به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آیتالله محمد یزدی، رئیس مجلس خبرگان رهبری صبح امروز، سهشنبه، 10 شهریورماه در افتتاحیه هجدهمین اجلاس رسمی چهارمین دوره مجلس خبرگان رهبری با اشاره به آیه 65 سوره نساء اظهار کرد: تمام موجودات هستی به طور الزام و قهری مسیری را که آفرینش تعیین کرده طی میکنند که این مسئله مربوط به ربوبیت تکوینی است.
وی افزود: انسان نیز مثل دیگر موجودات محکوم ربوبیت او است اما تنها در بخشی از اعمالش اختیار و قدرت انتخاب دارد که با این مسئله نسبت به سایر موجودات امتیاز پیدا میکند.
یزدی با بیان اینکه انسان از تولد تا بینهایت است، نه تا مرگ، اظهار کرد: انسان که از تولد تا بینهایت است نمیتواند با قدرت تشخیص فردی یا جمعی تا پایان کار را ببنید برای همین وحی در کنار خرد به کمکش آمده است که خرد مجسم بیرونی است در حالیکه عقل پیامبر درونی است.
وی گفت: انسانی که در بخشی از اعمال خود مختار است کسی حق حاکمیت بر او را ندارد و خود باید سرنوشتش را به دست بگیرد و تنها کسی که میتواند برای او برنامه تنظیم کند، آفریننده انسان است که انسان را راهنمایی میکند و این انسان است که میتواند انتخاب کند.
رئیس مجلس خبرگان رهبری با طرح این سؤال که ملاک حق حاکمیت خداوند نسبت به انسان علم خداست یا مالکیت او، گفت: مالکیت تکوینی حاکمیت خداست و مالکیت تشریعی علم خداوند است.
وی با بیان اینکه خداوند با وحی خود حق حاکمیت را به پیامبر داده است، افزود: برخی پیامبران غیر از اینکه رسول هستند، رهبر و امام نیز هستند و این حاکمیت پس از پیامبر اسلام(ص) به امیرالمؤمنین (ع) عنایت شده است.
یزدی افزود: در مسئله غیبت این حق توسط ائمه به فقهای عظام واگذار شده است؛ یعنی فقها مجعول و منصوب هستند و رهبری را در حکومت به دست گرفتهاند.
وی خاطرنشان کرد: در زمان طغات فقهای عظام هر یک به توان خود ولایت امر را اعمال میکردند اما وقتی بسط ید پیش آمد و یکی از فقها حاکمیت را به دست گرفت دیگر فقها در حکومت دخالت نمیکنند و ممکن است به فقیه حاکم مشورت دهند.
رئیس مجلس خبرگان رهبری با بیان اینکه مشورت غیر از شوراست، اظهار کرد: فقها مشورت میکنند اما تصمیم با حاکم است؛ مشورت ابزاری برای تقویت اراده تصمیمگیرنده است.
وی تصریح کرد: شورا نمیتواند حکومت و حاکمیت را از مخاطره جدال و درگیری نجات دهد.
آیتالله یزدی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اظهارنظرهای گوناگون در مورد برجام در محافل مختلف گفت: ما در حال گذراندن یکی از مقاطع حساس تاریخی کشور هستیم و بدانیم آیندگان در آنچه در این مقطع حساس میگذرد، قضاوت خواهند کرد و باید بهگونهای عمل کنیم که آیندگان از ما تجلیل و تقدیر کنند.
وی با بیان اینکه برجام در حال طی کردن مراحل قانونی است، اظهار کرد: به دلیل اینکه در مسئله برجام تعهداتی مطرح شده، باید در مجلس مورد بررسی قرار گیرد.
رئیس مجلس خبرگان رهبری تصریح کرد: تیم مذاکرهکننده ایران انصافاً زحمت کشیدند و سابقه نداشته که دیپلماتهای ما با این حوصله و دقت بتوانند بحث کنند.
وی افزود: در برنامه جامع اقدام مشترک تعهداتی برای طرفین مطرح شده که هرچند امضایی در کار نیست اما از نظر قانون مجلس حق دارد برجام را بررسی کند.
یزدی با اشاره به هشدار رهبر معظم انقلاب مبنی بر مراقبت از نفود دشمن پس از توافق گفت: آمریکا را اولین دشمن خود میدانیم؛ چرا که جنایتهایی مرتکب شده و در حال ارتکاب است که قابل شمارش نیست. فتنههایی که در اطراف ما رخ میدهد از حمایتهای آمریکا برخوردار است و حتی گروههایی مانند داعش با سلاحهای آمریکایی جنایت میکنند.
وی با بیان اینکه هدف آمریکا اختلاف و تفرقه میان مسلمانان است، خطاب به سردمداران آمریکا گفت: این خواب که مجدداً کشور را بازار مصرف و منبع درآمد خود کنید را به گور خواهید برد.
رئیس مجلس خبرگان رهبری گفت: همانطور که رهبر معظم انقلاب در مورد مذاکره با آمریکا به دولت مطرح کردند، اگر در مورد انرژی هستهای با مذاکره میکنیم ربطی به روابط دوجانبه ندارد.
یزدی با اشاره به ضرورت توجه به مقوله اقتصاد مقاومتی اظهار کرد: دولتمردان بدانند که ما مأمور هستیم که اقتصاد مقاومتی داشته باشیم و دستگاههای مولد کشور را تقویت کنیم؛ امروز برخی کارخانهها زیر ظرفیت خود کار میکنند بنابراین لازم است ابتدا آنها را اول تقویت کنیم و از ظرفیت آنها استفاده کنیم.
رئیس مجلس خبرگان رهبری همچنین به اوضاع منطقه اشاره کرد و گفت: آنچه در کشورهای منطقه در حال وقوع است را از چشم آمریکا و اسرائیل میدانیم؛ آنها مسلمانان جهان را به جان هم میاندازند و منطقه را به آتش میکشند تا اسرائیل را نجات دهند.
یزدی افزود: آنها در سوریه به دنبال تغییر حکومت هستند در حالیکه خود مردم سوریه میتوانند برای خود تصمیم بگیرند.
وی به مسئله انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی و خبرگان رهبری اشاره کرد و گفت: در انتخابات وزارت کشور مجری و شورای نگهبان ناظر است و نظارتش استصوابی است و از ابتدای نامنویسی تا اعلام نتیجه حق نظارت دارد.
یزدی با بیان اینکه وزارت کشور در حالی تلاش میکند انتخابات را به صورت الکترونیکی برگزار کند که امکانات آن را ندارد، اظهار کرد: تا زمانیکه اطمینان شورای نگهبان در رابطه با این شیوه حاصل نشود، نمیتوان اعلام کرد که در کلانشهرها انتخابات به صورت الکترونیکی برگزار میشود.
رئیس مجلس خبرگان رهبری گفت: باید از امکانات نرمافزاری و سختافزاری انتخابات الکترونیکی اطمینان حاصل کنیم تا نظارت دقیقتری صورت گیرد.