به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سیدعباس صالحی، معاون فرهنگی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی عصر امروز، 7 مهرماه با حضور در مراسم اختتامیه نخستین جایزه دعبل (کتاب سال عاشورا) که در مجموعه شهدای انقلاب برگزار شد، گفت: عاشورا ضلع اصلی معرفتی و ایمانی شیعه بوده و هست و شیعه با سه ضلع غدیر، عاشورا و مهدویت تکوین و استمار حیات یافت و این مفاهیم و باورها پشتوانه اسلام ناب محمدی(ص) است و در این میان عاشورا موتور تحرک معرفت جامعه اسلامی و تمدنسازی اسلام ناب است.
وی افزود: با وجود اینکه این موتور پرتحرک بازسازی مستمری را برای جامعه اسلامی دارد، همواره این دغدغه مطرح بوده که از تحرک آن کاسته نشود و همچنین زنگارهایی بر آن اضافه نشود و کارایی آن در گذر زمان مغشوش نشود.
صالحی ادامه داد: احیاگران دینی دغدغههایی در دهه اخیر داشتهاند و به نظر میرسد 10 دغدغه عمده روشناندیشان دینی وجود دارد که نکته اول رواج سه مقوله خرافهگرایی، تحریفگرایی و بدعتگرایی در حوزه مفاهیم و مناسک عاشورا است. نکته دوم غلبه شور مناسکی بر شعور ایمانی است، اینکه عاشورا تبدیل به همهمه شود به جای حرکت مستمر و رو به جلو.
وی در ادامه بیان کرد: تقلید و تکرارهای مضمونی نکته دیگری است که باید به آن توجه شود؛ چرا که عاشورا نباید در چنبره تقلیدها و تکرارها قرار گیرد و از سوی دیگر جذابیتهای لازم را برای بیان و ارائه باید درنظر گرفت و نباید پیامهای تازهای در مفاهیم انتقالی عاشورا برای نسل نو شکل گیرد و پیامهای متناقض و متفاوت از عاشورا منتقل شود.
معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد یادآور شد: این نکات دغدغههای احیاگران و روشناندیشان حوزه معرفت عاشورایی بوده و هست که این دغدغهها همچنان استمرار دارد.
وی درباره جایزه کتاب سال عاشورا اظهار کرد: این جایزه این نوید را میدهد که به پایش بپردازیم و این فرصت را میدهد که اندوختههای خوب را پیدا و تقدیر کنیم و بر انباشتههای خوبمان بیفزاییم و با نقد و بررسی، خوبها را خوبتر کنیم و از سوی دیگر غیرمحافظهکارانه انباشتهای روبه تزاید را نقد کنیم و با آن بازار معرفتی کاذب را به هم بریزیم.
صالحی در ادامه عنوان کرد: جایزه کتاب سال عاشورا نشانگر این است که میخواهیم انباشتهای دینی خودمان را خودمان ورق بزنیم و البته در این میان صرفاً برگزاری جشنواره و جایزهها کفایت نمیکند و باید مواجهه صریح رخ دهد؛ چرا که در کنار گلها، خارهایی هم میروید و امیدواریم گام نو و جهشی نو در ادبیات و پژوهش و نرمافزار معرفتی دینی باشد که عاشورا قلب و کانون دین است.