میثم رئیسی، مسئول دبیرخانه جشنواره قرآنی مدهامتان در بخش روستایی، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، با اشاره به اینکه افرادی که در حوزه قرآن در روستاها ساکن هستند کمتر امکان حضور در مسابقات قرآن را دارند، گفت: ممکن است استعدادهای قرآنی در روستاها باشند که نتوانند خود را به مسابقات مدهامتان و یا مسابقات قرآن اوقاف برسانند، بنابراین باید مسابقات و یا جشنوارهای باشد که با حضور روستائیان برگزار شود.
وی افزود: بنابراین تصمیم گرفتیم تا از دل جشنواره قرآنی مدهامتان جشنواره مدهامتان روستایی را ابداع کنیم، این تصمیم اتخاذ شده است و طرح آن را بهمنماه سال قبل به دفتر مرکزی ستاد عالی کانونهای مساجد ارائه دادیم، پس از تصویب طرح و فراهم شدن مقدمات آن قرار بر این شده است تا مرحله کشوری این جشنواره در روزهای هفتم تا نهم بهمنماه سال جاری در استان هرمزگان و روستای روتان برگزار شود.
رئیسی در ادامه در پاسخ به این سؤال که چرا این مسابقات بهصورت ادغام در جشنواره کشوری مدهامتان برگزار نمیشود، تصریح کرد: با توجه به اینکه جامعه هدف این مسابقات روستائیان است تصمیم گرفته شد تا بهصورت مجزا از جشنواره مدهامتان برگزار شود.
مسئول دبیرخانه جشنواره قرآنی مدهامتان در بخش روستایی اظهار کرد: با برگزاری این جشنواره بهصورت مجزا ظرفیتهای قرآنی روستاها که تا حدودی مغفول مانده است نیز شناسایی خواهد شد، بهعنوان مثال در شهرستانی که این مسابقات در آن برگزار می شود و در 9 روستای این شهرستان بیش از 120 حافظ قرآن کریم دارای فعالیت هستند. این افراد با برگزاری چنین جشنوارهای به جامعه و به مسئولان معرفی خواهند شد.
وی بیان کرد: تمام تلاش ما این است که این مسابقات در سطح روستایی برگزار شود و متمایز از جشنواره اصلی مدهامتان که آذرماه برگزار میشود، باشد. برای معرفی نفرات برتر استانی به مرحله کشوری این مسابقات قرار شده است تا یک نفر در رشته قرائت و یک نفر در رشته حفظ 20 جزء قرآن کریم به دبیرخانه مدهامتان روستایی معرفی شوند، انتخاب این نفرات در زمان برگزاری مرحله استانی مسابقات قرآنی مدهامتان صورت خواهد گرفت، یعنی نفرات راه یافته به مرحله کشوری جشنواره مدهامتان روستایی در مرحله استانی مدهامتان اصلی معرفی خواهند شد.
رئیسی خاطرنشان کرد: وقتی مرحله استانی مدهامتان در استانی برگزار شود نفراتی که در روستاها ساکن هستند و در آن مسابقات حضور دارند، معرفی و انتخاب میشوند و به ما معرفی میشوند، در واقع ما مرحله استانی را فاکتور گرفتهایم. اگر در بین برگزیدگان و نفرات برتر مدهامتان افراد روستایی حضور نداشته باشند فراخوان مجدد برای حضور حافظان و قاریان در این جشنواره اعلام خواهد شد.
مدیر کانون فرهنگی ـ هنری موعود در مورد زمانبندی این جشنواره بیان کرد: قرار بر این شده است که تا پایان آذرماه نفرات برگزیده استانی به دبیرخانه کشوری معرفی شوند. با توجه به اینکه مرحله کشوری مدهامتان اصلی در اوایل آذرماه برگزار میشود، نفراتی که باید در مرحله کشوری مدهامتان روستایی حضور داشته باشند معرفی شدهاند.
وی همچنین با تأکید بر اینکه مرحله کشوری این جشنواره در اوایل بهمنماه در روستای رزان شهرستان سیریک استان هرمزگان برگزار میشود، عنوان کرد: این مسابقات با هدف برگزاری در ادوار آینده طراحی شده است و سیاست ما این است که برای سال دبیرخانه در استان هرمزگان و این روستا تشکیل شود و اگر در سالهای آینده متقاضیانی برای برگزاری این مسابقات اعلام امادگی کردند، رقابتهای در ان روستاها برگزار شود.
رئیسی در مورد رشتههای این جشنواره گفت: برای این مسابقات دو رشته قرائت تحقیق و حفظ 20 قرآن کریم درنظر گرفته شده است، برای روستاهای استان هرمزگان مسابقات تواشیح و حفظ پنج جزء ویژه بانوان را درنظر گرفتهایم، در سالهای آینده احتمال گسترش رشتهها نیز وجود دارد.
مسئول دبیرخانه جشنواره قرآنی مدهامتان در بخش روستایی در مورد ظرفیت برگزاری چنین جشنوارهای ان هم در سطح کشوری در یک روستا وجود دارد یا خیر، افزود: برای برگزاری مرحله کشوری این جشنواره هیچ هتل و مکانی را اجاره نکردهایم بلکه 15 خانه روستایی که در حد و شأن و جایگاه مهمانان کشوری باشد درنظر گرفتهایم، این خانهها و بر اساس اعلام آمادگی خود روستائیان مشخص شده است، غذاها نیز بر اساس غذاهای محلی و بومی منطقه باشد و برای این کار با هیچ هتل و رستورانی وارد مذاکره نشدهایم.
وی با تأکید بر اینکه همه چیز در دل خود روستا تهیه شده است، تصریح کرد: حتی بحث تندیسهای افراد برگزیده مسابقات، دکور و سالن برگزاری مسابقات و ... نیز بر اساس صنایع دستی استان و روستای روتان درنظر گرفته است.
مدیر کانون فرهنگی موعود در بخش دیگری از این گفتوگو در مورد تعداد شرکتکنندگان حاضر در مرحله کشوری این جشنواره، اظهار کرد: اگر تمامی استانها نمایندگان خود را مسابقات معرفی کنند با حضور 64 شرکتکننده از 32 استان کشور خواهد بود، علاوه بر این نیز پیشبینی ما این است که از 20 شهرستان استان یک نفر از بانوان در رشته حفظ حضور داشته باشد، چند گروه تواشیح، داوران و کارشناسان نیز حضور خواهند داشت که جمع کل افرادی که برای مسابقه حضور داشته باشند حدود 250 نفر باشند اما مهمانی که در مراسم افتتاحیه و اختتامیه حضور خواهند داشت، حدود 2000 نفر خواهند بود.
مسئول دبیرخانه جشنواره قرآنی مدهامتان در بخش روستایی در ادامه صحبتهای خود در مورد اهداف برگزاری این مسابقات، بیان کرد: اولین هدف ما ایجاد بستر مناسب برای شناخت استعدادهای قرآنی روستایی بوده است، ممکن است در روستایی یک استعداد قرآنی حضور داشته باشد اما زمینهای برای رقابت آن فرد با سایر قرآنیان وجود نداشته باشد، تلاش کردهایم تا چنین افراد بتوانند خود را در معرض دید قرار دهند.
وی گفت: ارتقاء دانش قرآنی روستائیان یکی دیگر از اهداف ما است، فرهنگسازی به منظور ترویج آموزههای قرآنی به خصوص در بخش حفظ قرآن که مورد تأکید مقام معظم رهبری نیز بوده است. از دیگر اهداف برگزاری جشنوراه قرآنی مدهامتان در بخش روستایی است.
رئیس در بخش دیگری از صحبتهای خود با اشاره به اینکه کانون فرهنگی ـ هنری موعود مسجد روستای روتان برگزارکننده این جشنواره است، در مورد فعالیتهای جنبی این جشنواره در زمان برگزاری، گفت: در بخش جنبی این مسابقات برنامههایی را آماده کردهایم که قرار است در زمان برگزاری مسابقات برگزار شود، مهمترین برنامهها برپایی کارگاه آموزشی با محوریت شرق استان هرمزگان و شامل پنج شهرستان است، بنا داریم که نیازسنجی کنیم تا در زمینه آموزش قرآن و روشهای نوین تدریس قرآن و اساتید آموزشهایی را در کارگاه یک روزه ارائه دهند.
مسئول دبیرخانه جشنواره قرآنی مدهامتان در بخش روستایی افزود: اگر امکان داشته باشد در شرق استان هرمزگان کاروان قرآنی را راهاندازی کنیم که بتوانند قصص قرآنی را از طریق پردهخوانی و از طریق اجرای تئاتر مباحث قرآنی به مردم و دانشآموزان این شهرستانها آموزش دهند. علاوه بر این قرار است 120 حافظ قرآن را که الان حدود شش جزء قرآن را حفظ کردهاند به اردوی آموزشی زیارتی مشهد مقدس بروند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: همچنین محافل و مجالس قرآنی مختلفی را در روستاهای اهل سنت و تشیع نیز برگزار خواهد شد. بنا داریم یک تور دریایی با حضور جامعه قرآنی به یکی از تالابهای دریای عمان داشته باشم تا مهمانان قرآنی از حضور در این مسابقات لذت کافی را برده باشند.