به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاعرسانی دولت، محمدباقر نوبخت، سخنگوی دولت و رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور، امروز در نشست خبری در ابتدای سخنانش گفت: در روزی که محضر مقام معظم رهبری شرفیاب شدیم ایشان به عنوان نکات مثبت عملکرد دولت از طرح تحول نظام درمان یاد فرمودند. در مواردی که به عنوان نکات مثبت برآورد شد، تعریضی نیز بر فعالیت بیشتر در تک نرخی کردن تورم، افزایش بیشتر رشد اقتصادی به میزان سالانه 8 درصد یاد فرمودند و به ویژه بر اقتصاد مقاومتی تاکید کردند.
وی با اشاره به سخنان رهبر انقلاب گفت: مقام معظم رهبری برای این دست از فعالیتها انتظارات بیشتری دارند و دولت در 2 سال باقیمانده فعالیتهای خود را بر این محورها متمرکز میکند.
سخنگوی دولت در ادامه گفت: 2 سال آینده با یک رخداد اقتصادی، سیاسی و اجتماعی همراه است و آن نیز فراهم شدن زمینه لغو تحریمهاست. در شرایط بعد از تحریم که باید با برنامه ریزی مناسبی از آن استفاده کرد، همزمان با برنامه ششم توسعه یعنی آغاز سال 1395 می شود. برخورداری از شرایط پس از تحریم باید در برنامه ششم گنجانده شود. قبلا از 3 سناریوی دولت برای ادامه وضع موجود، شرایط خوشبینانه و بدبینانه، صحبت می کردیم. الان برنامه ششم را طبق برنامه خوشبینانه که مبتنی بر لغو تحریمها است، دنبال میکنیم. ولی اگر شرایط عوض شود، متناسب با زمان، برنامه را در دستور کار قرار میدهیم.
نوبخت در بخش دیگری از سخنانش گفت: برای دولت مهم است که فضای جدید برای سرمایه گذاری ها حاصل شود. با فرض اینکه چندصد میلیارد دلار منابع آزاد شده داشتیم، باید برنامه توسعه کشور را بر اساس این اعتبارات پایهریزی می کردیم یا بر اساس سرمایهگذاری داخلی و خارجی این برنامه را دنبال کنیم؟ منطقی است دنبال مشارکت شرکتهای خارجی و ایرانی برای سرمایهگذاری در توسعه کشور باشیم.
وی گفت: تعدد و تکرر سفر مقامات خارجی به کشور نشان دهنده فرصتی است که فراهم شده است. الان نیز سفرهای خارجی ممکن است با تعقیب منافع ملی کشورهای خارجی دنبال شود ولی ما باید بدانیم منافع ملی خودمان چیست. به همین لحاظ روی سه محور با طرفهای خارجی بحث می کنیم. الان نیز مقامات بلندپایه کشورهای صنعتی اروپایی در عالی ترین سطح در ایران حضور دارند.
نوبخت خاطرنشان کرد: ما دنبال رشد 8 درصد سالانه اقتصادی هستیم که منابعی را لازم دارد. در این مذاکرات می توانیم از این منابع استفاده کنیم. یکی دریافت مستقیم منابع به صورت فاینانس باشد و دوم به صورت سرمایه گذاری خارجی باشد. ما خاطره خوبی از فاینانس نداریم برای همین از سرمایه گذاری مستقیم خارجی ها استقبال می کنیم. در کنار این، بهره وری از دانش و فناوریهای جدید نیاز است و در این مذاکرات بحث دانش فنی برای توسعه کشور را دنبال می کنیم.
نوبخت افزود: کشورها به سه گروه تقسیم شده اند. کشورهایی که رقابت پذیری اقتصادی شان مبتنی بر عوامل تولید است. دسته دوم، کشورهایی که بهره وری بالایی دارند و دسته سوم کشورهایی که نوآوری دارند. ما برای رسیدن به رشد اقتصادی 8 درصدی باید با کشورهای گروه سوم مذاکره کنیم.
وی اظهار کرد: نکته سوم نیز افزایش تولید برای صادرات است. لذا نیاز به بازار در کشورهای دیگر داریم که این کار بسیار دشواری است. بخشی از مذاکرات در ارتباط با کمک کشورهای دیگر برای ایجاد بازار صادرات کالاهای ایرانی است. ما حتی می دانیم در کدام کشور، چه شرکتهایی توانایی دارند لذا درباره نیازهای خود با اولویت بندی با این شرکتها وارد مذاکره می شویم.
سخنگوی دولت درباره تشریح برنامه ششم توسعه گفت: در برنامه ششم قرار است روی چند موضوع خاص متمرکز شویم. این موضوعات سه گروه هستند. گروه اول مسایل اورژانسی است که می تواند تبدیل به بحران شود. مسئله آب برای کشور این اهمیت را دارد. اگر امروز برنامه ریزی نکنیم، شاید فردا خیلی دیر باشد. از مسایلی نیست که بشود با واردات آن را حل کرد.
نوبخت عنوان کرد: مسئله محیط زیست، وضعیت دریاچه ارومیه، بختگان، هامون و از این دست مشکلات مانند ریزگردها را نمی شود به صورت عادی نگریست. به همین جهت بخشی از منابع را روی این مسایل سرمایه گذاری کرده ایم. شرکت خارجی که می خواهد سرمایهگذاری کند، باید هدایت شود به سمت منابعی که مورد نیاز ما است. صندوقهای بازنشستگی نیز مورد توجه ماست. الان هم پول شاغلین پرداخت میشود و هم بخش قابل توجهی از پول بازنشستگان از خزانه پرداخت میشود. این صندوقها نیز مورد توجه ما هستند.
وی توضیح داد: بخشهایی به عنوان پیشران برای ما عمل می کند. مسئله فناوری، گردشگری، میادین مشترک نفتی، حمل و نقل به ویژه ریلی، معادن و تعدادی از این مسایل را احصا کردهایم و در صورت آمدن طرف خارجی، ضمن شناسایی کامل طرف مقابل، این طرحها را پیشنهاد میکنیم. در مواجهه با هیئتهای خارجی، هدفمند و با چشم باز پیش میرویم.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور گفت: برنامه ششم بهترین فرصت است که سخنان معقول و منطقی همه تشکلها و اصناف و گروهها و طبقات ایرانیان را بشنویم. معتقدیم بهتر است فرهنگیان به جای گفتن سخنان خود در وضعیت سافل، در مقابل مجلس، و احیانا احکام قضایی که برای برخی از اینها صادر شود، شرایطی به وجود بیاید که به این مسایل کشیده نشود.
وی اضافه کرد: اگر فرهنگی عزیزی مسئلهای را مطرح میکند و بعضا پیگیری های قضایی صورت می گیرد، این ما هستیم که باید حرفشان را بشنویم. ما از اینکه یک فرهنگی ما در حبس باشد، متالّم هستیم و وظیفه ماست که همه این مباحث را مدیریت و برنامه ریزی کنیم. لذا از همه نخبگان کشور برای تدوین این برنامه استفاده می کنیم. به همین جهت در ساختار سازمان مدیریت و برنامه ریزی، بخشی پیش بینی شده که سخنان انجمن های صنفی را بشنود. باید به توقع ملت بزرگوار از خادمین خود در دولت تدبیر و امید به شایستگی پاسخ داده شود.
نوبخت گفت: توجه خاص ما در برنامه ششم به سواحل مکران است. سواحلی که به سادگی به آبهای بین المللی دسترسی دارد ولی عزیزان هموطن ما در این استانها با محرومیت روبرو هستند. در دیداری از عزیزان استان سیستان و بلوچستان مشاهده کردیم که گرد و غبار زیادی در آسمان است و زندگی این مردم شریف تحت تاثیر این مسئله قرار دارد.
وی با اشاره به اینکه اقتصاد مقاومتی در 2 جمله خلاصه می شود گفت: اول استفاده از ظرفیتهای تولید برای صادرات و دوم استفاده از دانش برای حل مشکلات تولید است. ما باور داریم اینها در رشد اقتصادی موثرند. برای همه دستگاهها بر این اساس برنامههای کوتاه و میان مدت طراحی شده تا به این اهداف برسیم.
سخنگوی دولت ابراز کرد: مقام معظم رهبری تاکید کردند باید به مسایل اقتصادی بیشتر توجه شود و ایشان فرمودند باید فردی در دولت این مسایل را مدیریت کند. به همین جهت جناب آقای رئیس جمهور، این ماموریت را به آقای دکتر جهانگیری معاون اول سپرد و ستادی در این باره تشکیل شده که اقدامات دولت را با انتظارات مقام معظم رهبری متناسب کند.
سخنگوی دولت با اشاره به اینکه برنامه ششم توسعه یا باید با اعتنا به سیاستهای کلی ابلاغی مقام معظم رهبری تهیه می شد یا بر اساس الگوی اسلامی-ایرانی پیشرفت که دولت موظف به طراحی آن بود، تهیه می شد، گفت: مقام معظم رهبری این سیاستها را ابلاغ فرمودند. از تجارب برنامههای گذشته نیز استفاده کردیم. همه احکام قانونی برنامههای قبل برای توسعه و نحوه اجرای آنها را مطالعه کردیم. 60 ماده تهیه شده و به صورت پیشنویس لایحه اول برنامه ششم از سازمان مدیریت به هیئت وزیران تقدیم شده است. امیدواریم تا پایان شهریور ماه این را به مجلس ببریم.
وی ادامه داد: بودجه سال 1395 را نیز طبق قانون در 15 آذرماه تقدیم میکنیم. بنابراین مجلس تا 15 آذرماه وقت بررسی برنامه ششم را دارد و پس از آن بودجه تقدیمی را بررسی میکند. سپس انتخابات شورانگیز مجلس را داریم. بعد هم بخش دوم برنامه تقدیم مجلس میشود که اساس برنامه در آن است که ممکن است 10 یا 15 جلد باشد. فقط بخشی که نیاز به مجوز دارد را برای تصویب به مجلس می دهیم.
نوبخت درباره پروندههای دولت قبل نیز گفت: مواردی نیز درباره مسایل دولت قبل است که اقدامات قانونی در این باره انجام می دهیم. کار برای آینده زیاد است. اجازه بدهید در این باره ورود نکنیم. اگر چیزی را خلاف قانون دادیم به مراجع قضایی بدون رسانه ای کردن، ارجاع میدهیم.
نوبخت درباره انتخابات الکترونیک گفت: قبلا نیز اطلاع رسانی شد و هیئت وزیران مصوبه داشته و ما معتقدیم می توانیم این را با مراکز استانهای بزرگ شروع کنیم. اعتبارات را سازمان مدیریت و برنامه ریزی تامین میکند. نظر شخصیت محترمی مانند آیت الله یزدی محترم است ولی دولت قانون را اجرا میکند. مجری انتخابات دولت است و ناظر انتخابات شورای نگهبان.
نوبخت موضع رسمی دولت درباره سند برجام را بار دیگر تشریح کرد. او گفت: دولت نظر رسمی خود را مبنی بر اینکه نیازی به ارائه لایحه برای تصویب برجام نیست اعلام کرده است. مقام معظم رهبری اشاره فرمودند که مجلس از رسیدگی برجام کنار گذاشته نشود. بیانات ایشان برای ما فصل الخطاب است. دولت هر کمکی بتواند به مجلس می کند. نیازی به دادن لایحه نیست و مجلس در حال بررسی است. قانون مجلس در حفظ دستاوردهای هستهای رسیدگی به این موارد را به شورای عالی امنیت ملی واگذار کرده است. این شورا نیز جلسات متعددی داشته و برجام را بررسی کرده و به زودی در این باره گزارش داده خواهد شد.
وی تدکید کرد: اطمینان میدهم به صورت جدی روی متن برجام دقت وجود داشته است. مباحث مختلف و ابعاد حقوقی در فضای غیر رسانهای بررسی شده و امیدواریم خیر ملت بزرگ ایران تحقق یابد.
سخنگوی دولت در مواجهه با پرسشی درباره اظهارات اخیر سعید جلیلی، مذاکره کننده سابق هستهای کشورمان گفت: به مسایل آقای جلیلی وارد نمی شوم. ما از خودمان حرف میزنیم. ما 2 سال وقت داشتیم و چیزی که قول دادیم را در کمتر از دو سال انجام دادیم. پرونده هستهای حل و فصل شد و مردم خوب ما زیرک هستند و از روی عملکردها قضاوت می کنند نه سخنان افراد.