حجت الاسلام و المسلمین سیدجواد موسوی هوایی، معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) با اشاره به فاجعه روز گذشته در منا و کشته و زخمی شدن هزاران زائر در مناسک حج، گفت: قطعاً وقتی حجاج وارد سرزمین وحی می شوند، طبق قوعئد بین المللی و قوانین داخلی عربستان مسئولیت امنیت و رفاه آنها با دولت عربستان است.
وی با تأکید بر اینکه هیچ بهانه ای برای عدم تأمین امنیت و رفاه زائران بیت الله الحرام از سوی مسئولان عربستانی پذیرفته نیست، گفت: وقتی نیروهای امنیتی عربستان به زور یکی از مسیرهای منا را می بندند و حجاج هیچ اراده ای از خود برای تغییر شرایط ندارد، قطعاً مسئولیت فاجعه رخ داده بر دوش پلیس عربستان است. به ویژه اینکه پلیس عربستان به حدی بد و خشن عمل می کند که کسی جرأت نمی کند خلاف دستور پلیس رفتاری از خود نشان دهد.
حجت الاسلام موسوی هوایی مسئولان عربستانی را بی کفایت خواند و تصریح کرد: عربستان تمام هم و غم خود را برای کشتار مسلمانان در یمن و پول دادن به داعش و هدایت آنها در منطقه صرف کرده است. وقتی یک نظام مفلوک و ضعیفی نیروی خود را در جای دیگری صرف کند معلوم است که دیگر نیرویی برای مدیریت حج نخواهد داشت. توجه عربستان اکنون به حجاج بیت الله الحرام نیست بلکه توجه خود را صرف کشورگشایی کرده است.
عملکرد عربستان به خائن الحرمین بیشتر شبیه است
وی ادامه داد: وقتی یک نظام سیاسی به هیچ کشور و نهاد دیگری اجازه نمی دهد که در مدیریت دو میلیون زائر دخالت کند، این خیانت بزرگ به مسلمانان است و طبق آنچه رهبر معظم انقلاب فرموده اند اداره حرمین شریفین باید به دست مسلمانان باشد و سازمان کنفرانس اسلامی در خصوص اداره حرمین شریفین تصمیم گیری کند. عربستان پس از این حوادث نشان داد که لیاقت اداره حرمین شریفین را ندارد و نمی تواند خادم الحرمین باشد علاوه بر اینکه عملکرد عربستان به خائن الحرمین بیشتر شبیه است.
عربستان تلافی اظهار نظرهای تند مسئولان کشورها را سر حجاج آن کشور درمی آورد
حجت الاسلام موسوی هوایی اظهار کرد: متأسفانه ما و سایر کشورهای اسلامی در شرایطی قرار داریم که حجاجمان در عربستان هستند و مسئولان عربستانی نیز هرگز رعایت حال حجاج را نمی کنند و وقتی مسئولان کشورها در خصوص عربستان مصاحبه ها یا اظهار نظر تندی انجام می دهند، تلافی این اتفاق را مسئولان عربستانی برسرحجاج آن کشور در می آورند.
معاون پژوهشی و آموزشی سازمان تبلیغات اسلامی با اشاره به اینکه حضور بیش از 800 هزار زائر به صورت همزمان در یک مکان نیازمند مدیریت است، گفت: اگر مدیریت بر عهده خود مردم بود، کمیته های مردمی تشکیل می شد و همه چیز به درستی مدیریت می شد. ما چنین تجربه بزرگی را در ایران داریم اما متأسفانه عربستان اجازه ورود هیچ کشوری را به برنامه های تشکیلاتی خود نمی دهد.
کشورهای اسلامی باید عربستان را به دلیل این اتفاق بازخواست کنند
وی در خصوص واکنش کشورهای اسلامی به این فاجعه، گفت: کشورهای اسلامی باید عربستان را به دلیل این اتفاق بازخواست کنند. امنیت و جان زائران کشورهای اسلامی در عربستان به خطر افتاده است و ضرورت دارد بعد از ایام تشریق بلافاصله سازمان کنفرانس اسلامی جلسه اضطراری تشکیل داده و این مسئله بررسی شود.
موسوی هوایی با اشاره به برگزاری مراسم پیاده روی اربعین در کشور عراق با حضور بیش از 20 میلیون زائر گفت: کشور عراق یک کشور جنگ زده و عقب نگه داشته شده است. امریکا تمام زیرساخت های این کشور را از بین برده است. در چنین شرایطی 18 تا 25 میلیون نفر طی سه تا چهار روز در بین دو شهر نجف و کربلا مراسم پیاده روی را انجام می دهند و امسال شاهد بودیم که همه زائران به سلامت رفته و بازگشتند.
باید هشیار بود/ وهابیت ممکن است بخواهد در پیاده روی اربعین مشکل ایجاد کند
وی ادامه داد: همه اداره مراسم پیاده روی میلیونی اربعین به دست مردم است و این عظمت شیعه را نشان می دهد. البته با توجه به آنچه در مکه رخ داده است ممکن است وهابیت تصمیم بگیرد دردسرهایی در مراسم پیاده روی اربعین امسال ایجاد کند که باید هوشیار بود.
موسوی هوایی در پایان گفت: بی کفایتی عربستان به خصوص این شاهزاده های جوانی که هیچ تجربه ای در مسائل بین المللی و اداره حجاج ندارند نشان می دهد مدیریت حج باید به کشورهای اسلامی سپرده شود.