به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حجتالاسلاموالمسلمین محسن الویری، رئیس کارگروه تاریخ شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با اشاره به آغاز فعالیتهای کارگروه تاریخ در زمان حیات مرحوم آیینهوند و با مدیریت ایشان و ادامه فعالیتها بر اساس برنامه مصوب در همان دوره، گفت: بر اساس پیشنهاد کارگروه و مصوبه صحن اصلی شورای تحول که با حضور مسئولین وزارت علوم مورد بررسی قرار گرفت، رشته تاریخ در مقطع کارشناسی در قالب چهار رشته تاریخ تمدن، تاریخ اسلام، تاریخ جهان و تاریخ ایران تجمیع و ارائه میشود.
به پایان رسیدن برنامهریزی و تدوین اولیه 4 رشته تاریخ
الویری از به پایان رسیدن برنامهریزی و تدوین اولیه هر 4 رشته در کارگروه تاریخ خبر داد و عنوان کرد: بر اساس فرآیند مصوب مقرر شده است که این برنامهها پس از تصویب در کارگروه، طی جلسهای با حضور نمایندگان گروههای تاریخ سراسر کشور نقد، ارزیابی و تکمیل شوند.
وی با بیان این که 4 رشته مذکور از این نظر در مرحله یکسانی قرار ندارند، اظهار کرد: در مورد رشته تاریخ تمدن، جلسه گردهمایی و ارزیابی برگزار شده و این رشته به تصویب صحن اصلی شورای تحول نیز رسیده است، اما این گردهمایی برای رشتههای تاریخ اسلام و تاریخ جهان که به تصویب نهایی کارگروه نیز رسیدهاند برگزار نشده است.
22مهرماه؛ گردهمایی بررسی و ارزیابی برنامه رشته تاریخ اسلام
الویری از برگزاری گردهمایی رشته تاریخ اسلام در 22 مهرماه جاری خبر داد و گفت: ما در این گردهمایی در پی دریافت ملاحظات و نکات اصلاحی مورد نظر خواهران و برداران عضو جامعه و خانواده بزرگ تاریخ هستیم و پس از دریافت این نکات و نظرات، نسخه اصلاح شده برای بررسی نهایی تسلیم صحن اصلی خواهد شد.
رئیس کارگروه تاریخ شورای تحول و ارتقای علوم انسانی افزود: برای برگزاری گردهمایی ارزیابی رشته تاریخ جهان هنوز زمان دقیقی مشخص نشده و اکنون مشغول رایزنی برای تشکیل این جلسه گردهمایی هستیم.
وی در مورد رشته تاریخ ایران نیز با اشاره به این مطلب که این رشته پیش از این در دو رشته جداگانه تاریخ ایران باستان و تاریخ ایران دوره اسلامی دیده شده بود، گفت: با توجه به این که مقرر شد که این دو رشته ترکیب و در قالب یک رشته درآید تصویب نهایی برنامه رشته تاریخ ایران در کارگروه قدری به تأخیر افتاده است، اما این بررسی نهایی در نخستین جلسه آتی کارگروه صورت خواهد گرفت و در صورت تصویب، برنامه این رشته نیز تقدیم معاونت امور اساتید شورای تحول خواهد شد تا در ادامه نیز گردهمایی و جلسه نقد و ارزیابی آن رشته نیز با حضور نمایندگان گروههای تاریخ سراسر کشور انجام شود.
حضور نمایندگان گروههای تاریخ از دانشگاهها و مراکز مختلف
الویری خاطرنشان کرد: جلسات گردهمایی برای نقد و ارزیابی برنامه رشتههای تاریخ با حضور نمایندگان گروههای «تاریخ» و «تاریخ و تمدن» دانشگاهها، پژوهشگاهها و دیگر مؤسسات آموزش عالی تابع وزارت علوم تشکیل خواهد شد و در این جلسات نمایندگانی از حوزه علمیه و انجمنهای علمی نیز دعوت شدهاند تا نظرات خود را در خصوص نقد و ارزیابی برنامهها ارائه کنند.
وی با ابراز امیدواری نسبت به این که برنامه مصوب کارگروه به صورت نسبی مورد وفاق همه اعضای محترم خانواده تاریخ قرار بگیرد، گفت: تجربهای که ما در گردهمایی برای بررسی رشته تاریخ تمدن داشتیم نشان داد که به رغم نقدهای بسیار صریح، آشکار و البته سازندهای که از سوی اساتید مطرح شد، اما فضای جلسه فضای همدلی بود و امید ما این است که با تکیه بر همین فضای همدلی برنامهها هر چند اصلاح خواهد شد، اما به آسانی این مراحل را پشت سر بگذارد.
رئیس کارگروه تاریخ شورای تحول و ارتقای علوم انسانی با اشاره به استفادهای که در مرحله تدوین برنامهها نیز از ظرفیت گروههای تاریخ سراسر کشور شده است، ادامه داد: جلسه گردهمایی و ارزیابی با توجه به حضور و نقشی که دوستان و اساتید در مرحله تدوین برنامه نیز داشتهاند، با مانع جدی و سختی روبرو نخواهد بود و به عبارتی همان عزیزانی در این جلسه حضور خواهند داشت که در تدوین برنامه نیز نقش داشتهاند.
نقدهای عالمانه و استوار را به دیده منّت میپذیریم
الویری افزود: البته هر نقد علمی و عالمانه و محکم و استواری نیز مطرح شود، هیچ دلیلی برای مقاومت در برابر آن وجود نخواهد داشت و آن نقد به دیده منت پذیرفته خواهد شد و ما آن را مد نظر قرار خواهیم داد.
وی همچنین در مورد میزان تحول رشته تاریخ در نتیجه فعالیتها و بررسیهای کارگروه تاریخ و با تدوین برنامه جدید برای این رشته گفت: همچنان که مستحضرید رشتههای تاریخ جهان و تاریخ تمدن دو رشته کاملاً جدید در مقطع کارشناسی تاریخ هستند و رشتههای تاریخ اسلام و تاریخ ایران نیز پیش از این به عنوان گرایش مطرح بودند و اکنون به سطح رشته ارتقا یافتهاند، اما در مجموع و با توجه به جدولهای مقایسهای تهیه شده از عناوین و سرفصلهای دروس برنامه پیشین و برنامههای فعلی، میتوان گفت حداقل 40 درصد از تغییر را در مواد رشته تاریخ شاهد هستیم که این تغییر در بعضی از رشتهها، با توجه به جدید بودن آنها، بسیار بیشتر و اساسی است.
الویری در مورد زمانبدی اجرای برنامهها نیز گفت: تصمیم و مصوبه کارگروه تاریخ بر این است که برنامه هر چهار رشته همزمان مبنای عمل قرار گیرد و بر همین اساس امیدواریم که بتوانیم تا سه ماه آینده ارزیابی نهایی همه برنامهها و تکمیل آنها را به سرانجام رسانده و حتی در اختیار وزارت علوم نیز قرار داده باشیم و بعد از آن مراحل اجرایی روال خاص خود را طی کند.
منبع: شورای عالی انقلاب فرهنگی