به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری امروز سهشنبه، 10 شهریورماه در نشست رؤسای پارکهای علم و فناوری که در وزارت علوم برگزار شد، با تأکید بر همفکری میان مسئولان پارکهای علم و فناوری گفت: انشاءالله جلسات پارکهای علم و فناوری را در آینده بهصورت مستمر داشته باشیم. باید یک نقشه راه واحد برای مسائل پارکهای علم و فناوری ترسیم کنیم. نکته دیگری که باید در این راستا گفت ضرورت ارزیابی مدیران کشور براساس حمایتها و کارهای فناورانه است.
وی افزود: اگر شرکت دانشبنیانی براساس ضوابط دانشبنیانی شکل بگیرد، باید حمایت شود؛ حتی اگر در خود پارک هم نباشد. ما یک فرصت استثنائی برای توجه به مسائل پارکها داریم که سرآمد آن فرمایشات مقام معظم رهبری به علم و فناوری، فرهنگ و اقتصاد مقاومتی است که بحثهای عمدهاش به حوزه کاری ما باز میگردد؛ لذا این نکته حائز اهمیت است که باید به پارکها توجه بیشتری کنیم. در اسناد بالا دستی نیز احکام محکمی داریم. مقام معظم رهبری در سیاستهای ابلاغی 11 حکم را برای بخش علم و فناوری تعیین کردهاند.
فرهادی با بیان اینکه هم در برنامهریزی و هم در سیاستگذاری مسئولیت داریم، گفت: مقام معظم رهبری بحث اقتصاد مقاومتی را بهخوبی تعیین کردهاند که همان اقتصاد دانشمحور مبتنی بر علم و دانایی است. با تکیه بر علم و دانش و نوآوری باید تجاریسازی را دنبال کنیم. استفاده از نیروهای خلاق، مبتکر و دانشگاهیان به جد دنبال شود؛ چرا که 70 درصد پارکها علم و فناوری در کنار دانشگاهها شکل گرفتهاند.
وزیر علوم عنوان کرد: وزارت علوم و فناوری احکام جامعی را دارد که باید براساس آنها عمل کنیم و به سمت پژوهش برویم. تحقیقات توسعهای کاربردی، نو آوری، فناوری، داشتن محصول و از دانش به محصول رسیدن را مورد توجه قرار دهیم.
وی افزود: باید بین دانشگاهها و پارکها یگانگی برقرار شود، در وزارت صنعت دفتر ارتباط با دانشگاه تأسیس شود در وزارت علوم نیز دفاتر ارتباطات فناوری شکل بگیرد. گفتمان ایده تا محصول را پیگیری کنیم و این حتماً بهصورت دستور العمل ابلاغی باشد. بهترین عرصه، دانشگاه کار آفرین است که خواست وزارت علوم و یک ضرورت است.
آموزش باید با کسب مهارت و کارآفرینی همراه باشد
وزیر علوم با بیان اینکه آموزش باید با کسب مهارت و کارآفرینی همراه باشد، یکی از مهمترین مراکز ارتباط بهتر دانشگاهها و پارکها را دانشگاههای کار آفرین عنوان کرد و گفت: پارکهای ما بعضاً با سابقه هستند البته عملاً از اوایل دهه هشتاد صحبت از تأسیس آنها شد البته پیش از آن و در ابتدای انقلاب سازمان پژوهشهای صنعتی شکل گرفته بود ولی در دهه هشتاد با ضروری دانستن پارکها و مراکز رشد، شرکتهای دانشبنیان شکل گرفتند.
فرهادی استفاده از تجارب خارجی و مدیران با سابقه را مورد توجه قرار داد و اظهار کرد: شورای علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) شورای حائز اهمیتی است. در قانون اختیارات زیادی به آن داده شده است. شورای فرا دستگاهی در سطح ملی است و مختص به وزارت علوم نیست. تأیید پروژههای کلان ملی همه کار آن نیست، دبیرخانهاش در وزارتخانه است اما مربوط به وزارت علوم نیست.
قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان
وی با اشاره به قانون از حمایت از شرکتهای دانشبنیان گفت: قانون حمایت از شرکتهای دانشبنیان به نوعی به حمایت از پارکهای علم و فناوری برمیگردد. در شورای عتف تصویب شده و ما آن را دنبال میکنیم. اعتباری هم به صندوقهای شکوفایی و نوآوری تخصیص پیدا کرده است.
وزیر علوم همچنین با اشاره به بحث سرمایهگذاری خارجی گفت: حضور شرکتهای دانشبنیان خارجی در پارکها حائز اهمیت است و در شرایط پسا تحریم باید پیش از پیش به توسعه علمی و فناوریهای دانشبنیان توجه کنیم. بحث مشارکت در پروژهها و تحقیقات را نیز داشته باشیم. R&D (تحقیق و توسعه) بسیاری از مسائل را میشود در پارکها قرار داد. با توجه به توانمندیهای مناطق مختلف ایران، جهتگیریها باید به سمتی برود که زمینه، امکانات و توانمندی آن در منطقه وجود داشته باشد. آموزشهای دانشگاهها هم باید مأموریتگرا باشد.
وی عنوان کرد: بودجه پارکها کم است و باید بیشتر شود. خوشبختانه در برنامه ششم که در حال تدوین آن هستیم و مسئولیت شورای علم و فناوری آن با ماست، آن سری از احکام برنامههای قبلی که مثمر بودند قرار شد بهصورت قانون دائمی دربیاید، احکام جدید هم باید نوشته شود و در شورای برنامهریزی مطرح شود.
فرهادی اظهار کرد: مسئله رشد اقتصادی کشور بسیار مهم است که باید راهکار مناسب برای تحقق آن دیده شود، سال آینده، سال اول برنامه ششم محسوب میشود و تلاش میکنیم بودجه خوبی تعیین شود. همچنین این موضوع را که در استانها رؤسای پارکها در کمیتههای برنامهریزی باشند را باید پیشنهاد دهیم. حضور رؤسای دانشگاهها در شورای پارکها و بالعکس را باید دنبال کرد.
گردش مالی 160 میلیون دلاری بهواسطه پارکهای علم و فناوری
وی گفت: عمر کلی پارکها جوان است، اینکه ظرف 2 سال 160 میلیون دلار صادرات داشتند ظاهراً شاید خیلی نباشد ولی برای شروع خوب است. البته خیلی بیشتر از این مقدار باید باشد. با مسکن و شهرسازی برای زمین باید وارد مذاکره شویم.
فرهادی عنوان کرد: در سند آمایش آموزش عالی بحث ساماندهی دانشگاهها به جد دنبال میشود. سایت انگلیسی وزارت علوم نیز ظرف یکی دو هفته آینده در دسترس خواهد بود و پارکها میتوانند لینکهای خود را در آنجا قرار دهند. امیدواریم فعالیتها بیش از پیش به توسعه شرکتهای دانشبنیان معطوف شود.