حجتالاسلام والمسلمین علی سلگی، مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، اظهار کرد: حوزه علوم اسلامی در این دانشگاه از سه سال پیش شروع شده اما الان در یک دوره گذار هستیم، این حوزه را فعلاً به مدت یک یا دو ترم تعلیق کردهایم و بهدنبال این هستیم که به یک مدل بومی دانشگاه علامه برسیم.
وی افزود: دانشگاه علامه بزرگترین دانشگاه علوم انسانی است و ما در طول چندین ترمی که برگزار کردیم احساس کردیم که شاید بعضی از سرفصلهایمان با ساختار و چارچوب حوزه دانشجویی متناسب با نیاز مخاطبمان در جاهایی نیست.
تعلیق موقت حوزه علوم اسلامی دانشگاه علامه
معاون نهاد رهبری در دانشگاه علامه اظهار کرد: به همین دلیل، دنبال این هستیم که هم از نظر محتوا و هم از نظر ساختار و شکل کار به الگوی جدید و بومی دانشگاه علامه برسیم. در حال انجام یک پژوهش میدانی هستیم که بتوانیم برای مهرماه الگوی آن را آماده کنیم و حوزه علوم اسلامی دانشگاه علامه را دوباره راهاندازی کنیم. شرایطمان فعلاً تعلیق موقت است.
تعیین مدل بومی
وی در توضیح الگوی بومی، عنوان کرد: دانشگاه علامه بزرگترین دانشگاه علوم انسانی کشور است و همه رشتههای علوم انسانی در اینجا هستند. دانشجویان اینجا با دانشجویان فنی مهندسی و دانشجویان پزشکی فرق میکنند. چون آنجا خودشان خلأ علوم انسانی را حس میکنند؛ اما اینجا مرتب همین مباحث را میخوانند؛ بنا بر این محتوایی که اینجا بهعنوان خوراک علمی به دانشجویان داده میشود باید متفاوتتر و سطح آن بالاتر از جاهای دیگر باشد. در حالی که الان نسخه کلی که ما داریم همه حوزههای دانشجویی چه دانشجویان فنی مهندسی، چه پزشکی و چه علوم انسانیها، همه محتوایشان یکی است. ما میخواهیم محتوای بومی دانشگاه، محتوایی که متناسب با نیاز مخاطب دانشجویی ما در دانشگاه علامه باشد را طرحریزی کنیم. به همین دلیل در حال انجام پژوهشی هستیم که نتیجه مطلوبی هم از آن بگیریم.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاه علامه طباطبایی آغاز کار این حوزه را بهمن 92 عنوان کرد و گفت: آغاز به کار حوزه از بهمن 92 بود و مهرماه 94 در ترم چهارم بودیم.
«جذب فعال»
وی با اشاره به چگونگی جذب دانشجویان در این حوزه، اظهار کرد: سیستمی بهعنوان جذب فعال در حوزه دانشجویی داریم؛ در جذب فعالمان دنبال این هستیم که افرادی که خودشان کاملاً زمینه دارند، علاقهمند هستند، تلاش دارند و دغدغه یادگیری معارف و مطالب دینی را دارند و دنبال یک مرجع و جایی میگردند که این مطالب را بهصورت خیلی مرتب و منظم با حساب و کتاب و کارشناسی شده این مطالب را دریافت کنند، شناسایی میکنیم.
سلگی ادامه داد: در دانشکدههایمان، توسط ائمه جماعات، توسط مبلغانی که به خوابگاهها میفرستیم، خود ما در دفاتر نهاد رهبری در دانشگاهها، و دوستان فعالان فرهنگیمان، این نفرات را شناسایی میکنیم. جذب فعال یکی از طریقهاست که ما خودمان نفرات را شناسایی و جذب حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان میکنیم.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دانشگاه علامه اظهار کرد: یک سیستم دیگر هم هست. از طریق بنر، پیامک و ... اطلاعرسانی عمومی میکنیم که ما یک حوزهای با این مشخصات و جزئیات داریم. اطلاعاتمان را روی سایت بارگذاری میکنیم. اطلاعرسانی میکنیم، بعد از دانشجویانی که میآیند و متقاضی هستند یک مصاحبه گرفته میشود که میزان انگیزهشان را بسنجیم، ببینیم که چقدر انگیزه دارند، چقدر دغدغه دارند و بعد یک آزمون ورودی هم داریم. در نهایت دانشجویانی که حد نصاب را به دست بیاورند جذب حوزه میشوند.
سلگی عنوان کرد: دانشجویان در کنار درسهای دانشگاهیشان خارج از ساعتهای آموزشی دانشگاهیشان به درسهای حوزه میپردازند. ساعتهای آموزشی حوزه غالباً چهارشنبهها عصر و پنجشنبهها صبح و عصر است که معمولاً ساعت آموزشی دانشجویان نیست.
مدیر حوزه علوم اسلامی دانشگاه علامه گفت: کل دوره سه سال طول میکشد. 60 واحد آموزشی باید گذرانده شود، فعلاً و طبق این شکل که بسته شده است سه سال و شش ترم طول میکشد. هر ترم 10 واحد ارائه میشود. در دانشگاه ما هنوز فارغالتحصیل نداشتهایم.
انتقال 50 دانشجو به حوزههای دانشگاههای دیگر
وی با بیان دانشجویان حوزه علوم اسلامی دانشگاه ما به صورت موقت به حوزههای دیگر منتقل شدهاند، حوزههایی نظیر حوزههای دانشگاه تهران، شهید بهشتی و ... را حوزههایی عنوان کرد که حدود 50 دانشجوی این مرکز به آنها منتقل شدهاند.
سلگی در پاسخ به این سؤال که سرفصلهایی که در این حوزه تدریس میکنند چگونه طرحریزی میشوند؟ گفت: ستاد حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان، معاونت آموزش دارد. ستادی داریم که مدیر حوزه دانشجویی کل کشور و معاونانشان در آن هستند. معاون آموزش و تأمین محتوا آنجا زحمت میکشند و محتوا را برنامهریزی میکنند و برای همه حوزههایی که در سطح کشور هستند، همین محتوا تدریس میشود.