جهانگیر الماسی، بازیگر سینما و تلویزیون در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره جایگاه مفهوم معجزه در سینمای ایران چنین توضیح داد: سالهاست که در سینمای جهان از مفهوم معجزه برای ساخت فیلمهای مختلف استفاده میشود. عموم این کارها نیز در گیشه موفق بودند. این رویکرد نیز تنها یک اقدام سینمایی نیست.
وی افزود: اما اگر بخواهیم این موضوع را در سینمای خود جستجو کنیم به کارهای خوبی نمیرسیم، چون اکثر کارهایی که در این حوزه تولید شدهاند به شدت شعاری و سطحینگر هستند. در کلامی از معجزه تنها شکل و پوسته سطحی آن را مدنظر قرار دادهایم. این تصویرسازی تنها به کارهای شعاری دهه شصت بر نمیگردد، بلکه در کارهای امروزی نیز میتوان آن را مشاهده کرد.
بازیگر فیلم «پدربزرگ» ادامه داد: در این میان معدود فیلمهایی نیز بودهاند که به این موضوع نگاهی درست داشتهاند، اما تعداد این تولیدات بسیار اندک است. برای درک بهتر موضوع از فیلم سینمایی «شیدا» و سریال «صاحبدلان» به عنوان دو کاری نام میبرم که نگاه به معجزه در آنها شکل و ساختاری دقیق و منسجم داشت. این مسئله نیز این سوال را در ذهن به وجود میآورد که چرا ما در این حوزه تا این حد کمکار هستیم؟
الماسی تاکید کرد: دلیل اول و اصلی پرسش فوق در فیلمنامه قوی کار نهفته است. در این دو کار مشخص است که فیلمنامهنویس پیرامون کار مورد نظر تحقیق و تفحص داشته است و تنها به دادههای ذهنی خود اکتفا نکرده، در صورتی که عموم کارها با تکیه بر داشتههای ذهنی فیلمساز تولید میشود.
جایگاه ایمان در تصویرسازی صحیح از معجزه
وی اضافه کرد: مطلب دیگر اینکه در دو کار مورد نظر میتوان اعتقاد و ایمان به موضوع را در جزء به جزء فیلمنامه مشاهده کرد. این خصیصه را وقتی در کنار کارهایی میگذاریم که تنها پوسته و ظاهر ملاک است، عموما به این مطلب نیز میرسیم که عواملی که کار را خلق کردهاند تنها نگاهی حرفهای به موضوع داشتهاند و برایشان پیام اهمیتی نداشته است.
این بازیگر در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: وقتی درباره جایگاه معجزه در تولیدات سینمایی سخن میگوییم، متوجه میشویم که هنر هفتم ما تا چه اندازه در این حوزه کمکار بوده است، افسوس بسیار میخوریم، چون ما در این حوزه بسیار غنی هستیم، اما با این وجود کارکرد و کارایی لازم را نداریم. نکته دیگر اینکه ما برای معجزاتی که داریم دلایل اثبات شده نیز داریم برای همین میتوانیم از آن استفاده وافر ببریم.
بازیگر فیلم «آوار» تاکید کرد: دلیل این کمکاری نیز این است که ما نمیخواهیم در حوزههای این چنینی سرمایهگذاری کنیم، چون میدانیم که چنین کارهایی احتیاج به سرمایهگذاری زیاد در ساخت دارند.
وی در پایان این گفتوگو درباره نقش مراکز دینی در اعتلای فیلمهایی که به معجزه توجه دارند، چنین گفت: به عقیده من مراکزی چون حوزههای علمیه میتوانند به سینمایی کمک کنند تا کارهای خوبی در این حوزه ساخته شود، چون اگر بخواهیم تحقیق پیرامون موضوع مورد نظر را برعهده سینماگر یا فیلمنامهنویس قرار دهیم و ممکن است به دلیل ناآشنا بودن به موضوعات دینی تحریفاتی پیش آید که جبران آسیبهای احتمالی آن دشوار باشد. برای همین اگر در زمان کار مشاورههای لازم در این این زمینه صورت گیرد فکر میکنم که تا حد زیادی از سطحینگری در این زمینه کاسته میشود. مطلب انتهایی نیز این است که خود حوزههای علمیه در این زمینه پیشقدم شوند، یعنی جزوات یا کتابهایی در این حوزه منتشر کند تا برای فیلمسازان ما چراغ راه باشد.