کد خبر: 3456125
تاریخ انتشار : ۰۲ آذر ۱۳۹۴ - ۱۳:۱۵
خسروی عنوان کرد:

تجلیل از شهدای مدافع حرم در افتتاحیه «خمسه»/ الحاق بخش باران جشنواره «تئاتر شهر» به سوگواره

گروه هنر: مسئولان دبیرخانه و برگزارکننده دومین سوگواره نمایشی «خمسه» همزمان با 5 آذر و حضور در خانه شهدای مدافع حرم از جمله عبدالله باقری و حمید کرمی رسماً سوگواره را افتتاح خواهند کرد.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) نشست خبری دومین سوگواره هنرهای نمایشی و آئین‌های مذهبی «خمسه» پیش از ظهر امروز دوشنبه، 2 آذر با حضور علی‌اصغر خسروی؛ دبیر این سوگواره و امیرحسین شفیعی؛ دبیر اجرایی آن در سالن کنفرانس سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران برگزار شد.
علی‌اصغر خسروی در ابتدای این نشست با اشاره به ظرفیت بالای عرصه هنرهای نمایشی در انتقال مفاهیم دینی و ارزشی گفت: در میان گونه‌های نمایشی به ویژه تعزیه و مجالس شبیه‌خوانی، نقالی و پرده‌خوانی به دلیل عجین شدن با ادبیات کهن ایرانی و اسلامی نقش بسزایی در ترویج و اشاعه فرهنگ دینی و اسلامی داشته‌اند.
وی ادامه داد: سازمان با توجه به وظیفه ذاتی خود در زمینه فرهنگسازی با تکیه بر باورهای دینی و اعتقادی و تأکید بر نقش بی‌بدیل هنرهای نمایشی در این راستا دو رویداد فراگیر تئاتری را سازماندهی کرده است که یکی از آنها جشنواره «تئاتر شهر» است و دیگری سوگواره نمایشی «خمسه» که البته هر دوی این برنامه‌ها جوان و نوپا هستند.
«تئاتر شهر» به اخلاق و رفتار شهروندی و «خمسه» به موضوعات دینی و ارزشی می‌پردازد
دبیر دومین سوگواره نمایشی «خمسه» تصریح کرد: مسائل و موضوعات هر دو جریان نمایشی که سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران آنها را دنبال می‌کند تخصصی است؛ جشنواره «تئاتر شهر» به حوزه تخصصی اخلاق و رفتار شهروندی و احیاناً معضلاتی که در زمینه فرهنگ شهرنشینی وجود دارد ورود کرده است و سوگواره نمایشی «خمسه» نیز با در نظر گرفتن اهمیت طرح مسائل مذهبی و دینی به عنوان اتخاذ الگوهای رفتاری، به موضوعات دینی و مذهبی می‌پردازد.
وی با اشاره به اینکه سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران تاکنون و در زمینه برگزاری هر یک از این رویدادها هم به تزریق نیروی خلاق جوان توجه داشته و هم ارتباط مؤثری با هنرمندان پیشکسوت داشته است، گفت: به دلیل تخصصی شدن هر یک از این دو رویداد نمایشی که سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران متولی برگزاری آنهاست بنا به تشخیص و تدبیر معاونت هنری سازمان، تصمیم بر این شد که بخش تئاتر باران جشنواره «تئاتر شهر» که به نمایش‌های مذهبی اختصاص داشت، زین پس به سوگواره نمایشی «خمسه» ملحق شود تا هم ظرفیت‌های فنی و هنری ایجاد شده در این بخش، سوگواره «خمسه» را پربارتر از همیشه برگزار کنیم و هم اینکه این دو رویداد تخصصی تئاتر به شکلی هدفمند و با خروجی مناسب تداوم یابند.
استفاده از همه ظرفیت‌های سازمانی در اعتباربخشی بیشتر سوگواره
خسروی افزود: نخستین دوره سوگواره نمایشی خمسه توسط مدیریت فرهنگی و هنری شهرداری منطقه 2 تهران و از سوی دوستان مسئول در فرهنگسرای ابن‌سینا برگزار شد، اما با انتقال این سوگواره به سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران ذیل دبیرخانه دائمی رویدادهای فرهنگی و هنری این سازمان سعی در انجام کار ستادی همزمان با برگزاری دور دوم آن داشتیم تا از همه ظرفیت های موجود در این سازمان در زمینه‌های سخت‌افزاری، تبلیغاتی شهر تهران در پویایی و اعتبار هرچه بیشتر این سوگواره کوشا باشیم.
وی گفت: به همین دلیل  اساس کار سوگواره و آثاری که در آن متقاضی شرکت هستند همه موضوعات دینی و ارزشی، انقلابی و اسلامی را که در جمهوری اسلامی ایران محلی برای ورود و پرداخت نمایشی دارند شامل می‌شوند و در انتخاب آثار زین پس تأکید بر حذف تولید آثار سفارشی و همچنین معاصرسازی موضوعات تاریخی در جامعه امروزی را داریم و در این زمینه با اساتید هنرهای نمایشی همچون محمود عزیزی، اصغر همت و حسین مسافرآستانه رایزنی به عمل آمد تا شاهد برگزاری متفاوت‌تری از این سوگواره باشیم.
دبیر دومین سوگواره نمایشی «خمسه» ادامه داد:  سال گذشته و در جریان برگزاری افتتاحیه دور نخست این سوگواره، دوستان برگزارکننده به عیادت محمدعلی کشاورز، بازیگر پیشکسوت سینما، تئاتر و تلویزیون رفتند اما در دوره دوم این سوگواره  با توجه به فضای خاص حاکم بر جامعه متأثر از تحولات منطقه و مطرح بودن مقوله‌ای به نام مدافعان حرم و شهدایی که ایران اسلامی در این راه نثار اسلام کرده است، سوگواره را با حضور در خانه دو شهید مدافع حرم یعنی شهید عبدالله باقری و شهید حمید کرمی و گفت‌و‌گو با خانواده این عزیزان افتتاح خواهیم کرد.
استفاده از پوستر دور نخست در دور دوم سوگواره
خسروی تأکید کرد: از آنجا که سوگواره رویدادی جوان و نوپاست و همچنان نیاز به تبلیغ و شناساندن دارد لذا همان پوستر دور نخست را عیناً  در دور دوم هم مورد استفاده قرار دادیم با این تفاوت که عبارت نخستین را به دومین تغییر دادیم تا به این واسطه از حافظه تصویری مخاطبان برای تقریب ذهنی بیشتر با این سوگواره استفاده کرده باشیم.
وی با اشاره به اینکه سوگواره در بخش‌های گوناگونی همچون تئاتر صحنه، تئاتر خیابانی، آئینی، پرده‌خوانی و نقالی و تعزیه برگزار خواهد شد، گفت: 14 سالن برای اجراهای آثار این دوره از سوگواره در سطح شهر تهران در نظر گرفته شده است که البته تلاش کردیم بخشی از سالن‌های نمایشی واقع در فرهنگسراها را برای افزایش ظرفیت سوگواره و استفاده بیشتر مخاطبان در خدمت بگیریم که به دلیل نامناسب بودن ابزار و وسایل فنی این امر میسر نشد، اما این سالن‌ها را برای ادوار آتی سوگواره تجهیز خواهیم کرد.
مشارکت جهاد دانشگاهی در سوگواره با اختصاص سالن ناصرخسرو
خسروی اظهار کرد: حوزه هنری با دو سالن مهر و ماه، جهاد دانشگاهی  با اختصاص سالن ناصرخسرو، بنیاد فرهنگی روایت  با سالن سرو و اداره تئاتر با سالن خانه نمایش مشارکت خود را در برگزاری این سوگواره اعلام کرده‌اند، ضمن آنکه سالن‌های نمایشی فرهنگسراهای ابن‌سینا، ارسباران، بهمن، شفق و اندیشه نیز میزبان آثار نمایشی این سوگواره هستند.
مسئول حوزه ریاست سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران گفت: تا پایان مهلت فراخوان ارسال آثار، بیش از 70 اثر صحنه‌ای متقاضی حضور در سوگواره بودند که در مرحله بازخوانی که مسئولیت آن را سیروس همتی، ناصر حبیبیان و مهدی نصیری به عهده داشتند، 32 اثر به مرحله بازبینی راه یافتند و در مرحله بازبینی نیز اصغر همت، محمدرضا کوهستانی و وحید آقاپور 8 اثر را به مرحله نهایی و مسابقه سوگواره معرفی کردند ضمن آنکه این سوگواره میزبان 4 اثر نمایشی میهمان نیز هست.
دبیر دومین سوگواره نمایشی «خمسه» خبر داد: 6 نمایش در بخش ویژه پیشکسوتان در این دوره از سوگواره به روی صحنه می‌روند که عبارتند از «برگزین» به کارگردانی رحمت امینی، «حلقه» به کارگردانی حمید ابراهیمی، «پله آخر» به کارگردانی ابراهیم آبادی، «گوهر نیل» به کارگردانی مجید امرایی(برگرفته از یکی از قصص قرآنی)، «اروند خون» به کارگردانی کوروش زارعی با موضوع شهدای غواص و «طوفان» به کارگردانی توحید معصومی که نمایش‌های «برگزین» و «طوفان» از تولیدات خاص سوگواره هستند.
اجرای 4 نمایش در بخش «مدافعان حرم» سوگواره
وی افزود: همین طور که اشاره کردم این دوره از سوگواره پرداخت ویژه‌ای به موضوع مدافعان حرم و شهدای این راه دارد  و ما اعتقاد داریم که مفهوم مقاومت برپایه اصول و عقیده تنها منحصر به زمان و مکان خاصی همچون دوران دفاع مقدس نیست، به همین دلیل در دومین سوگواره نمایشی خمسه با اجرای 4 اثر نمایشی به این موضوع توجه کرده‌ایم که 2 اثر صحنه‌ای این بخش یکی «گذر گداز» به کارگردانی ابوالفضل حاجی‌علیخانی است و دیگری «سبز، سفید، سرخ» نام دارد که کارگردان آن سیدعلی موسویان است و البته یک نمایش محیطی در این بخش نیز اجرا می‌شود به نام «به سوی دمشق» به کارگردانی علی‌محمد رادمنش و یک کار نیز در حوزه تعزیه در این بخش اجرا می‌شود تحت عنوان «مجلس‌نامه مدافع حرم» که کارگردان آن مهدی دریایی است.
خسروی با اشاره به اینکه آثار خیابانی و آئینی این سوگواره در میدان امام حسین(ع) گفت: آئین‌های عاشورایی از بوشهر، بندر دیلم، گیلان، تفرش، ساری، تهران ، گلستان و... در سوگواره نمایشی «خمسه» شرکت کرده‌اند  ضمن آنکه 7 اثر اجرا شده در بخش خیابانی این سوگواره غیررقابتی خواهند بود.
اختصاص 80 درصد بودجه جشنواره در جهت حمایت از گروه‌های نمایشی
وی گفت: در جهت حمایت از گروه‌های نمایشی شرکت‌کننده در این سوگواره و ایجاد انگیزه بیشتر برای تولید آثاری با موضوعات دینی و ارزشی مقرر شد که 80 درصد از مجموع بودجه هزینه‌کرد این سوگواره در قالب جایزه و کمک‌هزینه به گروه‌های نمایشی اختصاص یابد؛ بودجه ریالی این سوگواره بیش از 300 میلیون تومان در نظر گرفته شده است که البته با توجه به تجهیز سالن‌های نمایشی و فراهم‌آوری برخی از ملزومات سخت‌افزاری این سوگواره چیزی در حدود نیم میلیارد تومان برآورد می‌شود.
دبیر دومین سوگواره نمایشی «خمسه» در پایان اظهار کرد: مراسم اختتامیه این دوره از سوگواره 24 آذرماه با معرفی و تقدیر از برگزیدگان برگزار خواهد شد که البته هنوز در مورد مکان برگزاری به نتیجه‌ای نرسیده‌ایم، ضمن آنکه در آئین اختتامیه، فراخوان سومین سوگواره نمایشی خمسه نیز اعلام خواهد شد و از 25 آذر تمهیداتی در زمینه اجرای عمومی آثار شرکت‌کننده در سوگواره به انجام خواهد رسید.
یادآور می‌شود، دومین سوگواره هنرهای نمایشی و آئین‌های مذهبی خمسه به دبیری علی‌اصغر خسروی از 5 تا 24 آذر برگزار خواهد شد.

captcha