حجتالاسلام والمسلمین سیدرضا اکرمی رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاستجمهوری، در گفتوگو با خبرگزاری بین المللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به چرایی افزایش رذیلتهای اخلاقی در جامعه گفت: به دلیل اینکه همه مسئولین عمده کشور بعد از پیروزی انقلاب درگیر مسائل روزمره شدند و در کنار این موارد متاسفانه ضد انقلاب هم ضربه خودش را به فرهنگ کشور وارد کرد، نسبت به مسایل اعتقادی، فرهنگی و اجتماعی کشور، آنطوری که باید و شاید بهای ضروری و لازم داده نشد.
وی تصریح کرد: با شرایط بهوجود آمده پرداختن به مسائل اعتقادی، اجتماعی و فرهنگی یعنی اینکه به مسئله فرهنگ در معنی وسیع کلمه در مواردی ازجمله ارتباط، اعمال، اخلاق، اعتقاد، تولی، تبری، اعتماد، مباشرت و امثال آن توجه نشد.
تاکنون 300 معنی درباره فرهنگ گفته شده
عضو جامعه روحانیت مبارز با بیان اینکه تاکنون 300 معنی درباره فرهنگ گفته شده است، افزود: با این همه مسئولان نتوانستهاند به مسائل فرهنگی بهای جدی دهند و ما کمکم گرفتار تملق، رودربایسی، دروغ و رذایل اخلاقی شدیم که نتیجه آن در جامعه ما بد اخلاقی بعنوان یکی از صفات رذیله شیوع پیدا کرده است.
حجتالاسلام اکرمی با اشاره به اینکه بخش فرهنگ نتوانسته همپای سایر بخشها در جامعه حرکت کند گفت: امروز ما شاهد ناهنجاری و بداخلاقیهای گوناگون در زمینههای فردی، ارتباط جمعی، خانواده و امثال آن شدهایم.
موضوع فرهنگ از خانواده شروع شود
وی تصریح کرد: باید موضوع فرهنگ از خانواده شروع شود، تا بعد از آن به آموزش و پرورش و آموزش عالی و در نهایت در اجتماع گسترش پیدا کند. پدر و مادر باید با خودشان با صداقت، درستی، حکمت و عدالت رفتار کنند و با فرزندانشان هم با عدالت، محبت و امانت رفتار کنند تا کم کم در ایران 78 میلیونی با بیش از 20 میلیون خانواده شاهد صداقت و درستی در خانوادهها و برخوردها باشیم.
در مسائل فردی هوشیار و در مسائل جمعی مراعات نمیکنیم
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاستجمهوری با بیان اینکه در جامعه افراط و تفریط زیاد شده است گفت: بعنوان مثال اگر در ماشین شما در زمان حرکت باز باشد چند نفر به شما اشاره میکنند که در ماشینتان باز است ولی اگر بخواهید در مسیری از این چند نفر راه و یا سبقت بگیرید به شما راه نمیدهند و این نشان میدهد که ما در مسائل فردی هوشیار هستیم ولی در مسائل جمعی مراعات نمیکنیم.
وی ادامه داد: در همین رابطه هم بارها میبینیم که موتور سوارها بدون صبر و با عجله از چهارراهها عبور میکنند و گاها منتظر چراغ سبز نمیشوند و با خطر پذیری حاضر نیستند که کمی تحمل کنند و این هم نشان میدهد که در درون خانواده به آنها اصول رانندگی و حق و حقوق دیگران آموزش داده نشده است.
رعایت نکردن مسائل اخلاقی خسارتهای بسیاری به جامعه زدهاست
حجتالاسلام اکرمی افزود: در سرنشینها و تصادفات هم این مسائل صدق میکند. کشور هشت سال جنگ کرد که تلفات تصادفات در مقابل آن فاجعهای بزرگ است. اگر حساب کنیم متوجه میشویم که با رعایت نکردن مسائل اخلاقی ازجمله صبر و بردباری، رعایت حقوق دیگران و امثال آن چقدر خسارت پزشکی، بیمهای، درمانی، صنعتی، حقوقی و انسانی دادهایم.
به رعایت فرهنگ به معنای وسیع کلمه برگردیم
عضو جامعه روحانیت مبارز خاطرنشان کرد: باید به رعایت فرهنگ به معنای وسیع کلمه برگردیم. البته باید دستگاههای فرهنگی ازجمله، صدا و سیما، آموزش و پرورش، آموزش عالی، تریبون نماز جمعه، نیروی انتظامی و تمامی دستگاههای ذیربط و خود جامعه کمک کنیم که آنچه آرزو داریم در بیرون خانه عینیت پیدا کند.
در جامعه سیستم تنبیه و تشویق داشته باشیم
وی در ادامه گفت: ما باید در جامعه سیستم تنبیه و تشویق داشته باشیم. به عنوان مثال راهنمایی و رانندگی تنها تنبیه و جریمه نکند بلکه میتواند افرادی که خطا نکردهاند را هم تشویق کند و این باعث میشود رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی برای جامعه زحمت ایجاد نکند.
از نظر قانونگذاری هیچ مشکلی نداریم
حجتالاسلام اکرمی با اشاره به اینکه فعالیتهایی که از سوی حکومت، دولت، مسئولان سازماها و نهادهای مختلف در حوزه پیشگیری و درمان رذایل اخلاقی انجام شده است متوسط است گفت: ما از نظر قانونگذاری هیچ مشکلی نداریم و قوانین بسیار کامل است.
وی ادامه داد: در مجمع تشخیص مصلحت که سیاستهای کلی نظام را در نظر میگیرد و یا سند چشمانداز 20 ساله و یا سخنرانیهای مقام معظم رهبری در طول سال که به حق جامعترین سخنرانیهاست چیزی کم نداریم و آنچه کمداریم در مقام عمل است. برای موفقیت و کاهش رذایل اخقلاقی در مقام عمل هرکسی باید خودش را مسئول خود و دیگران بداند.