کد خبر: 3383411
تاریخ انتشار : ۱۸ مهر ۱۳۹۴ - ۰۸:۱۷
ایکنا گزارش می‌دهد؛

غفلت از رسیدگی به دعاوی پیرامون قرآن بیرمنگام در جمع ۱۳۰ باستان‌شناس خارجی

گروه دانشگاه: دانشگاه تهران از ۱۹ تا ۲۱ مهرماه میزبان ۱۳۰ باستان‌شناس برجسته خارجی است، اما مباحث پیرامون قرآن بیرمنگام حتی با توجه به اهمیت این موضوع برای جهان اسلام در این همایش جایی ندارد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا)، چندی پیش به نقل از نشریه تایم، نسخه‌ای از قرآن که حدود یک قرن به صورت ناشناخته در کتابخانه دانشگاه بیرمنگام انگلستان باقی مانده بود، بر اساس روش تاریخ‌گذاری رادیو کربن به عنوان یکی از قدیمی‌ترین قرآن‌های موجود دنیا شناخته شد.

اما چندی نپایید و ادعایی دیگر مبنی بر قرارگیری بازه نگارش این قرآن به پیش از تولد پیامبر اعظم حضرت محمد(ص) مطرح شد. برخی از مورخان انگلیسی ادعا کردند که این صفحات یافت شده قطعیت در مورد تاریخ ظهور قرآن را متزلزل می‌کند و شبهاتی در مورد تاریخ پیامبر اسلام(ص) و صحابه او ایجاد می‌کند یا اینکه قرآن از طریق وحی به پیامبر اعظم(ص) نرسیده است و از روی نسخه‌ای که پیش از آن بوده، نوشته شده است.

اما آنچه دغدغه نگارش این نوشته را فراهم کرد، حضور 130 نفر از اساتید برجسته باستان‌شناسی دنیا از 10 کشور خارجی در هفته جاری در دانشگاه تهران است.

این همایش از 19 تا 22 مهرماه برگزار می‌شود و در حاشیه آن چهار کارگاه آموزشی شامل کارگاه ژئوفیزیک، کارگاه باستان گیاه‌شناسی، کارگاه انسان‌شناسی و کارگاه ساخت دست‌افزارهای سنگی برگزار می‌شود.

قرآن بیرمنگام ژورنالیستی است نه علمی!

حسین عزیزی، دبیر علمی همایش بین‌المللی باستان‌شناسان جوان در مورد اینکه با توجه به استقبالی که از این همایش می‌شود آیا موضوع بررسی قرآن بیرمنگام به عنوان موضوعی حائز اهمیت مورد توجه قرار می‌گیرد و پنل خاصی به این موضوع اختصاص می‌یابد؟ گفت: رویکرد ما صرفاً علمی است. فراخوان اعلام می‌کنیم یکسری محورهای کلی داریم که در مورد باستان‌شناسی ایران مطرح می‌شود؛ در مورد باستان‌شناسی میدانی، باستان‌شناسی مطالعات میان‌رشته‌ای و ... . بر اساس مقاله‌هایی که دریافت می‌کنیم پنل می‌گذاریم نه اینکه پنل بگذاریم بعد بخواهیم مقاله برای آن پیدا کنیم.

وی افزود: این موضوعی که شما می‌گویید بیشتر موضوع خبری است و خیلی در مجامع علمی باستان‌شناسی این موضوع جایی ندارد.

آزمایشگاه کربن 14 را در ایران نداریم

دبیر علمی همایش بین‌المللی باستان‌شناسان جوان اظهار کرد: ما خیلی از آزمایشگاه‌ها و امکانات را در ایران نداریم که موضوع کربن 14 یکی از آن‌هاست. ما سعی کردیم بخش مطالعات میان‌رشته‌ایمان را تقویت کنیم که جوانانمان با این نوع آزمایش‌ها آشنا شوند که بدانند وقتی ماده‌ای را بررسی می‌کنند، از این جهت هم می‌توانند به آن نگاه کنند، و فقط صرفاً توصیف و جمع‌آوری نیست.

بنا بر این گزارش، با وجودی که طبق گفته دبیر علمی این همایش آزمایشگاه کربن 14 را نداریم اما موضوع کارگاه‌های این همایش به موضوعات دیگری اختصاص پیدا کرده است. برای همایش موضوع آزاد در نظر گرفته شده است و نه محورهای خاصی، آیا انتخاب موضوعات خاص می‌تواند به خروجی بهتر همایش منجر شود یا انتخاب موضوع آزاد؟ با توجه به اهمیت موضوع قرآن بیرمنگام آیا جای این نبود که از فرصت حضور 130 باستان‌شناس خارجی و صرف هزینه هنگفتی که برای برگزاری این همایش می‌شود، برای بررسی این نسخه قرآن و شاخصه‌های بررسی اصالت آن استفاده شود؟

captcha