کد خبر: 3349239
تاریخ انتشار : ۲۸ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۹:۵۰
احمدی در پاسخ به ایکنا بیان کرد:

معضل تهیه اسناد بالادستی برای طرح‌های کلان پژوهشی علوم انسانی

گروه دانشگاه: معاون پژوهشی وزارت علوم با بیان اینکه ۴۷ طرح کلان ملی پژوهشی برای ادامه تخصیص اعتبار باید سند بالادستی داشته باشند، گفت: در بخش علوم انسانی مشکل داریم، چون مدل‌شان با طرح‌‌های صنعتی متفاوت است و معمولاً متقاضی مشخصی ندارند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، وحید احمدی، معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری عصر امروز، 28 مردادماه بعد از نشست شورای عتف در مورد مصوبات این نشست در جمع خبرنگاران گفت: جلسه صد و سی و چهارم کمیسیون دائمی شورای عتف را داشتیم. در ابتدای آن یک پیش از دستور داشتیم که در مورد گزارش سفر به اتریش بود.

وی افزود: هیئتی برای عقد تفاهم‌نامه با سازمان «یونیدو» به اتریش اعزام شدند که خوشبختانه در آنجا زمینه‌های همکاری با یونیدو که همان سازمان جهانی توسعه صنعتی است انجام شد و جزء کارهای بسیار مهم برای ادامه برنامه‌های شورای عتف بود. آن‌ها هم استقبال کردند که همکاری‌هایی هم در حوزه برنامه‌ریزی و هم حوزه توسعه صنعتی و فناوری را داشته باشند.

تدوین اسناد ملی راهبردی 47 طرح‌ کلان ملی پژوهشی

احمدی اظهار کرد: دومین قسمت، گزارش کارگروه تدوین اسناد ملی راهبردی طرح‌های کلان را داشتیم که این کارگروه از قبل کارهایش را انجام داده و الان یک مجموعه‌ دستورالعمل که باید به تأیید شورای عالی برسد را تهیه کردند؛ در واقع معنی‌اش این است که همه طرح‌های کلان ما باید هر کدام‌شان سند بالادستی شامل ضرورت اینکه ما چنین طرحی نیاز داریم و آینده آن به کجا می‌رود و با نیازهای چه بخشی مرتبط می‌شود باشد.

وی گفت: 47 طرح داریم و الان صحبت این است که غیر از ارزیابی که ما از وضعیت همه طرح‌ها کردیم، هر طرحی برای خودش سند بالادستی داشته باشد. خوشبختانه بعد از بحث‌های زیادی که شد تصویب شد که همه طرح‌هایی که داریم باید سند بالادستی را تهیه کنند و در ضمن یک کارگروه تخصصی هم با ترکیبی که جمع پیشنهاد داد تشکیل شد که چند نفر شخصیت صاحب‌نظر و یکی دو نفر هم نمایندگان دستگاه‌های اجرایی و بهره‌بردار هستند، که سند را از لحاظ ساختاری و فنی ارزیابی می‌کنند و تشخیص می‌دهند که این سند درست است یا نه.

عدم تخصیص اعتبار به طرح‌های پژوهشی بدون سند بالادستی

معاون پژوهشی وزیر علوم افزود: در نهایت تصویب شد که به طرح‌هایی که این سند را ندارند ادامه تخصیص اعتبار را نداشته باشیم و فقط به طرح‌هایی اعتبار داده می‌شود که سند بالادستی‌شان تهیه شده و تکمیل می‌شود. البته این باید در نشست شورای عالی که دوشنبه هفته آینده است تصویب شود. در واقع هدف ساماندهی طرح‌هاست؛ بعضی از طرح‌ها سند بالادستی دارند و خیلی‌هایشان هم ندارند.

وی عنوان کرد: سند بالادستی تعیین می‌کند که این طرح چه ضرورتی دارد؛ بعد از آن اینکه این سند چه کاربردی دارد، آیا اصلاً می‌خواهیم صنعتی را برای آن راه‌اندازی کنیم یا نه؟

معضل جدی در بخش علوم انسانی

احمدی در مورد طرح‌هایی که سند بالادستی ندارند به بخش علوم انسانی اشاره و اظهار کرد: در علوم انسانی این معضل جدی است؛ البته امروز در علوم انسانی گزارشی داده شد. برای بخش علوم انسانی‌‌ها هنوز سندی تعریف نشده چون با ساختارشان هماهنگ نبوده است و البته ضعف نیست. برای توجیه اقتصادی و مطالعه ساختاری آن مشکل وجود دارد؛ بنا بر این برخی از طرح‌ها در فاز مطالعه هستند، برخی سند دارند و برخی هم ندارند. الان آماری که ما داریم این است که طرح‌های دفاعی که جنبه امنیتی دارند هنوز ارائه نشده‌اند و رشته علوم انسانی هم هنوز مشکل دارد.

سند بالادستی هشت طرح نهایی شده است

وی با بیان اینکه از 47 طرح، سند بالادستی حدود هشت طرح نهایی شده است، در پاسخ به خبرنگار ایکنا در مورد مشکلات طرح‌های علوم انسانی گفت: مشکل‌شان این است که مدل‌شان با طرح‌‌های صنعتی متفاوت است؛ به‌طور مثال وقتی صحبت از واکسن دامی می‌کنید در نهایت می‌دانید که کجا مصرف می‌شود، تقاضای بازار چقدر است و سرمایه‌ای که برایش در نظر می‌گیرند چقدر است، دستگاه بهره‌بردارش کدام است و مشکلات اجرایی‌اش چیست، ولی طرح‌های علوم انسانی معمولاً متقاضی مشخصی را ندارند؛ در حال حاضر یکی از معضلات 47 طرحی که باید دستگاه‌های متقاضی داشته باشند یکی‌ از آن‌ها همین علوم انسانی‌هاست که یکی دو عدد از آنها را توانستیم حل کنیم ولی مابقی هنوز به نتیجه نرسیده است که امیدواریم در این فاصله بتوانیم یک راهکاری برایش پیدا کنیم.

captcha