به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به تازگی کنگره پیشگامان پیشرفت هشتمین دوره برگزاری خود را نیز پشت سر گذاشت، 481 مقاله، تعداد کل مقالاتی بود که به دبیرخانه این کنگره ارسال شد، از این تعداد در نهایت 240 مقاله پذیرفته شد.
از این تعداد مقاله، چهار مقاله قرآنی هستند، این مقالات عبارتند از؛ «شیوه تغذیه صحیح و الگوی غذایی متناسب با فرهنگ قرآنی اسلامی» تألیف احمد عباسی دره بیدی، سید احمد محمودیان و ژیلا نقیبی هرات، «اثربخشی مهارتهای ارتباطی با رویکرد قرآنی بر رضایت از زندگی زوجین شهرستان جغتای»، تألیف فاطمه فشانجردی، علی محمد ناعمی و حسین علی توحیدی مقدم، «ضرورت توسعه پایدار دریا محور از منظر قرآن کریم و مقام معظم رهبری، همراه با ارائه راهکاری» تألیف احسان شاد، احمد قاسمی و وحید خرسندی و مقاله «لزوم جریانسازی دانشجویی با محوریت قرآن برای تداوم انقلاب اسلامی» تألیف رضا کاظمی.
راهکاری تدوین الگوی غذایی مناسب
در چکیده مقاله «شیوه تغذیه صحیح و الگوی غذایی متناسب با فرهنگ قرآنی اسلامی» تألیف احمد عباسی دره بیدی، سید احمد محمودیان و ژیلا نقیبی هرات، آمده است: یکی از مهمترین پارامترهای شکلدهنده انسان و رفتار و اعمال او، الگوی غذایی، نحوه غذا خوردن و به صورت کلی تغذیه است. دنیای معاصر با حضور روزافزون و رشد قارچگونه مراکز تهیه فست فودها و مکانهای سرو نامناسب غذا روبهرو شده است؛ بنابراین اهمیت دارد که راهکارها و تدابیر تدوین الگوی غذایی مناسب و تغذیه صحیح و نوع، میزان، نحوه و ساعات تناول مشخص شود؛ لذا هدف پژوهش حاضر مطالعه و بررسی الگوی غذایی مناسب؛ نحوه و میزان تغذیه صحیح با توجه به آموزههای قرآن و فرهنگ اسلامی ـ ایرانی است.
نتایج این پژوهش نشان داد که یک الگوی کامل غذایی باید، دارای سه مؤلفه؛ تعادل تغذیهای، کفایت تغذیهای و تنوع تغذیهای باشد و همچنین در بهداشت تغذیه باید به چهار سطح جسمی، روانی، اجتماعی و معنوی توجه داشت و نهایتاً اینکه از مهمترین راهکارها و تدابیر تصحیح الگوی غذایی و تغذیه مناسب و صحیح، آموزش آن از سطح خانواده و اصلاح ذائقه افراد از دوره کودکی با تغذیه قرآنی ـ اسلامی ـ ایرانی و ارتقای فرهنگ تغذیهای است.
اثربخشی مهارتهای ارتباطی با رویکرد قرآنی
بنا بر این گزارش، هدف از پژوهش «اثربخشی مهارتهای ارتباطی با رویکرد قرآنی بر رضایت از زندگی زوجین شهرستان جغتای»، تألیف فاطمه فشانجردی، علی محمد ناعمی و حسین علی توحیدی مقدم، بررسی اثربخشی مهارتهای ارتباطی با رویکرد قرآنی بر رضایت از زندگی زوجین تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) شهرستان جغتای عنوان شده است.
در چکیده این مقاله میخوانیم: روش تحقیق پژوهش حاضر آزمایشی از طرح پیشآزمون و پس آزمون با گروه کنترل است و جامعه آماری شامل زوجین تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی(ره) شهرستان جغتای هستند و نمونه آماری، 24 زوج که شامل چهل نفر که به شیوه نمونهگیری در دسترس و داوطلبانه انتخاب شدند که در ادامه زوجین در دو گروه 10 نفری کنترل و آزمایش قرار گرفتند و ابزار سنجش پژوهش شامل رضایت از زندگی است.
بر اساس نتایج این پژوهش میتوان نتیجه گرفت آموزش مهارتهای ارتباطی با رویکرد قرآنی میتواند بر رعایت از زندگی زوجین مؤثر باشد و این روش بهعنوان یک رویکرد مهارتی در نظر گرفته شود.
توسعه پایدار دریامحور از منظر قرآن کریم
در چکیده مقاله بعدی با عنوان «ضرورت توسعه پایدار دریامحور از منظر قرآن کریم و مقام معظم رهبری، همراه با ارائه راهکاری» تألیف احسان شاد، احمد قاسمی و وحید خرسندی میخوانیم: کشور بزرگ ایران به سبب وجود دریای عمان و خلیج فارس که راه به آبهای آزاد دارند و از نظر استراتژی جزء مناطق خاص در دنیا محسوب میشوند، بیشترین واردات و صادرات از طریق این موقعیت جغرافیایی صور میگیرد. بنادر ایران در دریای خزر، دریای عمان و خلیج فارس قادر به جابهجایی میلیونها تن بار هستند و خدمات مثمری را برای صاحبان کالا و مشتریان فراهم میآورند. در حال حاضر حدود 95 درصد واردات و 82 درصد صادرات کشور از طریق بنادر صورت میگیرد؛ بنابراین با توجه به حجم گسترده صادرات و واردات کالا، توسعه بنادر کشور بهعنوان دروازههای ارتباطی کشور در راستایی توسعه دریا محور امری الزامی است.
لزوم توجه و اهتمام به توسعه پایدار و همهجانبه در سواحل ایران اسلامی یکی از مهمترین دغدغههای سیاستگذاران در سطح راهبردی کشور بهشمار میرود. بررسیهای میدانی بیانگر برخورداری سواحل ایران از ظرفیتهای خوبی برای توسعه همهجانبه و پایدار است، این توان بالقوه زمانی به فعل تبدیل خواهد شد که قابلیتهای بالقوه بنادر تجاری کشور در تسریع فرآیند توسعه دریا محور مورد بررسی قرار گیرد. در این مقاله با بررسی دیدگاه قرآن کریم و رهنمودهای مقام معظم رهبری، ضرورت بهرهوری بیشتر از دریاها و توسعه بنادر را بررسی کرده و سپس راهکاری برای توسعه اقتصادی دریا محور ارائه شده است.
جریانسازی دانشجویی با محوریت قرآن
در چکیده مقاله «لزوم جریانسازی دانشجویی با محوریت قرآن برای تداوم انقلاب اسلامی» تألیف رضا کاظمی به عنوان آخرین مقاله قرآنی کنگره پیشگامان پیشرفت آمده است: برای مطالعه و سیاستگذاری جامعه هم میبایست به نهادها و سازمانهای رسمی توجه داشت، هم به جریانهای اجتماعی بهعنوان نهادهای غیررسمی جامعه. از عوامل اصلی به ثمر رسیدن انقلاب اسلامی، حضور گسترده جریانهای متشکل از جوانان دانشجو، طلبه و بازاری در صحنه بوده است. با عدم توجه کافی به جریانهای دانشجویی پس از دوران دفاع مقدس، بسیاری این جریانها یا به خاموشی گراییده و یا دچار تناقض و ضدیت با تقریر سیاسی اجتماعی از قرآن و آرمانهای امام راحل(ره) و انقلاب شده است.
بدون تعلیم و تربیت صحیح جوانان خصوصاً دانشجویان در وضعیت فعلی، تلاشهای حکومت اسلامی در جهت تدوین الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت نیز به نتیجه مورد انتظار نخواهد رسید، راه حل این موضوع نیز، گفتمانسازی دوباره برای حل مسائل جامعه از طریق قرآن در بین دانشگاهیان و سپس، ورود مجاهدانه متفکران جامعه در عرصه جریانسازیهای دانشجویی برای زنده نگاه داشتن روح حقیقی انقلاب و قرآنمحوری در بین جوانها و در نهایت توجه خود جوانان دانشجو به اهمیت اساسی تشکیل و تقویت جریانهای انقلابی با فهمی عمیق است.