به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) مهمترین رویدادهای سیاسی هفته جاری به شرح ذیل است:
نشست خبری ظریف و اشتاین مایر
فرانک والتر اشتاینمایر، وزیر امور خارجه آلمان، که برای شرکت در نشست مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ و دیدار با مقام های کشورمان بامداد روز شنبه وارد تهران شده بود در یک نشست خبری مشترک با محمد جواد ظریف حضور پیدا کرد.
ظریف با بیان این که در زمینه مختلف سیاسی شامل روابط دوجانبه، موضوعات مورد علاقه دو کشور، افراط گرایی،تروریزم ،مبارزه با مواد مخدر،حقوق بشر، خلع سلاح منطقه ای بحث شد و امروز همه گفت وگو های خوبی داشتیم و آن را ادامه میدهیم.
وزیر امور خارجه در بخش دیگری از این نشست به روابط ایران و عربستان اشاره کرد و گفت: ما به دنبال حذف عربستان از این منطقه نیستیم اما هیچگاه هم اجازه نخواهیم داد دولت عربستان سعودی به دنبال این باشد که جمهوری اسلامی ایران را از این منطقه حذف کند.
ظریف با بیان این که ما از همسایگان خود انتظار داریم واقعیات این منطقه را درک کنند، اظهار داشت: تلاش عربستان برای حذف ایران از منطقه باعث خونریزی و دامن زدن به درگیری شده و این تلاش باید متوقف شود. دولت عربستان باید واقعیات منطقه را به رسمیت بشناسد.
وی ادامه داد: البته با توجه به فاجعه منا، ما از دولت عربستان انتظار داریم وضعیت مفقودان ما را مشخص کند و به سلامت نزد خانواده هایشان بازگرداند و اگر این مفقودین جان خود را از دست داده اند، پیکر مطهرشان به کشورمان برگردانده شوند اما ما متاسفانه شاهد تاخیر در این زمینه بوده ایم.
وزیر امورخارجه همچنین در پاسخ به سوالی پیرامون موضع گیری های ایالات متحده آمریکا در خصوص ایران اظهارداشت: موضع گیری های خلاف واقع آمریکا کار جدید نیست متاسفانه ایالات متحده آمریکا با مبتنی کردن موضع گیری های خود در روابط دو جانبه به جای واقعیات باعث شده است این موضع گیری ها اعتبار زیادی در جامعه بین المللی نداشته و مخدوش باشد.
ظریف ادامه داد: ایالات متحده دولتی است که از بزرگ ترین ناقضان حقوق بشر در منطقه همچون رژیم صهیونیستی و برخی از متحدان خود حمایت کرده و همواره با اجماع بین المللی علیه این سیاست ها مخالفت کرده است.
وی تصریح کرد: بنابراین من نمی توانم برای این تکرار مکررات مواضع ارزشی قایل باشم هر چه قدر آنها تکرار کنند نزدیک به واقعیات نخواهد شد و اعتبارشان بین مردم ایران بیش از گذشته خدشه دار می شود.
اشتاین مایر نیز درباره بخش هایی از دستاورد نشست مشترک با وزیر امور خارجه ایران نیز اظهار داشت: ما برای اجلاس مقدماتی نشست امنیتی مونیخ به تهران آمده ایم و بخش هایی از برنامه جامع اقدام مشترک که با هماهنگی و مشارکت ایران و کشورهای عضو 1+5 به تصویب رسیده در مرحله اجرایی شدن است.
وی با اشاره به اینکه این نخستین سفرش بعد از توافق برجام به تهران است، گفت: با توجه به تصویب برجام و نزدیک شدن آن به مرحله اجرا ، همه کشورهای تصویب کننده باید همکاری های بیشتری را در جهت اجرای برجام اعمال کنند و به مفاد این پیمان پایبند باشند.
وی در پاسخ به سوالی درخصوص شایعات مطرح شده درباره پایبند نبودن امریکا به توافق برجام و تضمین اتحادیه اروپا درخصوص اجرایی شدن این توافق افزود: با توجه به این شایعاتی که در زمینه اجرایی شدن برجام به وجود آمده است باید اشاره کنم که اگر در طول این 10 سال همواره به شایعات گوش می کردیم، هرگز موفق نمی شدیم و باید بگویم نباید به این شایعات اتکا کرد.
وی ادامه داد: من هیچ نشانه ای از اجرا نشدن برجام در بین کشورهای امضاکننده این توافق ندیدم و مطمئن هستم که این روند در حال انجام شدن است.
وزیر خارجه آلمان با بیان اینکه مراحل اجرایی شدن برجام در حال پیگیری است و در این زمینه جای هیچ گونه شک و تردیدی وجود ندارد، تاکید کرد: باید در مورد مسائل مهم صحبت کنیم و توجه به شایعات نمی تواند راه حل نهایی باشد.
وزیر خارجه آلمان در باره بحران های منطقه نیز اظهار امیدواری کرد: در ساعات آینده بتوانیم به نتایج خوبی در این راستا برسیم. ما باید در این راستا تبادل نظر داشته باشیم که چه کنیم خاورمیانه به ثبات برسد و درگیری های خشونت آمیز در آن کاهش یابد.
اشتاین مایر خاطرنشان کرد: موضع ما در این راستا با ایران نزدیک است و دو طرف علاقه دارند اتفاقات سوریه را به پایان برسانند.
وی با تاکید بر اینکه آلمان علاقه دارد سوریه کشور مستقل بماند، گفت: در این زمینه راه کارهای سیاسی لازم است و در این راستا لازم است که واقع بینانه جلو برویم و علاوه بر حرکت خشونت آمیز علیه داعش باید برای ثبات در سوریه تلاش کرد.
اظهارنظر سخنگوی شورای نگهبان درباره برجام
نجاتالله ابراهیمیان روز شنبه در نشستی با خبرنگاران با بیان این که برجام یک سند حقوقی الزام آور برای طرفین تلقی نمی شود، گفت: مجلس هم با همین دیدگاه وارد بررسی جزییات برجام نشد و شورای نگهبان نیز جزییات برجام را بررسی نکرده و تنها نظر خود را در مورد مصوبه مجلس اعلام کرده است.
سخنگوی شورای نگهبان با انتقاد از تیتر برخی رسانه ها درباره تصویب یا تصویب نشدن برجام در مجلس شورای اسلامی یا شورای نگهبان اظهارداشت: شورای نگهبان طرح یک فوریتی اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام را بررسی کرده است و نه مجلس و نه شورای نگهبان اقدامات مشروحی را که در برنامه جامع اقدام مشترک درج شده را تصویب نکرده اند و این به معنای موافق یا مخالف بودن نیست.
ابراهیمیان افزود: برجام به این علت بررسی نشده که یک توافق سیاسی و قراری برای اجرای برخی امور توسط دولت جمهوری اسلامی ایران و گروه 1+5 بوده و در آن تاکید شده اشت که اقدامات داوطلبانه است.
سخنرانی ظریف در نشست مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ
محمدجواد ظریف روز شنبه در نشست مقدماتی کنفرانس امنیتی مونیخ که در مرکز مطالعات وزارت امور خارجه برگزار شد با اشاره به توافق هسته ای افزوود: دلیل آن که توانستیم به توافق تاریخی دست پیدا کنیم این بود که ما می خواستیم نگاه متفاوتی داشته باشیم و این به ما این انگیزه را داد تا سر میز مذاکره بنشینیم.
وی اضافه کرد: در گذشته گزینه های غلطی وجود داشت اما در نهایت به این نتیجه رسیدیم که باید به مذاکره برسیم و تنها تفاوت مذاکره این بود که گزینه جنگ را نداشت، البته فشارها علیه ایران زیاد بود.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: ما 12 سال تحت فشار بودیم و تحریم های زیادی علیه ما وضع کردند البته نیازی نبود که ایران را به میز مذاکره بکشانند زیرا ایران همیشه خواهان مذاکره بود اما کشورهایی بودند که نمی گذاشتند ایران پای میز مذاکره بنشیند.
وزیر امور خارجه با تاکید بر این که این منطقه مشکلات و تهدیدات زیادی دارد که این تهدیدات و مشکلات برای همه مشترک است، یادآور شد: همگان باید برای حل این مشکلات تلاش کنند. کشورهای منطقه باید بدانند داعش برای کسی سرمایه نیست.
ظریف گفت: سوال من این است چه کسی باید اعتماد دیگران را به دست آورد؟ آیا ایران به کشوری تهاجم داشته و یا حمله شیمیایی کرده است؟ آیا در ایجاد داعش طالبان و غیره نقش داشته است یا اینکه قربانی اینها نبوده است؟
وزیر امور خارجه با تاکید بر اینکه باید به آینده نگاه کنیم، افزود: نباید در گذشته اسیر شویم زیرا در این صورت به ضرر همه خواهد بود. ما به یک محیط با ثبات نیاز داریم و نباید امنیت خود را در ناامنی دیگران ببینیم.
رئیس دستگاه دیپلماسی اضافه کرد: ما می گوییم گذشته را فراموش نمی کنیم اما در گذشته هم اسیر نمی شویم. معتقدیم همه این موارد راه حل دارد اما نباید به گونه ای نگاه کنیم که فقط خودمان سود ببریم.
ظریف تاکید کرد: متاسفانه برخی نقش آفرینان در منطقه تصور می کنند فقط خودشان باید سود ببرند و فکر می کنند باید این توازن را به نفع خودشان رقم بزنند.
وی خاطرنشان کرد: ما اکنون در بی ثباتی سوریه، عراق و غیره وضعیت باخت-باخت را شاهدیم که این به نفع هیچ کسی نیست زیرا کسانی که خودشان در این بحران ها نقش داشته اند اکنون مورد هدف قرار گرفته اند که از آن جمله می توان به بمب گذاری شب گذشته در عربستان اشاره کرد.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: باید بپذیریم پیروزی های نظامی تبعاتی دارد و باید به پیروزی های سیاسی دست یابیم. ما باید این واقعیت را بپذیریم که راه حل نظامی نتیجه نمی دهد و راه حل باید سیاسی باشد که مردم سوریه نیز آن را بپذیرند ما نمی توانیم برای آنها نسخه بپیچیم و تصمیم گیری کنیم که چه کسی آنجا حکمرانی کند؛ باید به مردم سوریه کمک کنیم.
وزیر امور خارجه تصریح کرد: ما باید به مردم سوریه اجازه دهیم که کار خود را انجام دهد، آنچه باعث گسترش این جنگ شده تاکید بر افراد است نه روندها. باید جنگ را به پایان برسانیم تا تمام سوری ها به خانه هایشان بازگردند و برای این مسیر باید به خشونت تکفیری ها پرداخت.
ظریف گفت: ما نمی خواهیم اجازه دهیم افراد خارج از منطقه بیایند و دیالوگ خود را دیکته کنند. مردم مشکلات خودشان را از طریق صندوق رای تعیین می کنند نه با اسلحه؛ ما باید واقعیت ها را بپذیریم و مردم تصمیم بگیرند.
ابلاغ قانون اجرای برجام از سوی رئیس جمهور
دکتر روحانی روز شنبه قانون اقدام متناسب و متقابل دولت جمهوری اسلامی ایران در اجرای برجام را برای اجرا به وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی ابلاغ کرد.
دیدار وزیر امور خارجه آلمان با رئیس جمهور
دکتر حسن روحانی عصر شنبه در دیدار اشتاین مایر، وزیر امور خارجه آلمان، با بیان اینکه در طول دوران طولانی مذاکرات هسته ای، آلمان همواره نقش مؤثری داشته است، اظهار داشت: برجام دستاورد بسیار بزرگی برای همه طرف های مذاکره بود و به عنوان الگویی موفق، فضای بسیار خوبی را در عرصه بین المللی برای تعامل و گفتگو در خصوص سایر موضوعات ایجاد کرد.
رییس جمهوری با تاکید بر اینکه اجرای دقیق برجام به نفع همه و اخلال در اجرای کامل آن به زیان همه است، تصریح کرد: تلاش طرف های مذاکرات هسته ای باید اجرای کامل تعهدات باشد تا همه 7 کشور احساس کنند که از این توافق منتفع شدند و این انتفاع همگانی به همراه همکاری های اقتصادی از جمله میان ایران و آلمان نکته کلیدی است که می تواند پایه های این توافق را کاملاً مستحکم کند.
روحانی در ادامه به موضوع گسترش تروریسم و ضرورت همکاری همه کشورها برای مبارزه با آن اشاره کرد و گفت: ایران و آلمان علاوه بر تلاش برای ارتقاء روابط دوجانبه می توانند در مسیر حل مشکلات منطقه ای و بین المللی بویژه برای مبارزه موثرتر با تروریسم و صلح و ثبات منطقه ای با یکدیگر همکاری کنند.
رییس جمهوری اظهار کرد: اگر چه ممکن است که بین کشورها درباره مسایل بین المللی اختلاف نظرهایی وجود داشته باشد، اما همکاری برای حل مشکلاتی همچون تروریسم، مستلزم تعهد همه کشورها به اصول اساسی و مهم و پرهیز از اعمال استانداردهای دوگانه است.
روحانی با تاکید بر اینکه عده ای باید قبول کنند که گروه های تروریستی وسیله مناسبی برای تحقق اهداف آنها نیستند، تصریح کرد: فقدان اراده جدی نزد برخی کشورها از دیگر مشکلات پیش رو در مبارزه مؤثر و قاطع با تروریسم است.
طرح برجام از نگاه لاریجانی
علی لاریجانی روز یکشنبه پس از سخنرانی در همایش امر به معروف و نهی از منکر که در سالن برج میلاد برگزار شد، در پاسخ به اعتراض یکی از شرکت کنندگان در این همایش درباره نحوه رسیدگی مجلس به طرح اجرای برجام، این طرح را طرح برجام را هماهنگ شده در کلان کشور دانست و گفت: من در رسیدگی به پرونده هسته ای دخالتی ندارم. این پرونده، پرونده رهبر معظم انقلاب است.
دیدار وزیر امور خارجه لبنان با روحانی
رئیس جمهور عصر یکشنبه در دیدار وزیر خارجه لبنان، با بیان اینکه لبنان در خط مقدم مقاومت و ایستادگی در برابر تهاجم صهیونیست ها بوده و یکی از عوامل ثبات در منطقه به شمار می رود، گفت: مردم لبنان از طوایف و مذاهب گوناگون با وجود توطئه های فراوان توانسته اند همواره اتحاد خود را حفظ کنند.
وی با بیان اینکه جمهوری اسلامی ایران خواستار انسجام، یکپارچگی، وحدت و تمامیت ارضی در لبنان است، خاطر نشان کرد: لبنان الگویی برای همزیستی اقوام و مذاهب بوده و این امتیاز باید همواره حفظ شود.
رئیس جمهور با بیان اینکه امروز از سویی تحرکات رژیم صهیونیستی و از سوی دیگر حضور تروریسم در منطقه مشکلات فراوانی را به وجود آورده است، اظهار داشت: کشورهای منطقه باید برای مواجهه با این مشکلات بیش از گذشته استحکام و قدرت داشته و با یکدیگر متحد باشند.
رییس جمهوری اظهارداشت: امروز همه کشورهای منطقه متأثر از سه مشکل رژیم نامشروع صهیونیستی به عنوان ریشه بسیاری از مشکلات منطقه، مداخله کشورهای خارجی در مسایل داخلی منطقه حساس خاورمیانه و خشونت و تروریسم هستند و متأسفانه فاصله میان کشورهای منطقه باعث شده تا حل این مشکلات با کندی پیش برود، اما در مقام عمل باید در برابر این معضلات بایستیم و پیام های روشنی را به دشمنان ملتهای منطقه بدهیم.
روحانی با اشاره به اینکه رژیم صهیونیستی بعد از شکستهای متعدد باید بفهمد که با تجاوز نمی تواند به اهداف مد نظر خود دست پیدا کند، گفت: کشورهای مداخله گر در منطقه نیز باید بدانند که با ادامه مداخله به هیچ نتیجه ای دست نخواهند یافت.
دستور لغو تحریمها علیه ایران از سوی اوباما و اتحادیه اروپا
رئیس جمهوری امریکا و اتحادیه اروپا یکشنبه شب دستور لغو تحریمها علیه ایران را صادر کردند.
در بیانیه کاخ سفید به نقل از اوباما آمده است: «بدین وسیله دستور می دهم که همه اقدام های لازم برای اجرایی کردن تعهدات ایالات متحده در قبال لغو تحریم های ایران انجام شود».
در بخشی از بیانیه اوباما آمده است: من به روسای همه اداره ها و سازمان های اجرایی مرتبط آمریکا دستور دادم تا طبق قانون آمریکا، شروع به تدارک اجرای تعهدات آمریکا درچارچوب برجام، شامل لغو تحریم های هسته ای، کنند. افزون بر این، به منظور تضمین انجام کامل تعهدات از سوی ایران و نیز هریک از طرفین، ما پایبندی ایران به تعهداتش را از نزدیک رصد خواهیم کرد، با آژآنس بین المللی انرژی اتمی و سایر طرفین برجام نیز همکاری تنگاتنگی خواهیم داشت.
بیانیه مشترک ظریف – موگرینی
فدریکا موگرینی، هماهنگ کننده سیاست خارجی اتحادیه اروپا، و محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان روز یکشنبه، در بیانیه ای مشترک بر تعهد همه طرف ها برای اجرای برجام در سریع ترین زمان ممکن تاکید کردند.
در این بیانیه آمده است: «مروز «روز تصویب» برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در خصوص برنامه هسته ای ایران است. این نتیجه تکمیل موفقیت آمیز بررسی برجام توسط نهادهای قانونگذاری کشورهای ما می باشد. این نقطه عطف دیگری است که ما را یک گام دیگر به آغاز اجرای برجام، که قویاً به آن متعهد هستیم، نزدیک تر می سازد. ما زمان بندی در نظر گرفته شده در برجام را رعایت کرده ایم که بیانگر اراده جمعی ما برای پای بندی به مفاد آن است.
اکنون ایران اجرای تعهدات خود در زمینه هسته ای را با هدف تکمیل کامل و مؤثر آنها آغاز خواهد کرد. آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز مقدمات لازم برای نظارت و راستی آزمایی این گام ها را انجام خواهد داد.
امروز اتحادیه اروپایی چارچوب قانونی لازم برای برداشتن تمام تحریم های اقتصادی و مالی مرتبط با برنامه هسته ای را تصویب کرد. این قوانین در «روز اجرایی شدن» برجام، همزمان با اجرای اقدامات هسته ای توافق شده توسط ایران و راستی آزمایی آنهااز سوی آژانس، لازم الاجرا خواهد گردید.
امروز ایالات متحده برای توقف اعمال تحریم های مرتبط با هسته ای کنگره همچنانکه در برجام مشخص شده است، اقدام می کند. این اقدام از روز اجرایی شدن برجام، زمانی که آژانس اجرای اقدامات هسته ای توافق شده توسط ایران را راستی آزمایی نماید، لازم الاجرا خواهد گردید؛ و [نیز] دستور اتخاذ تمامی تدابیر مقتضی دیگر برای توقف اعمال تحریم ها، شامل لغو دستورات اجرایی و صدور مجوز فعالیت ها همچنانکه در برجام مشخص شده است، صادر می گردد».
حضور رهبر معظم انقلاب در منزل سردار شهید همدانی
رهبر معظم انقلاب یکشنبه شب با حضور در منزل سردار شهید حسین همدانی، ضمن تفقد از خانواده ایشان، شهادت این سردار سرافراز را تبریک و تسلیت گفتند.
رهبر معظم انقلاب با اشاره به اخلاص و مجاهدت سردار شهید همدانی در میدانهای خطر، رقم خوردن این سرنوشت شوق انگیز را آرزوی دیرینه مجاهدان راه حق خواندند و گفتند: خداوند باب شهادت را برای بندگان خالص خود باز گذاشته و حیف است که مرگ مجاهدان و اسوه هایی نظیر شهید همدانی، در راهی غیر از راه شهادت رقم بخورد.
رهبر انقلاب، تشییع با شکوه شهید همدانی در تهران و تشییع کم نظیر آن شهید در همدان را جلوه ای از پاداش الهی در قبال اخلاص این شهید بزرگوار برشمردند و افزودند: این حضور شگفت انگیز ناشی از جذبه و اخلاصِ آن شهید بود و در واقع برای مردم همدان نیز یک نعمت و فرصت الهی بود تا بار دیگر احساسات انقلابی و شهادت طلبانه خود را بروز دهند.
ایشان با تجلیل از صبر و شکرگزاری همسر و خانواده شهید همدانی و با اشاره به سهیم بودن خانواده های شهیدان در اجر و پاداش آنان، خاطرنشان کردند: ادامه یافتن سلسله شهادت و رونق و صفای روزافزون این نعمت عظیم در جامعه، مرهون همین صبرها و شکرگزاریهاست و از خداوند می خواهیم که آن شهید عزیز را با پیغمبر اکرم(ص) و اولیاء خود محشور گرداند و خانواده این شهید را نیز مشمول باران الطاف و برکات خود فرماید.
تأکید رهبر معظم انقلاب بر پیگیری جدی فاجعه منا
رهبر معظم انقلاب روز دوشنبه در دیدار مسئولان و دست اندرکاران برگزاری حج فاجعه بسیار تلخ و حیرت انگیز منا را از جمله امتحانات الهی خواندند و با انتقاد از سکوت دولتها و به خصوص دولتهای غربی و سازمانهای مدعی حقوق بشر در قبال این مصیبت بزرگ تأکید کردند: این حادثه به هیچ وجه نباید فراموش شود و دستگاه دیپلماسی و سازمان حج موظف هستند که این موضوع را به صورت قاطع دنبال کنند.
با اشاره به مسئولیت دولت میزبان در قبال جان باختن 7 هزار مسلمان گفتند: پس از این حادثه باید صدای واحد و اعتراض دنیای اسلام بر می خاست اما متأسفانه به جز صدای جمهوری اسلامی ایران صدایی شنیده نشد و حتی دولتهایی که زائران آنها جزء جان باختگان بودند، در قبال این فاجعه، اعتراض قابل اعتنایی نکردند.
رهبر انقلاب، پیگیری این مسئله و گفت وگو با دولتها برای تبیین اهمیت ماجرا و بررسی راههای جلوگیری از تکرار آن را وظیفه مهم مسئولان کشور به خصوص دستگاه دیپلماسی خواندند و افزودند: ظواهر ماجرا نشان می دهد که این فاجعه در اثر کوتاهی دولت میزبان رخ داده اما در هر صورت، این مسئله، یک مسئله سیاسی نیست بلکه بحث بر سر هزاران مسلمانی است که در حال عبادت و انجام مناسک حج و با لباس احرام جان باختند و این مسئله باید به صورت جدی دنبال شود.
ایشان، سکوت محض دستگاههای مدعی حقوق بشر در اروپا و امریکا را جنبه دیگر قابل پیگیری برشمردند و خاطرنشان کردند: دستگاههای دروغگو و منافق مدعی حقوق بشر و همچنین دولتهای غربی که گاهی برای کشته شدن یک نفر جنجال فراوانی در دنیا بر پا می کنند، در این ماجرا به نفع دولت رفیق خود سکوت محض کردند.
رهبر انقلاب، پیگیری برای مطالبه و زنده نگه داشتن این موضوع مهم را وظیفه سازمان حج خواندند و افزودند: این مسئله نباید به سکوت و فراموشی بگذرد و باید تا سالها در مجامع جهانی مطرح شود و نقطه آماج این حرکت نیز باید دولتهای غربی و سازمانهای مدعی حقوق بشر باشند.
بیانیه مشترک آمریکا، چین و ایران درباره پروژه نوسازی رآکتور اراک
سازمان انرژی اتمی چین و وزارت انرژی آمریکا با صدور بیانیه مشترکی با سازمان انرژی اتمی ایران اعلام کردند که ایران مطابق برجام نقش مدیر پروژه نوسازی رآکتور اراک را خواهد داشت.
اداره انرژی اتمی چین ، وزارت انرژی آمریکا و سازمان انرژی اتمی ایران با تاکید بر اهمیت منع اشاعه هسته ای ، امنیت و ایمنی هسته ای و لزوم همکاری بین المللی برای رسیدن به این هدف ها ، یادآوری کردند که مطابق با ضمیمه اول برجام ، ایران با حمایت سایر طرف های برجام ، نقش رهبری را به عنوان مالک و مدیر پروژه نوسازی رآکتور اراک بر عهده خواهد داشت.
اداره انرژی اتمی چین ، وزارت انرژی اتمی آمریکا و سازمان انرژی اتمی ایران همچنین یادآور شدند که چین ، فرانسه ، آلمان ، فدراسیون روسیه ، انگلیس و آمریکا به همراه نماینده عالی اتحادیه اروپا در امور سیاست خارجی و امنیتی ، (E3/EU+3) متعهد شدند که پیش از روز اجرای برجام ، یک «گروه کاری» برای بر عهده گرفتن نقش های خود در این پروژه با هدف تسهیل پروژه مطابق با قوانین ملی این کشورها ، تاسیس کنند.
واکنش ایران به اظهارات عادل الجبیر
مرضیه افخم در واکنش به اظهارات وزیر خارجه عربستان، گفت: وزیر خارجه سعودی که کشورش در بحران های جاری منطقه رویکرد نظامی، امنیتی و افراط گرایانه درپیش گرفته و بیش از هفت ماه است یمن کشور همسایه و مسلمان خود را هدف بمباران های بی وقفه قرار داده است، صلاحیت سخن گفتن در مورد نقش منطقه ای ایران را ندارد.
مرضیه افخم با اشاره به اظهارات عادل الجبیر در مورد آینده سیاسی سوریه گفت: به کار گرفتن چنین ادبیات متفرعانه و سخیف و خارج از عرف دیپلماتیک درباره سرنوشت سایر ملتها نشانه درجا زدن سیاسی است و متاسفانه همین نگاه باعث شده چند کشور و ملت منطقه از جمله سوریه و یمن گرفتار جنگ و افراط گرایی سازمان یافته شوند.
وزیر خارجه عربستان در نشست خبری با وزیر خارجه آلمان مدعی بی ثبات سازی منطقه از سوی ایران و آمادگی عربستان برای مقابله نظامی با ایران شده بود.
برگزاری نشست خبری سخنگوی دولت
محمد باقر نوبخت در نشست خبری خود که سهشنبه برگزار شد در پاسخ به سؤالی درباره فعالیت روسیه در سوریه برای مقابله با داعش و هم پوشانی با ایران گفت: این موضوع بیان شده که ما از نظر مستشاری کمک می کنیم و به این حد بسنده می کنیم.
وی افزود: در آینده نزدیک اخبار امیدبخشی برای مقابله با تروریسم در منطقه خواهید شنید.
سخنگوی دولت در پاسخ به سؤالی درمورد وضعیت حمله مسلحانه در دزفول نیز گفت: مسئولان قضایی اعلام کردند که موضوع امنیتی بوده است و نیروهای اطلاعاتی و امنیتی نیز با دقت اقدام کردند و به زودی جزییات اعلام خواهد شد.
نوبخت درباره احتمال تهدید کشور توسط برخی گروه های تکفیری و تروریستی نیز گفت: این موضوع جدیدی نیست؛ بارها اعلام شده که گروه هایی که برای فعالیت تروریستی اعزام شده بودند، دستگیر شده اند.
سخنگوی دولت در بخش دیگری از سخنان خود اعلام لغو و یا دستور برای آغاز روند توقف تحریم ها از سوی رئیس جمهوری آمریکا و اتحادیه اروپا را در چارچوب برنامه زمان بندی شده اجرای برجام دانست و گفت: البته باید در این فضای بی اعتمادی، احتیاط، دقت ومراقبت از سوی مسئولان ذیربط در امر اجرای برجام صورت گیرد.
نوبخت در خصوص فاجعه منا نیز گفت: احقاق و استیفای حقوق جانباختگان، مفقودان و مجروحان فاجعه منا از دو مسیر در حال انجام است. نخست این که دولت به جد پیگیر آن است و از طریق سازمان حج در عربستان آن را دنبال می کند.
نوبخت با تاکید بر این که از تمام ابزارهای دیپلماسی و روابط خارجی خود و همچنین از همه ظرفیت های قانونی برای استیفای حقوق مردم خود بهره می گیریم، افزود: علاوه بر آن، قوه قضاییه نیز کانالی را برای پیگیری شکایت افراد مرتبط با این حادثه تعریف کرده که در حال انجام است؛ همه این اقدامات برای جبران اتفاقاتی است که امسال در منا رخ داد.
وی ادامه داد: ما برای سال های آینده هم برای زیارت خانه خدا زائر اعزام خواهیم کرد و حجاج ما باید امنیت کافی داشته باشند؛ با توجه به این که ضعف مدیریت در عربستان وجود دارد ما آنچه در توان داریم برای پیگیری و جبران آن به کار خواهیم گرفت.
سخنگوی دولت تاکید کرد: به تاسی از نظر متاع رهبر معظم انقلاب اقدامات خود را در زمینه فاجعه منا دنبال می کنیم، با کسانی که در این حادثه دچار آسیب روحی، روانی و جسمی شده اند، همدردیم.
تشریح اقدامات وزارت خارجه در پیگیری فاجعه منا از سوی ظریف
محمدجواد ظریف صبح سه شنبه در مراسم تشییع مرحوم حاج احمد فهیما معاون اداره تشریفات وزارت امور خارجه که در حادثه منا جان خود را از دست داد، بر پیگیری فاجعه منا تاکید کرد و گفت: احساس می کنیم دولت عربستان و مسئولان حج آن کشور، مسئولانه با موضوع فاجعه منا برخورد نکردند و اقدامات مناسب را برای نجات جان حجاج و همچنین رسیدگی به وضعیت جان باختگان انجام نداده اند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه متأسفانه در این فاجعه تعداد زیادی از مسلمانان از کشورهای مختلف اسلامی جان خود را از دست داده اند،اظهار کرد: وزارت امور خارجه از ابتدا اقدامات لازم را در این زمینه آغاز کرد و با جدیت بحث بازگرداندن حجاج به صورت سالم به کشور را پیگیری کرد.
رئیس دستگاه دیپلماسی با بیان این که وزارت امور خارجه همچنین در راستای باز گرداندن پیکر جان باختگان این فاجعه با جدیت اقدامات لازم را انجام داد، اضافه کرد: بعد از این موضوع نیز تمام تلاش ما این بوده که ضمن بررسی واقعیت های این فاجعه، از تکرار آن جلوگیری شود و با دیگر کشورهای اسلامی نیز در حال مشورت هستیم.
ظریف همچنین در مورد وضعیت غضنفر اصل رکن آبادی، سفیر پیشین ایران در لبنان گفت: ایشان همچنان مفقود هستند و امیدواریم به سلامت به خانواده شان بازگردند.
سید احمد خاتمی؛ خطیب جمعه این هفته تهران
نماز جمعه این هفته تهران به امامت حجتالاسلام و المسلمین سید احمد خاتمی در دانشگاه تهران اقامه میشود.
حجتالاسلام رئیسی، دادستان کل کشور، نیز پیش از خطبهها در خصوص تاسوعا و عاشورای حسینی سخنرانی خواهد کرد.
دستورات مهم رهبر معظم انقلاب درباره اجرای برجام در نامه به رئیس جمهور
رهبر معظم انقلاب اسلامی روز چهارشنبه در نامهای به رئیس جمهوری با برشمردن تاکیدات و الزامات 9گانه در اجرای برجام، مصوبه شورای عالی امنیت ملی را تایید کردند و گفتند: هر اظهاری مبنی بر باقی ماندن ساختار تحریم ها و وضع هر تحریم در هر سطح و به هر بهانه نقض برجام است.
در بخشی از این نامه آمده است: «چگونگی رفتار و گفتار دولت امریکا در مسأله ی هسته ای و مذاکرات طولانی و ملال آور آن، نشان داد که این نیز یکی از حلقه های زنجیره ی دشمنی عنادآمیز آنان با جمهوری اسلامی است. فریبکاری آنان در دوگانگی میان اظهارات اولیه ی آنان که با نیت قبول مذاکره ی مستقیم از سوی ایران انجام می شد، با نقض عهدهای مکرّر آنان در طول مذاکرات دوساله و همراهی آنان با خواسته های رژیم صهیونیستی و دیپلماسی زورگویانه ی آنان در رابطه با دولت ها و مؤسسات اروپایی دخیل در مذاکرات، همه نشان دهنده ی آن است که ورود فریبکارانه ی آمریکا در مذاکرات هسته ای، نه با نیت حل و فصل عادلانه، که با غرض پیشبرد هدف های خصمانه ی خود درباره ی جمهوری اسلامی صورت گرفته است.
بی شک حفظ هوشیاری نسبت به نیّات خصمانه دولت آمریکا و ایستادگی هایی که بر اثر آن در طول مسیر مذاکرات از سوی مسئولان جمهوری اسلامی به کار رفت، توانست در موارد متعدّدی از ورود زیان های سنگین جلوگیری کند.
با این حال محصول مذاکرات که در قالب برجام شکل گرفته است دچار نقاط ابهام و ضعف های ساختاری و موارد متعددی است که در صورت فقدان مراقبت دقیق و لحظه به لحظه، می تواند به خسارت های بزرگی برای حال و آینده ی کشور منتهی شود».
در بند سوم این نامه آمده است: « چگونگی رفتار و گفتار دولت امریکا در مسأله ی هسته ای و مذاکرات طولانی و ملال آور آن، نشان داد که این نیز یکی از حلقه های زنجیره ی دشمنی عنادآمیز آنان با جمهوری اسلامی است. فریبکاری آنان در دوگانگی میان اظهارات اولیه ی آنان که با نیت قبول مذاکره ی مستقیم از سوی ایران انجام می شد، با نقض عهدهای مکرّر آنان در طول مذاکرات دوساله و همراهی آنان با خواسته های رژیم صهیونیستی و دیپلماسی زورگویانه ی آنان در رابطه با دولت ها و مؤسسات اروپایی دخیل در مذاکرات، همه نشان دهنده ی آن است که ورود فریبکارانه ی آمریکا در مذاکرات هسته ای، نه با نیت حل و فصل عادلانه، که با غرض پیشبرد هدف های خصمانه ی خود درباره ی جمهوری اسلامی صورت گرفته است.
بی شک حفظ هوشیاری نسبت به نیّات خصمانه دولت آمریکا و ایستادگی هایی که بر اثر آن در طول مسیر مذاکرات از سوی مسئولان جمهوری اسلامی به کار رفت، توانست در موارد متعدّدی از ورود زیان های سنگین جلوگیری کند.
با این حال محصول مذاکرات که در قالب برجام شکل گرفته است دچار نقاط ابهام و ضعف های ساختاری و موارد متعددی است که در صورت فقدان مراقبت دقیق و لحظه به لحظه، می تواند به خسارت های بزرگی برای حال و آینده ی کشور منتهی شود».
نامه دکتر روحانی به رهبر معظم انقلاب
حجتالاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی در نامهای به حضرت آیتالله خامنهای رهبر معظم انقلاب اسلامی ضمن تقدیر از هدایتها و حمایتهای مستمر ایشان و صبر و مقاومت و پشتیبانی های تحسین برانگیز ملت بزرگ ایران و همکاری دلسوزانه رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و اعضای شورای عالی امنیت ملی برای یاری دولت در تحقق خواست بزرگ مردم ایران، تاکید کرد: دولت جمهوری اسلامی ایران با رعایت ملاحظات و الزامات حضرت مستطاب عالی و مصوبات شورای عالی امنیت ملی و مجلس شورای اسلامی، نسبت به اجرای کامل و با حسن نیت برجام اقدام خواهد نمود.
دکتر روحانی در نامه افزوده است: انجام تعهدات طرف مقابل با هوشیاری کامل رصد و تصمیم مقنضی برای واکنش متناسب در شورای عالی امنیت ملی اتخاذ خواهد شد. اطمینان دارم که با عنایت الهی و توجهات حضرت ولی عصر (ارواحنا له الفداء) و با همدلی و انسجام ملی، اجرای برجام و فضای مثبت جهانی ناشی از آن، موجبات اقتدار روزافزون ایران اسلامی، تأمین منافع مردم و رشد و شکوفایی و پیشرفت همهجانبه کشور بر مبنای اقتصاد مقاومتی را فراهم خواهد آورد.