به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، آیین رونمایی از کتاب «سبک زندگی اسلامی در آموزههای نهجالبلاغه» و اختتامیه دوره کوتاهمدت سبک زندگی اسلامی 30 آبانماه با حضور مجتبی رحماندوست، نماینده مجلس شورای اسلامی، حامد پوررستمی، نویسنده کتاب و عضو هیئت گروه معارف اسلامی دانشگاه تهران، علی محمدی، معاون فرهنگی پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث، حیدریپور، مدیر فرهنگی ـ هنری منطقه 20، جمالیپور، معاون استاندار و فرماندار ویژه ری، حجتالاسلام والمسلمین اصلانی، رئیس امور مساجد شهر ری و نوری، مدیر اداره فرهنگی شهرداری منطقه 20 در تالار شیخ طوسی پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث برگزار شد.
علی محمدی: جهانی شدن فرآیند فشرده زمان و مکان است
بعد از قرائت قرآن و پخش کلیپی از سخنان مقام معظم رهبری در رابطه با لزوم توجه به بحثهای حدیثی، علی محمدی، معاون فرهنگی و دانشجویی پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث با خیر مقدم به حاضران، گفت: در جهانی زندگی میکنیم که بشر در حال سپری کردن تجربه جدیدی است که آن را میتوان بهعنوان یکی از مهمترین پیچهای جامعه بشری قلمداد کرد و آن پدیده جهانی شدن است.
وی افزود: جهانی شدن فرآیند فشرده زمان و مکان است، در همین رابطه چند دیدگاه مطرح است؛ تجدد فرهنگ غربی، گسترش فرهنگ آمریکایی و گسترش ابزار اطلاعاتی. مهمترین بعد جهانی شدن بعد فرهنگی آن است؛ این مسئله موجی از همگونیهای فرهنگی را به همراه دارد و بهواسطه فناوری مدرن تمامی مرزها با چالش مواجه میشوند، در عرصه فرهنگ، جولانگاه یکی از خواستهای فرهنگی، فرهنگ ایرانی اسلامی ما است.
حامد پوررستمی: سعی کردم بین آموزههای نهجالبلاغه و تحقیقات امروز دانشگاهها ارتباط برقرار کنم.
در ادامه حامد پوررستمی، مؤلف کتاب سبک زندگی در آموزههای نهجالبلاغه در رابطه با چرایی تألیف این اثر، گفت: 10 سالی ذهنم درگیر این موضوع بود که کتابی برای قشر دانشجو تهیه شود که خسته کننده نباشد، بیشتر این کتاب را در ماه رمضان نوشتم، این کتاب به دانشگاه معارف اسلامی عرضه شد و بهعنوان منبع درسی معرفی شد.
وی ادامه داد: سعی کردم برخی از معارف نهجالبلاغه را با 30 شکل و نمودار نشان دهم، سعی کردم بین آموزههای نهجالبلاغه و تحقیقات امروز دانشگاهها ارتباط برقرار کنم. این کتاب در بخشهای کلیات، از پیدایش تا پالایش، امام علی(ع) ناطق قرآن و قرآن ناطق و نهجالبلاغه و تمدن اسلامی تدوین شده است. ظرفیت (تجلی مقام امام در قرآن) معیت (همراهی امام با قرآن) و معرفت (دانش پیروان امام به قرآن) روابط سهگانه امام علی(ع) با قرآن هستند.
پوررستمی با بیان اینکه ابعاد سبک زندگی در دو قسمت سختافزاری و نرمافزاری است، گفت: سختافزاری محصول علوم تجربی و فنی و نرمافزاری محصول علوم انسانی ـ اسلامی است. نهجالبلاغه مهمترین آبشخور برای بخش نرمافزاری یعنی فرهنگ، اقتصاد و سیاست است.
اهمیت یکتایی بی همتا در سبک زندگی
این استاد دانشگاه با بیان اینکه در سبک زندگی، یکتایی بیهمتا بسیار مهم است، عنوان کرد: نقش خدا در سبک زندگی بسیار مهم است، درست است که اول دین، معرفت است اما برای توحید تفصیلی باید مسیر ولایت را طی کنیم. در این کتاب سعی کردهایم با برخی از جداول، دانشجو را با فراز و فرودهای نهجالبلاغه آشنا کنیم.
وی توحید در نهجالبلاغه را دارای ابعاد فردی و اجتماعی دانست و گفت: توحید اجتماعی در مقابل شرک اجتماعی است، دغدغه امام در نامه 62 این بود که وای به حالتان مردم مصر مبادا روزی برسد که تحت سلطه افرادی باشید که نه اهل علم و نه اهل عدالت هستند. در مورد جایگاه عشق نیز، نهجالبلاغه حرفهای قشنگی دارد، در خطبه 198 آمده است که خداوند دین خود را بر پایه عشق و محبت قرار داده است.
پوررستمی بحث بعدی را جایگاه پیامبر(ص) و امامان عنوان و اظهار کرد: امام علی(ع) فرموده است: پیامبر(ص) مایه خرمی و بهار زمانهاش بود.
وجود گزارههای علمی متعدد در نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه
وی گفت: نهجالبلاغه ترسیمگر چشمهسار گزارههای علمی، آینه فضائل انسانی و به مثابه راهبرد سازمانبخش جامعه است، رشتههای مختلف حرفهای مختلفی دارند اما قطعاً نهجالبلاغه حرفهای بهتری دارد؛ گزارههای علمی فراوانی در نهجالبلاغه و صحیفه سجادیه است؛ بهطور مثال اینکه سایه وزن دارد یا نه؟ در صحیفه سجادیه آمده است که دارد.
پوررستمی عنوان کرد: نهجالبلاغه در مورد سبک زندگی در حوزه اخلاق اجتماعی نیز حرف برای گفتن دارد، در همین رابطه تعامل با خود، دیگری و محیط زیست قابل طرح است که همهشان تعامل با خداست. البته اینجا فقط طرح بحث میکنم و ظرفیتهایش را اشاره میکنم.
وی گفت: در این کتاب سعی کردهام به شبهات امروز جامعه هم پاسخ بدهم؛ اما بهطور غیر مستقیم، مثلاً گفتهایم کسی که بخواهد باطن حقیقت را طی کند باید به ظواهرش توجه کند، امام علی(ع) فرموده است: کسی که به بهانه طریقت، شریعت را کنار بگذارد در زمینی بازی میکند که ابلیس در آن است.
این عضو هیئت علمی دانشگاه تهران عنوان کرد: در این کتاب به چند مهارت زندگی شامل لذت از زندگی، تفکر آرامشبخش، پیشبینی کارها، فرصت قلمداد کردن چالشها، تعامل با دنیا و ... اشاره شده است.
مجتبی رحماندوست: نهجالبلاغه کتاب تقواست
بنا بر این گزارش، مجتبی رحماندوست، نماینده مردم تهران و ری در مجلس شورای اسلامی بهعنوان سخنران بعدی در جایگاه قرار گرفت و گفت: سالها پیش که نهجالبلاغه تدریس میکردم چند موضوع تعیین میکردم و به شاگردانم پیشنهاد میدادم، اینقدر موضوع از نهجالبلاغه استخراج میشود که دانشجو تا آخر ترم میتواند یک تحقیق جامع انجام دهد.
وی با بیان اینکه روی یک موضوع پافشاری میکنم و آن این که نهجالبلاغه کتاب تقواست، اظهار کرد: هیچ جای آن، تقوا را از قلم نینداخته است. کتاب نهجالبلاغه را از هر طرف نگاه کنی یک دریایی است، در شرایط و زمانهای هستیم که کسانی اگر بخواهند وارد حوزه نهجالبلاغه شوند کلیدهای خوبی دارند.
کتاب کلیدهای قرآن و حدیث
رحماندوست در ادامه با اشاره به کتاب جدید خود، گفت: کتاب کلیدهای قرآن و حدیث، چندین کتاب را به تفکیک معرفی کرده است و برای کسانی که بخواهند در عرصههای قرآن و حدیث، نهجالبلاغه و ... ورود پیدا کنند مفید است؛ چرا که به آنها معرفی میکند که سراغ چه کتابهایی بروند.
وی افزود: نهجالبلاغه ظرفیتهای بالایی دارد، کتابی است که به درد ایران میخورد، تحمل برخی از مطالب آن برای برخی مسئولان سخت است، زمان شاه نهجالبلاغه کتاب ممنوعه بود؛ مبادا امروز هم نهجالبلاغه ممنوعه شود، مبادا طوری شود که نشود نهجالبلاغه را خواند، همین الان بعضی از سخنان امام را نمیتوانیم بخوانیم.
رحماندوست اظهار کرد: دریابیم که نهجالبلاغه کتاب حکومتی است، همچنین به حامد پوررستمی تبریک میگویم که خدا چنین توفیقی به ایشان داده است.
تقدیر از برگزیدگان
این گزارش حاکی است، بخش رونمایی از کتاب و تقدیر از استاد و منتخبان دوره، پایانبخش این برنامه بود، از ملازاده، بهعنوان استاد دوره و همچنین زهرا حسینی، معصومه جعفرزاده، و کاربخش نیز بهعنوان برگزیدگان تقدیر شد.