به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) حجتالاسلام احمد مبلغی، امروز 5 آذرماه در مراسم یادواره علمی مهاجر الی الله، ناصر قربان نیا گفت: مرحوم قربان نیا از کسانی بود که تک مضرابهای اخلاقی و رویکرد انسانی و اخلاقی به دین در گفتهها و نوشته های او موج می زد و فوران می کرد.
وی با بیان اینکه وی رویکرد تقنین اخلاقی مبتنی بر فقه داشت ادامه داد: ایشان در انتخاب موضوعات سراغ مسایل کهنه و قدیمی و لاینفع نمیرفت و موضوعاتی را پیگیر بود که عصری و مفید به حال جامعه و مردم باشد موضوعی که امروز برای حوزه از هر وقت بیشتری ضرورت دارد.
مبلغی بیان کرد: نباید وقت و عمر حوزه را صرف مسایل بی فایده، قدیمی که دردی از مشکلات مردم را برطرف نمی کند بکنیم و باید با اولویت بندی سراغ مسایل برویم.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس شورای اسلامی نیز در سخنانی با بیان اینکه باید نگاه جامعی به دین در مطالعات دینی صورت گیرد گفت: مطالعات دینی باید جهان اندیش، تمدن ساز و اخلاق اندیش باشد و اگر این مطالعه تک بعدی صورت گیرد نتیجه آن در راستای اهداف دین نخواهد بود.
وی افزود: یکی از مشکلات در مباحث دینی این است که در فلسفه حکم به جای اینکه به مجموعه ای از احکام بنگریم به احکام به صورت فردی می پردازیم و فلسفه حکم متاسفانه در حوزه به یک رشته علمی تبدیل نشده است و مثال هایی را دارد که 300 سال قبل مورد استفاده قرار می گرفته است.
مبلغی تاکید کرد: احکام دین نمی توانند از هدف بعثت که تکمیل مکارم اخلاقی است منفک باشد بنابراین فقه نمی تواند از اخلاق جدا باشد چیزی که سلفی های تکفیری با خشونت های خود انجام می دهند و فقه بدون اخلاق را ارایه کرده اند.
وی افزود: یکی از لوازم ضروری در مطالعات دینی این است که ما باید به کارکردهای احکام تحلیل درستی بیفکنیم و صورت زیبای اخلاقی از فقه ارایه دهیم تا این بعثت لاتمم مکارم الاخلاق تحقق یابد. مبلغی با تاکید بر اخلاق روشی در فقه عنوان کرد: ما اگر اخلاق را به مثابه یک روش و معیار در منهج فقهی قرار دهیم در این صورت همانند مقدس اردبیلی فهم ما از نصوص مبتنی بر اخلاق خواهد بود و امروز این مسئله در حوزه ها ضرورت بیشتری دارد.
رئیس مرکز تحقیقات اسلامی مجلس با تاکید بر اینکه فقه امده است تا اخلاق را ایجاد کند بیان کرد: جوهره دین؛ ایمان است و اخلاق محور ایمان محسوب می شود و نسل بدون اخلاق توسعه یافته و بقاء یافتنی نیست و نخواهدبود.
مبلغی با بیان اینکه برخی از موضوعات فقهی، اخلاقی هستند ادامه داد: تحلیل اخلاقی را نباید با نگاه مدرسه ای و شتابان تحلیل کنیم و باید این نگاه کاربردی صورت گیرد یعنی تقنین اخلاق مبتنی بر فقه که ادبیات آن جدیدا در حوزه آغاز شده و باید گسترده دامن شود.
استاد حوزه علمیه با تاکید بر اخلاق اندیشی افزود: انسان غیراخلاقی در مواردی چه بفهمد و چه نفهمد به سمت بی اخلاقی کشیده می شود و پژوهش و فکر و اندیشه او منحرف می شود.
مبلغی با تاکید بر ضرورت اخلاق در پژوهش گفت: ما ازاد نیستیم که در وانفسای کنونی که نسل ها در حال از میان رفتن است وقت حوزه را صرف موضوعات قدیمی، کهنه، بی فایده و کم بهره و غیرکاربردی کنیم زیرا لحظه لحظه عمر حوزه برا ی اسلام و انقلاب مفید است و باید موضوعات اساسی، که میتواند دردی از جامعه را برطرف کند محور تحقیق قرار دهیم.