کد خبر: 3442117
تاریخ انتشار : ۱۲ آبان ۱۳۹۴ - ۱۵:۲۳
سخنگوی دولت اعلام کرد:

کمیته حقیقت‌یاب منا در اسرع وقت تشکیل می‌شود/ انتقاد به مجلس

گروه سیاسی: محمدباقر نوبخت، درباره پیگیری مسائل حقوقی جان‌باختگان فاجعه منا گفت: کمیته حقیقت‌یاب منا تاکنون تشکیل نشده و در اسرع وقت تشکیل می شود.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) به نقل از پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، نشست خبری محمد باقر نوبخت، سخنگوی دولت، امروز، سه‌شنبه 12 آبان، برگزار شد.

وی در پاسخ به سؤالات متعددی که درباره متهم میلیارد نفتی بیان شد گفت: بیش از 2 میلیارد و 700 میلیون دلار از اموال عمومی و دارایی ملت در اختیار این فرد است. ما تحت عنوان وزارت نفت از صاحب این دارایی‌ها یاد می کنیم ولی این وزارتخانه امانتدار مردم است و موظف به پیگیری این موضوع است.

نوبخت در ادامه توضیح داد: زمانی پرونده بین دو نفر است که هر کسی ادعایی دارد. الان این پرونده روی میز دادگاه است و نگاه منصفانه و عادلانه و حقوقی ریاست محترم این دادگاه روی پرونده متمرکز است. می شود متهم پول را به حساب شاکی واریز کند و شاکی در حضور دادگاه، این موضوع را رد کند؟ هر پولی در هر حسابی جابجا شود، قابل پیگیری است و ریاست دادگاه، وجود این حساب را تایید کرد. این بحث جدیدی است که بهتر است پول بگیریم یا آپارتمان بگیریم؟ ما قطعا به ارز نیازمندیم و این پول، پول نفت است و مشکل ما، مشکلات ارزی است.

وی افزود: این که 2 میلیارد دلار به دارایی های فیزیکی شرکت نفت افزوده شود یا زمین‌های تهران تا قم به این شرکت اضافه شود، مشکل را حل نمی کند. آنها اول گفتند حساب می‌خواهیم پول بدهیم. حساب الان مشخص است و کسی نمی تواند جلوگیری از واریز پول کند. گفتند امکان واریزی برای این حساب نیست. چرا نیست؟ این امکان وجود دارد.

نوبخت اظهار کرد: عدد 2 میلیارد و 700 باید به حساب وارد شود و اینکه بعد از برجام استفاده شود یا نه، موضوع دیگری است. این که گفتند شماره حساب داده نشده، رئیس محترم دادگاه توضیح داد که حساب در اختیار دادگاه است. ما نیازمند به دلار نقد هستیم و اینکه ملک و املاک به وزارت نفت اضافه شود چیزی را حل نمی کند. نهایتا وزارت نفت هم نظری داشته باشد، قاضی محترم تصمیم می‌گیرد و حکم می‌کند که قابل اجراست.

نوبخت درباره سفر خود با مهندس فریدون به دو استان سیل زده و حذف تصویر ایشان از مصاحبه صدا و سیما گفت: سفر سختی بود و از صبح علی الطلوع تا شب در خدمت مردم بودیم و شنیدن آلام مردم و دیدن خسارات آنها سخت بود. کسانی در یک زیرزمین یک اتاق داشتند و در آن زندگی می کنند و تا نیمی از این اتاق پر آب شد و اموالشان از بین رفت. طبیعی بود این را دیدیم و منقلب شدیم. آقای فریدون تمام این لحظه ها در کنار بنده بودند و اینکه چه انعکاسی از سوی رسانه ملی صورت گرفت، من برنامه‌ها را ندیدم و درگیر کار بودم و نمی دانم اگر اینطور بود حتما توضیحی خواهند داد.

وی درباره مشکلاتی که از دولت قبل به دولت یازدهم به ارث رسیده گفت: بالاخره رشد منفی 6.8 درصد در این اقتصاد حاکم بود و واقعیتی است که در سال 90-91 بیش از 118 میلیارد دلار درآمد نفتی داشتیم که عوض شدنی نیست. ولی اینکه هر کاری در اقتصاد می شود، نمی توان به دولت قبل ربط دارد.

نوبخت اضافه کرد: این که گفته اند ما اعلام کردیم سیل مربوط به دولت قبل است، حرف اشتباهی است ولی اینکه مسیر رودخانه ای را بپوشانیم و روی آن را اسفالت کنیم مسئله مهمی است. همه این زمین‌ها سوراخ شد و خدا رحم کرد ماشین در این حفره‌ها نیفتاد. قبول کنید گاهی اوقات احساس می‌کنم سفرهای استانی آقای رئیس جمهور محدود است. ما حق انتخاب و پاسخگویی به یک خواسته مردم را در این رابطه نداریم. همه پولها را باید صرف کارهایی کنیم که قبلی ها وعده دادند.

سخنگوی دولت با اشاره به اینکه برخی گلایه می کنند یارانه ها انگار برای دولت خیلی شیرین است، گفت: همین 2 میلیون نفر را که کم کردیم رسانه ها چقدر واکنش نشان دادند و یک نفر معلم بازنشسته را اوردند و گفتند یارانه او قطع شده و فشار روانی آوردند. الان نیز تا موضوعی می شود می گویند طوری نیست، یارانه را قطع کنید. مردم خود را جای دولت بگذارند، وقتی کسی می گوید این یارانه در زندگی من موثر است، قطعا یارانه این افراد را قطع نمی کنیم. اگر یارانه کسی قطع شود و ثابت کند نیازمند است، یارانه به او داده می شود. سال گذشته 2 میلیون و 150 هزار نفر از ثبت نام یارانه ها صرف نظر کردند ولی تعداد زیادی از مردم ثبت نام کردند.

وی ابراز کرد: در حال حاضر 2900 طرح ناتمام عمرانی روی زمین باقی مانده. در همین سیل گفتند اگر آن سد احداث می شد، این اتفاق نمی افتاد. می شود یک سد جدید را آغاز کنیم در حالی که چندین سد ناتمام روی زمین مانده؟ درست است امروز میکروفن و تریبون دارم، ولی حق ندارم بر علیه کسانی که قبلا دولت داشتند و بی دفاع هستند، استفاده کنم. این اخلاقی نیست.

سخنگوی دولت درباره شورای نظارت بر برجام گفت: این در حوزه صلاحیت دولت نیست، بلکه شورای عالی امنیت ملی این مسئله را دنبال می کند. بنده عضو این شورا هستم و به وقت نیز این انجام می شود. بنده عضو همه شوراهای عالی هستم و از ریز مسایل مطلع هستم. همه اینها یک مسئولیت است که باید در این موارد حضور داشته باشیم. دبیرخانه شورا درباره تشکیل شورای نظارت بر برجام توضیح خواهد داد.

نوبخت درباره 13 آبان نیز گفت: این روز، روزی تاریخی است و ما هرگز مسئولیت‌های آمریکا را به جهت پشتیبانی از شاه و جنایات او فراموش نمی کنیم و نفرت و کینه خود را نسبت به این رفتار حفظ می‌کنیم و مانند همه ایرانیان علاقمند به منافع ملی باید خودمان را در برابر آمریکا مصون کنیم و تقویت بنیه دفاعی نیز سیاستی بازدارنده است. مواضع ما و سیاست‌های مقام معظم رهبری در این باره روشن است.

سخنگوی دولت درباره حضور شرکتهای آمریکایی گفت: هر کسی که در چهارچوب منافع ملی بخواهد در ایران سرمایه گذاری کند، استقبال می کنیم و درباره شرکت kfc نیز سازمان ثبت توضیح داده که این شرکت در ترکیه ثبت شده. ما سیاست شفاف خود را اعلام کرده ایم که خواستار سرمایه گذاری مستقیم خارجی و ورود تکنولوژی هستیم.

در بخش دیگری از این نشست خبری، سخنگوی دولت گلایه خود را از مجلس بیان کرد و گفت با وجودی که به درست بودن تصمیمات مجلس معتقدیم منتهی برای ما جای تعجب دارد چرا مجلس فوریت احکام دائمی قانون برنامه را تصویب نکرد.

وی در این باره گفت: این که در قانون پنجم برنامه توسعه ذکر شده دولت موظف به تهیه الگوی ایرانی-اسلامی پیشرفت است، این اتفاق تا سال سوم نیفتاد. در مرکز تحقیقات استراتژیک الگول اولیه تهیه شده بود و ما دستمان پر بود، این را به صورت پیش نویس یک لایحه به دولت دادیم و در ارتباط با تهیه و تنظیم برنامه ششم با دفتر مقام معظم رهبری هماهنگی شد و این‌طور جمع‌بندی شد که با اعتنا به سیاست‌های کلی اقتصادی، برنامه ششم تهیه شود.

نوبخت ادامه داد: همچنین از سال 93 کار رسیدگی به برنامه ششم در سازمان مدیریت شروع کردیم. نهایتا پیش نویس سیاستهای کلی از سوی همکاران تهیه و تقدیم شد. منتهی فرآیند این پیش نویس که باید به مجمع تشخیص مصلحت ارائه و در نهایت به دفتر مقام معظم رهبری تقدیم می شد، فرآیندی طولانی را طی کرد و بیش از یک سال طول کشید.

وی با گلایه از عدم تصویب فوریت‌های برنامه ششم در مجلس گفت: در روند تصویب قانونی در مجلس نیز زمان زیادی گذشت و مجلس به فوریت برنامه ششم رای نداد. مجلس قرار است امثال در انتخابات خودش شرکت کند. حتما قبول کنید نمایندگان وقتی می خواهند بروند در حوزه های انتخابیه و کار کنند. در این فاصله مساعی و توجه در حوزه انتخابیه است و نمایندگان خود را برای رقابت آماده می کنند. ما انتظار داشتیم مجلس از وقتی که دارد استفاده و اینها را تصویب کند و کل برنامه را در اسفند یا بهمن بدهیم.

نوبخت یادآور شد: تصور می‌کنیم کارمان را بی نقص انجام دادیم. با همین این اوصاف، دیروز در سازمان مدیریت و برنامه ریزی، همه همکاران خود را دعوت کردم و ضمن تشکر از زحمات آنها برای تهیه لایحه بودجه و احکام دائمی برنامه ششم، از آنها خواهش کردم قسمت دوم برنامه نیز همراه بودجه تقدیم مجلس کنیم. متاسفانه همواره منفی به این بخش نگاه می شود و عده ای می گفتند دولت می خواهد تنفس کند. چه تنفسی؟ ما وقت نداریم کشور را معطل کنیم. برنامه قبلی پاسخگوی شرایط پساتحریم نیست. ما نیاز به برنامه به روز و مناسب داریم. لذا از همه همکاران خواسته ام پنجشنبه و جمعه و تا هر ساعتی که توان دارند بمانند تا این لایحه را تقدیم کنیم.

نوبخت درباره اظهارات 3 حقوقدان مخالف اجرای برجام نیز واکنش نشان داد و گفت: این که حقوقدانان برچیده شدن سانتریفیوژها را تایید نکردند، ما چیز دیگری را برچیدیم و آن جعلی بودن برخی از نهادها بود که برچیده شد. برجام، تفاهم اولیه شد و آمد اینجا و با نظر سنجیده و حکیمانه مقام معظم رهبری قرار شد همه موافقان و مخالفان نظر دهند و هر کس شبهه‌ای داشت بیان کرد. با این حال گفتند مجلس نیز بررسی کند که کمیسیون ویژه تشکیل شد و طرح دوم خود را نیز دادند و در نهایت تایید و تصویب کردند.

وی خاطرنشان کرد: مجلس، شورای عالی امنیت ملی و مقام معظم رهبری در اجرای برجام ابهامات و ملاحظات خود را بیان کردند. برجام، برای ما و طرف‌های مقابل ما ایده آل و آرمانی نیست. در این مذاکرات چیزی که می توانست انجام شد، عده ای به قسمتهایی اشاره کردند که در مذاکرات بیان شد. قرار شد برجام اجرا شود و یک نهاد قانونی یعنی کمیته نظارتی تشکیل شود.

سخنگوی دولت با انتقاد از اظهارات این اشخاص گفت: دیگر قرار نیست 3 نفر حقوقدان بگویند این قانونی نیست. اینطور نیست و کمیته قانونی باید نظر بدهد. آنچه در بیان مقام معظم رهبری عنوان شد بسیار منطقی است و ایشان از جایگاه رفیع رهبری نظام به ما توجه می دهد و ما دقتهای مد نظر ایشان را خواهیم داشت ولی اینها مستمسک نشود هر جمعی به جانشین این نهاد رسمی بگویند این موضوع قانونی است یا نه. مقام معظم رهبری فرمودند نباید این کار به دو دستگی ختم شود. ما نیز درباره نفوذ حساسیم. ما یک کشور ارزشی و انقلابی هستیم و منافع ما با قدرتهای جهانی در منطقه و دنیا متفاوت است. اینها درست، ولی این دلیل نمی شود هر سرمایه گذاری که آمد، داستانی راه بیندازیم که این سرمایه گذار همان نفوذی است و شما ثابت کنید اینها نفوذی نیستند.

وی در بخش دیگری از سخنانش، با اشاره به انتقاد برخی دلواپسان نسبت به اجرای برجام گفت: برخی از عزیزان ما دلواپسند و ما این دلواپسی را تقدیر و تقدیس می کنیم ولی اینها تنها نگرانی ما نیستند. دولت نسبت به وضعیت دختران جوان که به سن ازدواج رسیده‌اند ولی نمی توانند تشکیل خانواده دهند نیز نگران است. نسبت به فارغ التحصیلان بیکار نیز دلواپس است. دلواپس خیلی از مسایل دیگر نیز می باشد. همه را باید با هم دید.

نوبخت تصریح کرد: این که درست نیست فکر کنیم یک گروه اعتقاد و ایمان دارند و بقیه شعار می دهند. این کار ما نیست، ما از عزیزان استدعا می کنم ضمن اینکه نهادهای رسمی وجود دارد، موارد اختلافی را کنار بگذاریم و مردم شرایط مثبت پساتحریم را لمس کنند. آنچه مقام معظم رهبری بیان کردند علت مذاکره، درباره لغو تحریمها بود. پس لغو تحریمها ارزش مذاکره را دارد و خیلی مهم است. آثار مثبت این لغو تحریم را باید اجازه بدهند ببینیم.

سخنگوی دولت درباره موضوع سوریه نیزگفت: داعش کوچک و بزرگ ندارد بلکه پدیده ای جعل شده از سوی قدرتهای بزرگ برای فشار به کشورهای منطقه است. این گروه جز تخریب و توهین به اسلام عزیز هیچ چیزی را ترویج نمی دهند. هیچ دولتی به اندازه داعش نمی توانست اسلام راستین را تخریب کند. چه داعش کوچک و چه بزرگ هرگز مورد تایید جمهوری اسلامی ایران نیست. ملت بزرگ سوریه نیز در ارتباط با دولت خود اظهار نظر می کنند و در انتخابات، اگر مجددا جناب آقای بشار اسد رای آورد یا هر کسی که مردم تعیین کردند، اقدام می شود. قرار نیست کسی نظارت استصوابی درباره کاندیداهای سوریه داشته باشد.

وی درباره کشته شدگان منا هم گفت: درباره کشته شدگان عزیز، مفقودین و مجروحین و همچنین اتفاقاتی که در منطقه می‌افتد و اقدامات عربستان در خونریزی مسلمان، وظیفه خود را در جلوگیری انجام می دهیم. البته عربستان در این فاصله اقداماتی کرد. قبلا فکر می کردیم کبر سن برخی از بزرگان آنجا باعث تصمیمات خاص می شود. الان هم احساس می کنیم صغر سن و کم تجربگی برخی ها دارد کار دست مردم می دهد. اینجا نیز به اعتدال خود برمی گردیم. کمیته حقیقت‌یاب منا تاکنون تشکیل نشده و در اسرع وقت تشکیل می شود.

captcha