کد خبر: 3382407
تاریخ انتشار : ۱۴ مهر ۱۳۹۴ - ۱۴:۵۵
سرابی:

مخالف تشکیل سازمان قرآنی هستم/ اولویت را به حل مشکلات شورای توسعه فرهنگ قرآنی بدهیم

گروه فعالیت‌های قرآنی: قائم مقام شورای عالی قرآن اظهار کرد: به جای ایجاد تشکیلات و ساختار جدید مانند سازمان قرآنی، به آسیب‌شناسی و حل مشکلات شورای توسعه فرهنگ قرآنی بپردازیم.

سیدعلی سرابی، قائم مقام شورای عالی قرآن در گفت‌وگو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) درباره طرح تشکیل سازمان قرآنی با بیان اینکه بنده مخالف این طرح هستم، گفت: اینکه ما برای رشد و توسعه فرهنگ قرآنی و فعالیت‌های قرآنی باید ارتقای تشکیلاتی و سازمانی داشته باشیم درست است اما برای این ارتقای تشکیلاتی در بخش‌های مختلف باید با سازوکار درست پیش برویم در حالی که طرح مطرح‌شده، کارایی نخواهد داشت.
وی افزود: اگر مقصود ارائه‌کنندگان طرح، هماهنگ‌سازی و هماهنگی در برنامه‌ریزی‌های کلان است که از سال‌ها قبل شورای توسعه فرهنگ قرآنی در شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شده است و این شورا در بالاترین سطح تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری در عرصه فرهنگی به‌ویژه فرهنگ قرآنی در کشور شناخته شده است و از این بابت خللی نداریم.

برخی از امور قرآنی متولیان خاص خود را دارند
سرابی یادآور شد: اما اگر مقصود ارائه‌کنندگان طرح، هماهنگی در سطح اجرا است که این امر نیز با سازوکاری که از سوی ارائه‌کنندگان طرح بیان شده است، امکان‌پذیر نیست چراکه بخشی از این امور اجرایی متولیان خاص خود را دارند و مأموریت‌های این بخش‌ها به هیچ عنوان قابل واگذاری به سازمان دیگری نیست.
وی در ادامه عنوان کرد: به‌عنوان مثال وزارت آموزش و پرورش از جمله دستگاه‌هایی است که مأموریت‌های قرآنی آن قابل واگذاری به سازمان دیگری نیست. وزارت آموزش و پرورش مسئولیت آموزش عمومی قرآن به دانش‌آموزان را برعهده دارد و بالغ بر 11 میلیون دانش‌آموز را تحت پوشش قرار می‌دهد و این وظیفه را به هیچ عنوان می‌توان از آموزش و پرورش گرفت.
قائم مقام شورای عالی قرآن اظهار کرد: ما نمی‌توانیم به یک سازمانی که در وزارت ارشاد که مسئول تبلیغ و ترویج امور قرآنی است، وظیفه آموزش عمومی قرآن بدهیم؛ همچنین در حوزه پژوهش‌ نیز نمی‌توانیم پژوهش‌های قرآنی را از دانشگاه‌های مختلف، وزارت علوم، حوزه علمیه، دفاتر تبلیغات اسلامی و... بگیریم و به یک سازمان تحت نظر وزارت ارشاد بدهیم.
وی ادامه داد: همچنین نمی‌توانیم آموزش قرآن و فعالیت‌های تبلیغی و ترویجی که در حوزه نیروهای مسلح اتفاق می‌افتد را از نیروهای مسلح بگیریم و به سازمانی تحت نظر وزارت ارشاد بدهیم چراکه فعالیت‌های قرآنی و فرهنگی در نیروهای مسلح مانند فعالیت‌های قرآنی در دیگر دستگاه‌ها، ساختار خاص خود را دارد و نمی‌توان فعالیت‌های قرآنی کارکنان نیروهای مسلح را از تشکیلات نیروهای مسلح منفک کرد.

برخی از مأموریت‌های کلان کشور قابل واگذاری به دستگاه دیگر نیست
وی با بیان اینکه در مجموع برخی از مأموریت‌های کلان کشور قابل واگذاری به دستگاه‌های دیگر نیست، عنوان کرد: نتیجه می‌گیریم چه در حوزه سیاست‌گذاری و چه در حوزه اجرایی، سازمان قرآنی پیشنهاد شده نمی‌تواند کارآیی لازم را داشته باشد و طرح تشکیل سازمان قرآنی اشکال اساسی دارد.
قائم مقام شورای عالی قرآن در این بخش از سخنان خود با عنوان این مطلب که در کشور تجربه خوبی در رابطه با تشکیل چنین سازمان‌هایی نداریم، افزود: هم‌اکنون دستگاه‌های مختلفی از جمله؛ سازمان تبلیغات اسلامی، سازمان اوقاف و امور خیریه، سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی و... در کشور داریم که هر یک از این سازمان‌ها مأموریت‌های قرآنی خاص خود را دارند و بنا به مأموریت‌های خاص خود بودجه و امکاناتی نیز در اختیار دارند که اگر مجموعه این توانمندی‌ها را از نظر منابع انسانی و مالی حساب کنیم ممکن است یک وزارتخانه مثل وزارت ارشاد چنین امکاناتی را از نظر مالی و نیروی انسانی به صورت یکجا نداشته باشد.
وی ادامه داد: اینکه تمامی امکانات و تجهیزات سازمان‌های قرآنی را در اختیار یک وزارتخانه قرار دهیم امکان‌پذیر نیست و نتیجه تشکیل سازمان قرآنی در مقام اجرا این می‌شود که امکانات و منابع انسانی که در ترویج فرهنگ قرآنی استفاده می‌شود کاهش پیدا می‌کند و این نیروها و امکانات پراکنده می‌شود و از بین می‌رود که این یک اشکال است.

منفک کردن مسئولیت‌های دستگاه‌های فرهنگی در حوزه دینی و اعتقادی زیبنده نظام نیست
سرابی یادآور شد: نظام جمهوری اسلامی ایران یک نظام کاملاً فرهنگی و دینی است و منفک کردن مسئولیت‌های دستگاه‌های فرهنگی در حوزه ترویج فرهنگی دینی و اعتقادی زیبنده نظام اسلامی نیست و نمی‌توانیم مأموریت‌های فرهنگی و قرآنی دستگاه‌های را از آنها بگیریم و به یک سازمان کذایی واگذار کنیم.
وی در ادامه گفت: مجلس شورای اسلامی به جای اینکه مسئولیت‌های فرهنگی و قرآنی دستگاه‌ها را بگیرد و به یک سازمان قرآنی بدهد و دستگاه‌ها و ساختارهای جدید تشکیل دهد بهتر است به تقویت ساختارهای موجود بپردازد.
وی ادامه داد: در چند سال گذشته در قانون بودجه کل کشور، بندی مبنی بر اختصاص نیم‌درصد از درآمدهای دولت به تحقق منشور توسعه فرهنگ قرآنی داشتیم که این رقم بعدها به 200 میلیارد تومان تبدیل شد اما با این سال این بودجه در هیچ سالی به‌طور کامل محقق نشد. مجلس باید روی این موضوعات کار کند و پشتیبانی لازم از بودجه فعالیت‌های قرآنی داشته باشد نه اینکه ساختارهای جدید تشکیل دهد.
قائم مقام شورای عالی قرآن عنوان کرد: وزارت ارشاد ساختاری در حد معاونت امور قرآنی دارد و نمایندگان در مجلس شورای اسلامی به جای اینکه سازمان قرآنی در وزارت ارشاد تشکیل دهند بهتر است از معاونت امور قرآنی این وزارتخانه حمایت کرده و این معاونت را تقویت کنند؛ معاونت قرآن و عترت بودجه و منابع انسانی مورد نیاز را ندارد و دوستان در مجلس می‌توانند این ساختارها را تقویت کنند.
وی در ادامه گفت: همچنین یکی از مشکلات مهم جامعه قرآنی و فعالان قرآنی ـ مردمی که شاید تعدادشان در کشور بیش از نیروهای فعال در کشور باشد بحث بیمه است و این مشکل نیز با مختصر اعتباراتی که در کشور به چشم نمی‌آید، حل خواهد شد، اگر دوستان در مجلس به این مطلب عنایت داشته باشند دیگر چنین مشکلاتی در حوزه فعالیت‌های قرآنی نخواهیم داشت.

دغدغه دوستان در مجلس برای تشکیل سازمان قرآنی را مثبت ارزیابی می‌کنم
سرابی با یادآوری اینکه دغدغه دوستان در مجلس برای تشکیل یک سازمان قرآنی را مثبت ارزیابی می‌کنم چراکه پیشنهاددهندگان این طرح بی‌شک نیت ترویج فرهنگ قرآنی داشته‌اند و از ارائه‌کنندگان این طرح تشکر می‌کنم.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه دلیل ارائه چنین طرحی از سوی برخی نمایندگان مجلس شاید عدم رضایت از فعالیت‌های قرآنی و رشد و توسعه فرهنگ قرآنی در کشور است، اظهار کرد: فعالیت‌های قرآنی برای ما که افتخار خدمت به قرآن را داریم هم، راضی‌کننده نیست و به طور طبیعی برای هر دلسوز دیگری هم راضی‌کننده نیست و دوستان در مجلس به‌دنبال این هستند که این دغدغه را به نوعی حل کنند ‌و رشد و توسعه فرهنگ قرآنی در جامعه را تضمین کنند.
وی یادآور شد: بیش از 15 سال است که در بخش‌های مختلفی از جمله وزارت ارشاد، شورای عالی انقلاب فرهنگی و نهادهای قرآنی وابسته به رهبری این دغدغه وجود داشته است و مطالعات و بررسی‌های متعددی نیز صورت گرفته و چند پروژه مطالعاتی نیز برای حل این مشکل انجام شده است اما نتیجه پروژه‌ها و فعالیت‌های قرآنی این است که ما نیاز به هماهنگی، همراهی و هم‌افزایی بیشتر در حوزه سیاست‌گذاری و برنامه‌ریزی امور قرآنی هستیم.
وی در پایان عنوان کرد: بهتر است به جای ایجاد ساختارها و تشکیلات جدید، یک آسیب‌شناسی صورت گیرد تا مشخص شود که مشکلات شورای توسعه فرهنگ قرآنی طی پنج سال گذشته چه بوده است و برای حل این مشکلات چه تدابیری باید اندیشیده شود و در نهایت چه اقداماتی برای حل مشکلات شورای توسعه فرهنگ قرآنی صورت گیرد.

ثاقبه
|
-
|
۱۳۹۴/۰۷/۱۵ - ۱۵:۲۳
0
0
سلام علیکم. بنده هم با جناب آقای سرابی موافقم. قرار گرفتن در گیر و دار یک سازمان دیگر، اتلاف وقت و انرژیست. میتوان با تغییر محدوده عنوان شورای عالی قرآن یک مرکزیت منسجم برای فعالیتهای قرآنی داشته باشیم که وتفکیک وظایف سایر نهادها و دستگاههای قرآنی را به عهده داشته باشد.
captcha