کد خبر: 4316739
تاریخ انتشار : ۲۳ آبان ۱۴۰۴ - ۱۳:۰۷
حجت‌الاسلام احمد خاتمی:

دستگاه دیپلماسی به صراحت از ترامپ شکایت کند

امام جمعه موقت تهران با اشاره به اعتراف ترامپ مبنی بر رهبری حمله رژیم صهیونیستی به ایران گفت: در این خصوص دستگاه دیپلماسی بیانیه داد و آن را محکوم کرد اما پیشنهاد من این است که دستگاه دیپلماسی به صراحت از ترامپ به سازمان‌های بین‌المللی شکایت کند.

دستگاه دیپلماسی به صراحت از ترامپ شکایت کندبه گزارش خبرنگار ایکنا، نماز جمعه امروز 23 آبان ماه تهران که با دعا برای بارش باران همراه بود به امامت حجت‌الاسلام و المسلمین سیداحمد خاتمی، اقامه شد.

امام جمعه موقت تهران در خطبه اول نماز جمعه امروز با توصیه به رعایت تقوای الهی گفت: خود را در محضر ذات مقدس الهی ببینیم و بدانیم که سفر طولانی در پیش داریم؛ سفر طولانی که باید توشه برگیریم و توشه، تقواست. مولا علی(ع) فرمودند: سفارش می‌کنم شما را به یاد مرگ باشید. مرگ برفی نیست که بر بام دیگران ببارد، بر بام من و شما هم خواهد بارید، از آن کمتر غفلت کنید؛ چگونه از چیزی غافلید که او از شما غافل نیست (خطبه 188 نهج‌البلاغه).

وی ادامه داد: در قرآن کریم در حدود 9 آیه به پیامبر اکرم(ص) سفارش کرده که فقط بر خدا توکل داشته باشد. در آیه 58 سوره فرقان خداوند می‌فرماید: «وَتَوَكَّلْ عَلَى الْحَيِّ الَّذِي لَا يَمُوتُ وَسَبِّحْ بِحَمْدِهِ وَكَفَى بِهِ بِذُنُوبِ عِبَادِهِ خَبِيرًا؛ و بر آن زنده كه نمى‏ ميرد توكل كن و به ستايش او تسبيح گوى و همين بس كه او به گناهان بندگانش آگاه است» و پیامبر اکرم(ص) نیز به صراحت می‌فرمایند: «حَسْبِيَ اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا هُوَ عَلَيْهِ تَوَكَّلْتُ وَهُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ؛ پس اگر روى برتافتند بگو خدا مرا بس است هيچ معبودى جز او نيست بر او توكل كردم و او پروردگار عرش بزرگ است»(آیه 129 سوره توبه).

حجت‌الاسلام خاتمی در ادامه به تشریح مفهوم توکل پرداخت و گفت: توکل آن است که انسان خدا را همه کاره جهان هستی بداند. امام فرمود: ما هیچیم و همه کاره اوست. جز آنچه خدا بخواهد به ما اصابت نمی‌کند و مومنان فقط به او توکل می‌کنند. نراقی در جامع‌السعادات جلد یک صفحه 167 توکل را اینطور معنی می‌کند که: باور داشته باشیم همه چیز دست ذات مقدس الهی است و در روایت است که آدمی که این را باور کند، جز برای خدا کار نمی‌کند و جز به خدا امید ندارد و از کسی جز ذات مقدس ربوبی نمی‌ترسد.

خطیب جمعه تهران افزود: پیامبر اکرم(س) خود در خط مقدم توکل بر خدا بود. ام‌السلمه می‌گوید: وقتی پیامبر از خانه خارج می‌شد می‌گفت بِسمِ اللهِ، تَوَکلْتُ عَلَى اللهِ و تمام توکلش به ذات مقدس او بود. در روایتی پیامبر اکرم(ص) فرمود: صفت من احمدی است که به خدا توکل دارد.

وی با تأکید بر اینکه باید توکل را درست معنا کنید، گفت: درست معنا کردن توکل این است که به سراغ اسباب بروید. امام صادق(ع) (اصول کافی جلد 1 صفحه 183) فرمود: خداوند کارها را با سبب پیش می‌برد و هر چیزی راهی دارد. از راهش برو و باقی را بر خدا توکل کن. آنچه مهم است این است که پیامبر اکرم(ص) با عمل خود توکل را تفسیر می‌کرد. فردی شترش را نزد پیامبر(ص) رها کرد و پابند به آن نزد. پیامبر(ص) فرمودند: چرا پابند نزدی؟ او گفت: توکل بر خدا کردم. پیامبر فرمود پابند بزن و توکل کن.

حجت‌الاسلام خاتمی با اشاره به اینکه پیامبر(ص) در هجرت می‌توانست بگوید «توکل به خدا» و از میان مردم برود، گفت: پیامبر(ص) هنگام هجرت پنج اقدام انجام دادند. به علی(ع) دستور دادند در جای او بخوابد، شبانه و مخفی از مکه بیرون آمد، به جای اینکه به شمال مکه برود به جنوب و غار ثور رفت، وقتی دشمن از پیدا کردن او مأیوس شد دور زد و راه مدینه را پیش گرفت و مرتب از بیراهه می‌رفت و شب‌ها حرکت می‌کرد؛ یعنی توکل آری اما به سراغ اسباب بروید اما مسبب الاسباب را خدا بدانید.

وی ادامه داد: فردی می‌گفت به خارج از کشور رفته بودم و سر درد داشتم، کتابی آوردند و گفتند دو هزار نوع سر درد در این کتاب است؛ گفتم توکل می‌کنم که دکتر تشخیص دهد از این دو هزار نوع، سر درد من کدام است و پزشک بتواند داروی درست را برای سردرد من تشحیص دهد. در زمان پیامبر برخی از اصحاب فقط مشغول عبادت شده بودند که پیامبر(ص) فرمودند کار نادرستی کردید و من از اینکه فردی بگوید خدایا روزی من را برسان اما برای کسب روزی تلاش نکند، راضی نیستم. سیره پیامبر(ص) توکل بود ولی توکل را به معنای بریدن از اسباب معنی نمی‌کردند. 

حجت‌الاسلام خاتمی خطبه دوم نماز جمعه امروز تهران را با سلام بر حضرت فاطمه زهرا(س) آغاز کرد و گفت: مولا علی(ع) در خطبه ۲۳۰ نهج‌البلاغه می‌فرمایند: سعی و کوشش کنید در این دنیا توشه برای آخرت برگیرید؛ در این سرا برای آن سرای ابدی توشه برگیرید.

کاهش باران و نزولات آسمانی

وی ادامه داد: اولین مسئله ما کاهش باران و نزولات آسمانی است که در ۵۷ سال اخیر در ایران بی‌سابقه بوده است. البته کاهش باران اختصاص به ایران ندارد و این بلا مشکل جهانی است که در کشور‌های اسلامی هم نماز باران خوانده شده و بحمد‌الله در گوشه و کنار کشور ما نیز خبر‌هایی از اقامه نماز باران می‌رسد.

خطیب نماز جمعه تهران با تأکید بر اینکه مسئله کم آبی مسئله جناحی، جریانی، سیاسی و ... نیست بلکه یک مسئله همگانی است و همه باید برای عبور از این مشکل دست به دست هم دهند، پنج نکته را مطرح کرد و گفت: نکته اول صرفه جویی در آب است. دینی که می‌گوید برای وضو یک «مد» و برای غسل حداکثر سه کیلو آب مصرف کنید یعنی این دین به صرفه جویی بها می‌دهد. در روایتی از امام صادق (ع) است که فرمودند: اگر در ته لیوانی که از آن آب خوردی، آبی باقی ماند آن را دور نریز.

وی اضافه کرد: از زبان مقام معظم رهبری و دیگر خطبا مفصل در نکوهش اسراف مطلب گفته شده است. اسراف منکر است؛ اگر دیدید کسی وضو می‌گیرد ولی شیر آب را باز کرده و اسراف می‌کند، باید به شیوه درست نهی از منکر کنید. حتی آنهایی که به دین پایبند نیستند نیز بدانند خطر بیخ گوشمان است، وضعیت سد‌ها را ببینید، آنها هم باید اسراف را منکر بدانند و دست به دست هم دهیم و از این مشکل عبور کنیم.

حجت‌الاسلام خاتمی تصریح کرد: مردم ما، مردم خوب و همراهی هستند؛ به عنوان دوستدار مردم، امر به معروف صرفه جویی و نهی از منکر اسراف می‌کنم. خداوند در آیه ۹۶ سوره اعراف می‌فرماید: «وَلَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرَى آمَنُوا وَاتَّقَوْا لَفَتَحْنَا عَلَیْهِمْ بَرَکَاتٍ مِنَ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ وَلَکِنْ کَذَّبُوا فَأَخَذْنَاهُمْ بِمَا کَانُوا یَکْسِبُونَ؛ و اگر اهل شهر‌ها و آبادی‌ها ایمان می‌آوردند و پرهیزکاری پیشه می‌کردند، یقیناً [درهایِ]برکاتی از آسمان و زمین را بر آنان می‌گشودیم، ولی [آیات الهی و پیامبران را]تکذیب کردند، ما هم آنان را به کیفر اعمالی که همواره مرتکب می‌شدند [به عذابی سخت]گرفتیم. پس اگر خداباور شوید و خدا باورانه عمل کنید برکات از آسمان‌ها نازل می‌شود که بسیاری از مفسران مقصود از نزول برکت در این آیه را باران تفسیر کرده‌اند. اگر ایمان داشته باشید مطمئن باشید که لطف خداوند شامل حالتان می‌شود.

آداب نماز باران

وی در ادامه گفت: حضرت نوح فرمودند به درگاه خدا استغفار کنید، به شرطی که استغفار کنید و رو به ذات ربوبی بیاورید، بارش فراوان بر شما فرود می‌آید. همچنین از مستحبات، نماز باران است. اقامه این نماز ۱۹ ادب دارد، اما گاهی دیده می‌شود آداب اقامه آن رعایت نمی‌شود. از جمله آداب نماز باران این است که امام جماعت اول به مردم بگوید توبه کنید، استغفار کنید و با خدا آشتی کنید تا لطفش شامل حال شما شود؛ از دیگر آداب نماز باران این است که اهل تقوا بیایند و دعا کنند، مردم سالمندان و بچه‌ها را بیاورند، سه روز روزه بگیرند که روز سومش روز جمعه یا دوشنبه باشد و در سومین روزی که روزه گرفته‌اند غسل کنند و نماز باران بخوانند.

حجت‌الاسلام خاتمی تصریح کرد: البته وقتی نماز باران می‌خوانیم نباید طلبکار خدا باشیم؛ یعنی بگوییم «خدایا ما رسم بندگی را به جا می‌آوریم، گفتی بخواهید ما هم می‌خواهیم، پس باید به ما بدهی». اینکه به خدا بگوییم باید این اتفاق بیفتد اشتباه است؛ باید به خدا بگوییم ما از تو می‌خواهیم، اما هر چه مصلحت است را تو بخواه و اگر باران آمد ممنون خداییم و اگر نیامد هم ممنون حضرتش هستیم.

وی با تأکید بر اینکه گناه بی‌تردید در کاهش باران تأثیر دارد، گفت: نمی‌گویم فقط گناه، اما گناه تأثیر دارد. صاحب جواهر در جلد ۱۲ می‌گوید: گناه و معصیت از عوامل خشکسالی است و چندین گناه از جمله کفران نعمت را برمی‌شمارد. خدا نعمت جمهوری اسلامی را به ما داده، پس عملاً تشکر کنید، به مردم زور نگویید، حق مردم را بدهید و کم فروشی، گران فروشی، ترک امر به معروف و نهی از منکر نکنید.

خطیب جمعه تهران ادامه داد: وقتی گروهی معصیت کند، خدا بارانش را می‌گیرد. این روایت صریح است که گناه اثر دارد. نماز باران در حال خوانده شدن در مناطق مختلف کشور است، با اخلاص در آن شرکت کنید و تضرع به ذات الهی داشته باشیم. ان‌شاءالله اثر می‌کند.

وی در بخش دیگری از سخنان خود، گفت: در چند روز گذشته ترامپ به صراحت گفت در حمله اسرائیل به ایران رهبری حمله را بر عهده داشته است. در این خصوص دستگاه دیپلماسی بیانیه داد و آن را محکوم کرد. اما پیشنهاد من این است که با این اعتراف ترامپ، اگرچه از سازمان‌های بین‌المللی بخاری بلند نمی‌شود، اما چاره‌ای نیست؛ از ترامپ به این سازمان‌های بین‌المللی شکایت کنیم؛ دستگاه دیپلماسی به صراحت از ترامپ شکایت کند.

حجت‌الاسلام خاتمی اضافه کرد: مجلس شورای اسلامی در حال ارزیابی برنامه هفتم است که کار خوب و مثبتی است و خوشبینی من این است که این کار واقعاً مچ‌گیری از دولت نیست بلکه کمک به دولت است. مسئله دیگر مسئله معیشت مردم است. توضیح نمی‌دهم، چون همه می‌دانید؛ من دعاگوی کسانی هستم که با هر خط و مشی کمک می‌کنند که مردم خروجی نظام اسلامی را در سفره‌هایشان ببینند. گرانی‌های آنچنانی لحظه به لحظه در کشور رخ می‌دهد.

حجاب؛ مسئله شرعی و قانونی

وی به موضوع حجاب نیز اشاره کرد و گفت: مسئله حجاب هم مسئله شرعی است و هم مسئله قانونی. بی‌حجاب‌ها هم بر دو گونه هستند: یکی کسانی که معاند هستند و لجبازی می‌کنند که قانون باید با آنها برخورد کند و دوم کسانی هستند که معاند نیستند، مسلمان و شیعه هستند و چه بسا در عزای فاطمه(س) گریه می‌کنند. دلسوزانه به اینها می‌گویم خودتان را در اردوگاه فاطمه(س) قرار دهید.

خطیب جمعه تهران ادامه داد: یک آمریکایی علیه دولت ترامپ کتاب نوشته و به زنان ایرانی گفته اگر حجاب را بردارید درگیر کودتای سازمان سیا شده‌اید، آنها مصمم به ویران کردن ایران هستند. به همه خانم‌هایی که حجاب را رعایت نمی‌کنند به صراحت می‌گویم به فکر کشور و دینتان باشید. پشت صحنه، خواب‌هایی دیده‌اند و ان‌شاءالله خواب‌های آنها آشفته می‌شود و خانم‌های بی‌حجاب به حوزه دین و حوزه فاطمه(س) باز می‌گردند.

وی به مناسبت‌های روز‌های اخیر نیز اشاره کرد و گفت: در هفته آینده وفات مفسر و فیلسوف بزرگ علامه طباطبایی را داریم که در احیای حوزه، تفسیر قرآن و فلسفه نقش اساسی داشتند. شهید مطهری می‌گوید از صدر اسلام تاکنون تفسیری مثل المیزان نوشته نشده است. کتاب «اصول فلسفه و روش رئالیسم» علامه طباطبایی برای پاسخگویی به شبهات بسیار مؤثر بوده است. در عرصه سیاسی هم پرورش یافتگان ایشان مدیر این انقلاب شدند، شهید آیت‌الله مطهری، شهید آیت‌الله بهشتی و آیت‌الله قدوسی تربیت یافتگان ایشان بودند که به انقلاب خدمت کردند خود او هم به انقلاب معتقد بود.

وی ادامه داد: چهارشنبه گذشته سالگرد شهادت «حسن تهرانی» پدر موشکی ایران بود که مقام معظم رهبری او را سرداری عالی قدر، دانشمندی برجسته و پارسایی بی‌ادعا خواندند. این شهید در عرصه موشکی خدمت زیادی کرد که یک بخش از این خدمت را در جنگ ۱۲ روزه با هدف قرار گرفتن ۱۵۰ نقطه در تل‌آویو و حیفا شاهد بودیم که با تلاش همکاران شهید او حاجی‌زاده و باقری محقق شد و یاد همه آنها را گرامی می‌داریم.

حجت‌الاسلام خاتمی همچنین گفت: دوشنبه ۲۶ آبان سالروز شهادت مهدی زین‌الدین و برادرش مجید است. این شهید رتبه چهارم کنکور تجربی را کسب و در دانشگاه پزشکی شیراز قبول شد، اما همه را رها کرد و به میدان پیوست. ۲۴ آبان نیز روز کتاب و کتاب‌خوانی است؛ سفارش مقام معظم رهبری این است که باید جوانان را به کتاب‌خوانی عادت دهیم؛ کودکان را به کتاب‌خوانی عادت دهیم، چون این عادت تا آخر عمر آنها می‌ماند.

انتهای پیام
خبرنگار:
زهرا ایرجی
captcha