فریدون نجفی، فیلمساز مستند در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) با بیان اینکه سینمای مستند این روزها نیازمند حمایت مسئولان دولتی است، اظهار کرد: وضعیت سینمای مستند این روزها به هیچ وجه مناسب نیست به گونهای که اگر توجه لازم به آن نشود این سبک به فراموشی سپرده میشود و تولیدات در آن به کمترین حد ممکن میرسد، البته حمایتی که از آن سخن میگویم تنها به برگزاری چند جشنواره خلاصه نمیشود، بلکه از ابتدای تولید تا اکران باید زیر چتر حمایتی دولت بوده و این چتر بالای سر مستندسازان باشد.
وی افزود: امکان نمایش فیلم برای توده مردم یکی از اهرمهای بسیار خوب حمایتی است که باید به آن توجه جدی کرد، چون اگر فیلمهای مورد نظر در معرض دید قرار گیرد و مخاطب بیاموزد که تماشای فیلم مستند نیز میتواند سرگرم کننده باشد در بلندمدت شاهد اتفاقات بسیار خوبی خواهیم بود. موضوع دیگر به حمایتهای سیما بر میگردد، چون قدم اول را باید رسانه ملی بردارد و مخاطب را با مستند آشنا کند. نکته حائز اهمیت اینجاست که پخش فیلمهای مستند در ساعات یا شبکههایی نباشد که اکثر مردم بیننده آن نیستند، بلکه یک آنتن خوب برای آن در نظر گرفته شود.
کارگردان مستند «خانه فاطمه کجاست» در پاسخ به این سؤال که مستند دینی چه ویژگیهایی دارد؟ گفت: معمولا باب شده به کارهایی مستند دینی بگوییم که در آن مناسک مذهبی تصویر شود. برای نمونه نشان دادن تلاوت قرآن یا مراسم عزاداری از این دست کارهاست. این قبیل آثار در جای خود بخشی از مستندسازی دینی را در بر میگیرد، اما تنها شکل ظاهری را، اما مهمتر، کارهایی است که در آن نگاهی دقیق به موضوع مورد نظر شده است.
مستند باید آلام جامعه را نشان دهد
این برگزیده جشنوارههای مختلف داخلی و خارجی مثال زد: مستندی که در آن به زندگی کودکان بیسرپرست یا بچههای کار توجه شده و راههای کمک به آن مشخص میشود، آیا برداشت از یک مضمون قرآنی نیست؟ از این دست نمونهها بسیار میتوان بیان کرد، تنها کافی است که مستندساز در این حوزه دغدغهمند باشد و با جان و دل مضمون مورد نظر را مورد توجه قرار دهد. برای رسیدن به این خواسته هم نیاز است تا هم تحقیقات میدانی صورت گیرد هم کتابخانهای، حتی در مواقعی پیشتولید این دست کارها از فیلمهای سینمایی بیشتر طول خواهد کشید.
این کارگردان با بیان اینکه هر جشنوارهای در جای خود فرصتی برای شناسایی استعدادهاست، تصریح کرد: اینکه در کشور ما جشنوارههای مختلف سینمایی برگزار میشود بسیار پسندیده است، به شرطی که بیشتر آنها در شهرهای دیگر برگزار شود، چون هم مخاطب بیشتر خواهد داشت، هم اینکه فرصت برای شناسایی استعدادها بیشتر فراهم میشود. در ضمن در تهران به دلیل وجود جشنوارههای متعدد به نوعی فضا اشباع شده و عمده این رویداد بدون مخاطب برگزار میشود.
وی در پایان درباره سختافزار مورد نیاز در مستندسازی چنین اظهار نظر کرد: اکثر مستندسازان جوانی که فیلمسازی میکنند با هزینه شخصی خود وسایل مورد نیاز را میخرند، برای همین شاید نتوان امکانات مورد نیاز کارشان را در اختیار فیلمسازان قرار دهند. برای همین مراکزی که در شهرستانها وجود دارد و در آن به امور فیلمسازان جوان رسیدگی میشود باید مورد حمایت جدی قرار گیرند تا آنها نیز قادر باشند خدمات مورد نیاز را ارائه دهند. در این صورت به نظرم هنرمندان شهرستانی، بهتر امکان بروز استعدادهایشان را پیدا میکنند.