حجتالاسلام والمسلمین غلامرضا اباذری، رایزن فرهنگی ایران در عراق، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) ضمن تسلیت سالروز شهادت حضرت اباعبداللهالحسین(ع) با غیر قابل مقایسه خواندن مراسم عزاداری امام سوم شیعیان با دیگر پدیدهها در جهان تشیع، بیان کرد: با توجه به اینکه نهضت حسینی دارای ابعاد و جوانب خاص و منحصر بهفردی است، عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) نیز از این امر مستثنی نیست؛ ابعادی که شاید با هیچ یک از پدیدههای دیگر قابل مقایسه نباشد.
زنده نگه داشتن ارزشهای انسانی در تجمعات عزاداری
وی گفت: فارغ از ابعاد احساسی و عاطفی عزاداری برای شهدای نهضت کربلا، تجمعات عزاداری دارای ابعاد انسانی، معنوی، اجتماعی و حتی سیاسی هستند. تجمعات عزاداری بهعنوان یک جریان اجتماعی هدفمند در راستای زنده نگه داشتن ارزشهای انسانی چون آزادگی، فداکاری، رویارویی با ظالم و اصلاح جامعه برگزار میشود و از سوی دیگر این تجمعات نشانگر استمرار نبرد میان جبهه حق و باطل است.
وی با اشاره به بعد سیاسی تجمعات عزاداری، افزود: عزادارن حسینی با حضور در تجمعات باید به شناخت صحیح از یزید زمان خود برسند که از این نگاه تجمعات عزاداری دارای ابعاد سیاسی نیز هست.
وی اظهار کرد: قیام حسینی هر چند که در میان افکار عمومی جهان نشر و گسترش یافته است؛ اما این امر به معنای آن نیست که دیگر اقدامی در این زمینه صورت نگیرد و از ادامه کار باز بمانیم.
نقشآفرینی شبکههای اجتماعی در نشر پیامهای نهضت کربلا
وی افزود: برای ادامه راه دو موضوع باید مورد توجه باشد؛ با توجه به اینکه مخاطب پیامهای نهضت کربلا شخص و مکان خاصی نیست، انتقال این پیامها باید در دستور کار قرار گیرد که در این زمینه نقشآفرینی شبکههای اجتماعی که حد و مرزی نمیشناسد و مخاطبان گستردهای نیز دارد، بسیار کارآمد است.
وی عنوان کرد: همچنین موضوع دیگر مقابله با شبهاتی است که در راستای تحریف و کمرنگ کردن تأثیرات مثبت این نهضت عظیم صورت میگیرد که در این زمینه نیز باید با استفاده از شبکههای اجتماعی و تلویزیونی و برگزاری نشستها و کنفرانسهای علمی به شبهات پاسخ مناسب داد.
وی با بیان اینکه نهضت و قیام حسینی تنها متعلق به شیعیان نبود، گفت: حضرت سیدالشهدا(ع) بر مبنای ارزشهای انسانی وارد عرصه نبرد با جبهه باطل شد، ارزشهایی همچون آزادگی، رویارویی با ظالم، تلاش در راستای بهبود و اصلاح وضعیت جامعه، فداکاری، حقگرایی و دوری از ذلت که ریشه در فطرت پاک انسانی داشته و زمان و مکان نمیشناسد.
وی افزود: انتقال پیام نهضت عاشورا بهعنوان نهضتی که بر مبنای ارزشهای انسانی شکل گرفته است در زمینه نشر فرهنگ حسینی در میان غیر مسلمانان بسیار کارآمد خواهد بود.
امام حسین(ع)؛ الگو و سمبل هدایت انسانها
وی با اشاره به نقش واقعه عاشورا در هدایت بشر، عنوان کرد: یکی از عواملی که بشر امروز میتواند از طریق آن از حادثه عاشورا درس گرفته و از آموزههای این مکتب بهرهمند شود، وجود شخص امام حسین(ع) بهعنوان الگو و سمبل هدایت است؛ الگویی بینظیر و منحصر به فرد که انسان را بهطور کلی مخاطب هدایت خود قرار داده است.
وی گفت: عناصر تبلور یافته در وجود حضرت سیدالشهدا(ع) چون آرمانخواهی، عدالتخواهی و آزادیخواهی که از عوامل هدایتگرانه نهضت حسینی به حساب میآیند به عنوان یک سیر کلی برای همه انسانها و تاریخ سبب میشود تا انسانهایی که در اقصی نقاط عالم رابطه چندانی با دین اسلام ندارند نیز در مبارزه خودشان امام حسین(ع) را الگو و سرمشق قرار دهند.
وی یادآور شد: به گفته شهید مطهری «کسانی که به خاطر یک سلسله اصول و مبادی قیام کرده و نهضت میکنند در حقیقت به همه جهانیان بعد از خودشان پیامی دارند و به اصطلاح معروف وصیتی دارند. آیندگان باید با پیام آنها آشنا باشند و ندای آنها را بشناسند». وظیفه امروز ما نیز فراگرفتن پیامهای نهضت حسینی و به کارگیری آنها در حیات شخصی و جمعی است.