امین صابری نیا، رئیس مرکز فوریت پزشکی کشور در نشست خبری خود به مناسبت چهلمین سالگرد طرح ارائه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی امروز 23 شهریورماه، به ارائه گزارشی از عملکرد مجموعه تحت سرپرستی خود و برنامههای آینده این مجموعه پرداخت.
صابری نیا در ابتدا با بیان اینکه مرکز اورژانس کشور آمادگی صد درصدی را برای روزهای پایانی تابستان دارد اظهار کرد: با تمام توان و آماده باش به واحدهای و پایگاههای زمینی، هوایی، موتور آمبولانس، ارائه خدمت به مردم عزیز هستیم.
وی با اشاره به افزایش یک و هشت درصدی ماموریتهای اورژانس عنوان کرد: بیشتر این ماموریتهای مربوط به حوادث ترافیکی، زلزله و آلودگی هوا بوده است.
وی افزود: در 5 ماه نخست سال نسبت به مدت مشابه در سال گذشته 20 درصد در ایام تعطیلات ماموریتهای اورژانس کشور افزایش یافته است بیشترین آمار حوادث ترافیکی کشور مربوط به غروب آفتاب و طلوع صبح و دلیل خستگی راننده و سرعتهای غیر مجاز بوده است.
وی با بیان اینکه در یک سال گذشته 600 هزار مجروح کشور خدمت اورژانسی دریافت کردهاند اظهار کرد: برای اینکه مردم بتوانند در حین حوادث ترافیکی خدمات رایگان دریافت کنند باید فرم 115 را پر کرده کروکی حادثه را از سوی پلیس داشته باشند همچنین حادثه آنها تایید مراجع قضایی باشد.
وی با اشاره به افزایش ماموریتهای اورژانس در سال گذشته عنوان کرد: حوادث ترافیکی کشور از 2 هزار 142 حادثه به 2 هزار و 565 مورد در سال جاری افزایش یافتهاند شایعترین موارد بیماری اورژانس بیماریهای قلبی، تنفسی و زنان بودهاند.
صابری نیا در ادامه با اشاره به طرحهای پیش روی اورژانس کشور اعلام کرد: 5 طرح توسعه و 5 طرح ارتقاء کیفیت خدمات اورژانس از جمله طرحهایی است که در راستای ارتقای خدمات اورژانس مد نظر بوده که بر این مبنا 600 تکنسیین با مدرک بالای تحصیلی در شهر تبریز مورد آموزش مربی قرار داده شدند که 200 مورد آنها به عنوان مربی ارشد در نیمه دوم سال انتخاب شده و در سطح کشور به آموزش نیروهای اورژانس میپردازند.
وی ادامه داد: این طرح نیروهای اورژانس را در پایههای میانه و ارشد تقسیم کرده و روی لباس آنها رتبه بندی نیز درج میشود.
وی در ادامه ضمن اشاره به خدمات اورژانس اظهار کرد: امیدواریم با وجود 18 پایگاه هوایی و افزایش آن به 21 پایگاه تا پایان سال بتوانیم خدمات بهتری را در حوزه اورژانس هوایی ارائه بدهیم.
صابری نیا تاکید کرد: 44 پایگاه ویژه هوایی در طرح تحول سلامت تصویب شده است از این مورد تنها 18 پایگاه راه اندازی شده است.
راه اندازی استودیو اورژانس در تلویزیون
رئیس مرکز اورژانس با تاکید بر نیاز به آموزش همگانی در راستای ترافیکی و غیر ترافیکی به مردم اعلام کرد: از اول مهرماه سال جاری استودیو اورژانس به مدت 20 دقیقه در هفته به پخش برنامه در زمینه حوادث ترافیکی و غیر ترافیکی میپردازد.
وی اولویت بندی بیمارستانها در بخشهای اورژانس، بازدید رئیس بیمارستان از بخش اورژانس و ارائه اولویت ارائه خدمت به بیماران بد حال در اورژانسها توضیح مناسب بیماران ارجاع، طراحی ستاد و هدایت مشترک اروژانس از جمله دیگر برنامههای آتی مرکز فوریتها و حوادث ترافیکی و غیر ترافیکی کشور خواند.
وی با بیان اینکه در حال استاندارد سازی 120 اورژانس تروما کشور هستیم، اظهار کرد: در این راستا به طراحی تیمهای بازدیده کننده به منظور پایش و نظارت تیمهای اورژانسی هستیم. همچنین برای دسترسی به سطح مناسب اورژانس کشورهای دستور العملهای اورژانس ابلاغ شده است.
صابری نیا ضمن تاکید به نیاز به توزیع مناسب متخصصین طب اورژانس در اورژانسهای کشور اظهار کرد: در حال حاضر وضعیت اورژانس کشور مورد مطالعه قرار گرفته است و امید میرود کلیه اورژانسهای را تخصصی کنیم.
وی افزود: در حال حاضر شاخصهای 5 گانه ملی اورژانس در حال بازبینی بوده و استانداردهای آنها باز تعریف میشود.
وی با بیان اینکه ما در حال حاضر برای پیشبرد برخی از طرحهای اورژانس دچار کسری بودجه هستیم اظهار کرد: 500 میلیارد تومان بیش از اعتبار کلیه اختصاص داده شده دچار کسری بودجه هستیم.
وی با اشاره به توسعه موتورآمبولانس در کشور اعلام کرد: یکی از طرحهایی که در طرح تحول سلامت با حمایت وزیر بهداشت به دنبال آن هستیم توسعه خدمات اورژانس پیش بیمارستانی به وسیله موتور امبولانسها در 11 استان کشور است.
صابری نیا ادامه داد: در طرح پایلوت این مراکز با راه اندازی 10 موتور امبولانس در 10 نقطه متوسط رسیدن به سر صحنه حوادث و ارائه خدمات از 15 دقیقه به 8 دقیقه کاهش یافته است.
وی تصریح کرد: خدمات این موتور امبولانس این است که در حین اعلام نیاز به خدمات اورژانس این امبولانسها زودتر به محل حادثه اعزام و میتوانند تا پیش از رسیدن امبولانسها خدمات حیاتی برای بیمار را انجام داده و خدمات درمانی را زودتر انجام دهند.
وی با تاکید دوباره به فعال کردن اورژانسهای هوایی اظهار کرد: ما برای توسعه این طرح نیاز به تغییر کاربری بالگردهای نظامی و هلال احمر میباشیم زیرا باید برای جبران کمبود خود در این حوزه از بالگردهای آنها خرید خدمت نمایم.
وی از نقاط ضعف اورژانسهای هوایی را محدود بودن خدمات آنها در طول روز و اظهار کرد: این بالگردهای هیچ کدام دید در شب ندارد و متاسفانه بیشترین ترافیکهای آنها در تاریکی منتهی به طلوع آفتاب و غروب آفتاب شکل میگیرد.
وی اعلام کرد: در سال گذشته حدود 502 زایمان توسط اورژانسهای زمینی و هوایی انجام شده است که خوشبختانه همه آنها با موفقیت انجام گرفته است.
وی با بیان اینکه یکی از نگرانیهای اورژانس آماده سازی دانشگاهها برای حوادث غیر مترقبه و غیر معمول است عنوان کرد: در این راه 14 محور و 120 شاخص به تمام دانشگاهها در راستای مدیریت بحران و پدافند غیر عامل ابلاغ میشود.
وی اعلام کرد: تا دو ماه آینده سند ملی مدیریت بحران و پدافند غیر عامل در بهداشت، درمان و اورژانس ابلاغ میشود و همچنین پروتکلهای شیمیایی، هستهای و بیو ترورسیم در دانشگاهها اجرا میشود.
وی همچنین خبر داد: خوشبختانه تا کنون هیچ مورد از بیوترورسیم در کشور مشاهده نشده است.
رئیس اورژانس کشور همچنین با بیان اینکه تاکنون در مناطق روستایی پایگاههای اورژانس فعالی وجود نداشته است، اظهار کرد: طی توافق بین معاونت بهداشت و معاونت درمان شاهد افزایش پوشش شهری شهرهایی زیر 50 هزار نفر مناطق روستایی و عشایری خواهیم بود. احتمالا 50 پایگاه تا پایان سال جاری فعال میشود و اگر مناطق روستایی نیاز بیشتری داشته باشند ما از پایگاههای جادهای نیز استفاده میکنیم این طرح در راستای طرح تحول سلامت و ارائه خدمات در مناطق کم برخوردار و حاشیهای اجرا میشود.
رئیس مرکز فوریتهای پزشکی کشور با بیان اینکه تفاهم نامهای با وزارت بهداشت و راه ترابری و ارتباطات به زودی اورژانس و خدمات نوین ارتباطی بهره میگیرد اظهار کرد: به زودی خدمات 20 پک به آمبولانس خصوصی و عمومی ارائه میدهیم که به وسیله آن میتوان از تخلفات آمبولانسها نیز با خبر شد و در این راستا کلیه امبولانسهای خصوصی نیز دارای کد میشوند.
وی با اشاره به چهلمین سالگرد تاسیس اورژانس پیش بیمارستانی یاد آور شد: روز 26 شهریور ماه جشن چهلمین سالگرد تاسیس اورژانس پیش بیمارستانی را گرامی میداریم که یکی از افتخارات جمهوری اسلامی توسعه اورژانسهای پیش بیمارستانی در سطح کشور بوده است.
وی خاطر نشان کرد: تاکنون در طول این 40 سال حدود 40 تکنسیین را از دست داده و در تلاشیم گزارش جامعی از تکنسیینهای فوت شده و آسیب دیده جمع آوری کنیم و امیدواریم سطح سختی تکنسییهای اورژانس از سطح یک به سطح سه برسد.
وی همچنین در پایان به طرح سالم سازی دریای خزر اشاره و تصریح کرد: بیشتر افراد غرق شده در خارج از طرح سالم سازی بوده که طبق بررسیهای انجام شده است 27 غرق شده در طرح سالم سازی و 210 مورد غرق شده در خارج طرح سالم سازی رخ داده است در سال گذشته هزار و 628 ماموریت در سواحل خزر داشته که هزار 361 در مناطق طرح سالم سازی بود و مابقی طرحها در خارج از این طرحها بوده است.