات در این دو محل برگزار نمی‌شد این همه گردشگر و سایر افراد نمی‌توانستند یک مسابقه قرآن و تلاوت قرآن را از نزدیک تجربه کنند و ببینند که برایشان آن طور جذاب باشد، ضمن اینکه بالاخره با هزینه پایین و بدون اینکه نیاز به طراحی دکور برای مسابقات داشته باشند ـ چون فضای مسجد و محراب، زیباترین دکور را داشت ـ نخستین دوره مسابقات قرآن ترکیه را برگزار کردند.

خاکی با اشاره به اینکه ما هم در کشورمان مساجد بزرگ تاریخی چون شیخ لطف‌الله، مسجد جامع اصفهان و ... داریم، بیان کرد: این مساجد این قابلیت را دارد که طی هماهنگی‌هایی، محل برگزاری مسابقات ملی و بین‌المللی قرآن شود.

این داور بین‌المللی کشورمان اضافه کرد: هتلی که برای شرکت‌کنندگان مسابقات در نظر گرفته شده‌ بود؛ خوب بوده امسال با وجود اینکه نخستین دوره مسابقات بود جایزه‌ای چون 60 میلیون تومان، برای رتبه نخست این دوره از مسابقات در‌نظر گرفته شده بود که این مبلغ برای رتبه‌های بعدی با فاصله‌های کمتری بود. از سوی دیگر شرکت‌کنندگان به لحاظ رفاهی، تفریحی و اطلاع‌رسانی مشکلی نداشتند و تبلیغات شهری‌‌ بیشتر از مسابقات بین‌المللی قرآن جایزه دبی بوده است.

اجرای صوت و لحن «ابوذر کرمی» بدون اشتباه بود

وی با اشاره به اینکه در مراسم اختتامیه نیز رئیس جمهور ترکیه برای اهدای جوایز به منتخبان حضور پیدا کرد، افزود: اینکه مسابقات قرآن ترکیه در دو رشته برگزار ‌شد و هر کدام به صورت جدی در مکانی دنبال می‌شد، این اقدام خوبی بود به گونه‌ای که می‌تواند در کشور ما این اتفاق بیافتد در حالی که مسابقات بین‌المللی قرآن کشور ما در یک سالن برگزار می‌شود.

خاکی اظهار کرد: با توجه به اینکه ابوذر کرمی، نماینده کشورمان در این دوره از مسابقات بدون اشتباه و با صوت و لحن عالی مسابقات را اجرا کرده بود اما متأسفانه رتبه‌ای نیاورد در حالی که حداقل حق او رتبه دومی بوده است. همچنین آنجا باید در بحث داوری اعتراضی صورت می‌گرفت.

این قاری بین‌المللی کشورمان تصریح کرد: «کرمی» به لحاظ اجرا صوت و لحن عالی و تجوید فوق‌العاده‌ای داشت که بدون غلط و اشکال اعرابی، محفوظاتشان را ارائه کرد و صرفاً یک تذکر وقف و ابتدایی، داور وقف و ابتدا به او داد که آن هم توسط داور ترک به داور وقف و ابتدا تذکر داده شد که بی‌مورد بود که برطرف شد.

وی اضافه کرد: آنچه که مسلم است این اتقافات و رویدادها برای حضور جدی و کاملاً حرفه‌ای با رعایت ضوابط دیپلماسی و فرهنگی که باید از قبل مسئولان، مدیران فرهنگی و دیپلمات‌های فرهنگی در کشورهای دیگر تمهیداتی را پیش‌بینی کنند، ضروریست تا نفرات اعزامی از سوی جمهوری اسلامی ایران برای حضور قدرتمند در این عرصه‌ها ظاهر شوند؛ چرا‌که در مسابقات قرآن ترکیه حتی رایزن و کاردار فرهنگی ایران در استانبول حضور نداشتند و اصلاً فردی در کنار این متسابقان نبود.

این داور بین‌المللی اضافه کرد: حال آنکه از سوی سفارت کشور برونئی برای متسابقان این کشور‌ در پنجمین دوره مسابقات بین‌المللی قرآن دانشجویان مسلمان، ماشین لوکس و مدرن برای ایام حضورشان در نظر گرفته شد و حتی هتل مجزا نیز برای آنها گرفته شود و از سوی سفارتشان تا پایان آن مسابقات مورد حمایت واقع شدند. در برخی از مسابقات بین‌المللی قرآن چون مسابقات امسال مالزی رایزن فرهنگی کشورمان نیز حضور فعال و شایسته‌ای داشت.

خاکی با اشاره به اینکه از این نمونه‌ها زیاد داریم، تصریح کرد: لازم است برای نتیجه گرفتن از یک موضوع مؤثر بین‌المللی و فرهنگی تمامی کارگزاران فرهنگی، سیاسی و اجرایی کشور حمایت‌های لازم را داشته باشند تا این قهرمانان قرآنی شایسته‌ که به کشورهای مختلف فرستاده می‌شوند با نتیجه عادلانه و موفق از مسابقات خارج شوند.

وی در‌خصوص علت عدم حضور داوران ایرانی در مسابقات قرآن سایر کشورها، اظهار کرد: یکی از این دلایل نبود فدراسیون بین‌المللی قرآن است، علت دیگرش عدم تحرک جدی رایزنی‌های فرهنگی در کشورهایی که مسابقات قرآن برگزار می‌شود. چنانکه می‌توانیم با بهره‌گیری از ظرفیت دیپلماتیک و ارتباط‌گیری مؤثر با کشورهای دیگر از چند ماه قبل‌ از برپایی مسابقات و قبل از آنکه تصمیم‌شان را برای انتخاب داوران بگیرند، قابلیت‌های داوری‌ها قرآنی کشورمان را به کشور مقصد معرفی و پیگیری کنیم و آن را به عنوان یک مطالبه از آنها داشته باشیم.

خاکی عنوان کرد: اگر آنجا هم سهواً و یا عمداً برای عدم دعوت از جمهوری اسلامی ایرانی، موضوعی است با فعال شدن موضوع دیپلماسی فرهنگی باید بتوانیم آن را عملیاتی کنیم.

وی با ابراز گلایه از اینکه چرا نباید از کشورمان هیچ سالی در مسابقات قرآن مالزی، داور حضور داشته باشند، بیان کرد:  این امر اصلاً پذیرفته نیست و حال آنکه مسابقات قرائت قرآن مالزی در طول بیش از 50 دوره برگزاری، حدود 20 رتبه از ایران داشته است. چرا نباید کشوری که این همه رتبه اول تا سوم را در این مسابقات بدست آورده است، داوری در هیئت داوران داشته باشد چنانکه داورانی از کشورهای ضعیف‌تر که شاید هیچ سالی در مسابقات مالزی رتبه کسب نکرده‌اند، حضور دارند.

این قاری بین‌المللی کشورمان در پاسخ به اینکه آیا درمسابقات قرآن کشورها لازم نیست که داوران قرآنی کشورمان با سایر داوران کشورها رایزنی کنند؟ تأکید کرد: رایزن‌های فرهنگی کشورمان باید این امر را پیگیری کنند؛ چرا که ارتباط‌گیری از مسیر اصلی بسیار متفاوت است با ارتباط گیری شخصی هرچند این هم می‌تواند راهگشا باشد اما مسیر رسمی بسیار دقیق‌تر و مطلوب‌تر است.

خاکی بیان کرد: در خصوص حضور داوری از کشورمان در مسابقات قرآن ترکیه نیز امسال شخصاً با چند نفر از اساتید قرآن کشور ترکیه تماس گرفتم اما گفتند «دیر شده است و سازمان دیانت ترکیه، تصمیمش را برای انتخاب داوران و تیم داوری گرفته است» که این ناشی از کمرنگ بودن رایزنی ما در کشور مقصد است که باید اتفاقات مهم به ویژه در زمینه قرآن را، اطلاع داشته باشد و اقدام کنند حتی قبل از اینکه ما در ایران مطلع شویم.

یادآور‌ می‌شود، حبیب صداقت با کسب مقام ششم مسابقات سراسری قرآن کریم جواز حضور در مسابقات قرآن ترکیه را کسب و در این رقابت‌ها سوم شد. در این مسابقات نمایندگان کشور‌های اندونزی و فیلیپین اول و دوم شدند. همچنین ابوذر کرمی، نماینده کشورمان در رشته حفظ‌ کل این مسابقات نیز مقامی کسب نکرد.

captcha