به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، به نقل از روابط عمومی پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث، در آستانه شانزدهم آذرماه و روز دانشجو گفتوگویی را با علی محمدی، سرپرست معاونت فرهنگی و دانشجویی پردیس تهران دانشگاه قرآن و حدیث درباره فعالیتهای این معاونت انجام دادیم که مشروح آن از نظر میگذرد:
ابتدا توضیحاتی را پیرامون ساختار و فعالیتهای معاونت فرهنگی و دانشجویی پردیس تهران بیان کنید:
معاونت فرهنگی و دانشجویی پردیس تهران از نظر ساختاری از دو مدیریت «فرهنگی» و «امور دانشجویی» و بخشی با عنوان «دفتر آموزشهای آزاد» تشکیل شده است که در هر قسمت، فعالیتها بر اساس شرح وظایف، برنامههای ابلاغی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و مأموریتهای بخشهای بالادستی در دانشگاه قرآن و حدیث همچون شورای دانشگاه، شورای پردیس تهران و شورای فرهنگی دانشگاه انجام میشود.
میزان استقبال و همراهی و رضایت دانشجویان از فعالیتهای فرهنگی در چه سطحی قرار دارد؟ آیا انجام کارهای فرهنگی به دانشجویان نیز واگذار میشود اگر واگذار می شود شیوه آن را بیان کنید:
پاسخ به این پرسش را با جملهای حکیمانه از مقام معظم رهبری در زمینه برنامهریزی فرهنگی آغاز میکنم. ایشان میفرمایند: «در عرصه برنامههای فرهنگی، بایستی قالب را خوب انتخاب کنید».
واقعیت این است که فرهنگ امری ارگانیک است و بر باورها، ارادهها و اختیارها استوار است، به این معنی که مخاطب برنامه فرهنگی موجودی «فعال» است و مختار؛ لذا در برنامهریزی فرهنگی شناخت مخاطب و توجه به ذایقه فرهنگی جامعه هدف، مؤلفهای بسیار مهم و مؤثر است، بر این اساس در این نوع برنامهریزی، هرچه مسئله مدیریت و برنامهریزی به خود مخاطب واگذار شود، طبیعتاً برنامههای فرهنگی با استقبال بیشتر مخاطب روبهرو شده و مؤثرتر است.
با توجه به آنچه گفته شد، در بخش مربوط به فعالیتهای فرهنگی، برنامهریزیها به گروههای رسمی دانشجویی که شامل تشکلها و کانونهای فرهنگی و نیز انجمنهای علمی دانشجویی و ورزشی دانشجویی واگذار شده که پس از تصویب برنامهها در مبادی ذی ربط، این معاونت نقش هدایت، پشتیبانی و نظارت بر آنها را بر عهده دارد.
بنابر این، به خاطر تنوع ذایقه فرهنگی مخاطبان، تقریباً از همه قالبهای فرهنگی ممکن استفاده میشود تا هر دانشجو بر اساس ذایقه فرهنگی خود، مخاطب یک یا چند برنامه فرهنگی است، فلذا همراهی دانشجویان با برنامهها در مجموع مناسب است، البته از برخی قالبها استقبال بیشتر است و از برخی هم کمتر، اما از آنجا که معتقدیم حتی برنامههایی که با استقابل کمتر دانشجو مواجه است، به هر حال مخاطب خاص خودش را دارد، آن قالبها هم چنان در دستور کار قرار دارد.
برخی از قالبهای فرهنگی مورد استفاده عبارتند از نمایشگاه و مسابقههای کتاب خوانی، نشستهای علمی، کرسیهای دانشجویی، تریبون آزاد، بازدید و اردو، جشنوارههای فرهنگی هنری، اکران فیلمهای سینمایی، نمایش تئاتر، مسابقههای یادداشت نویسی و ...
در مورد میزان رضایت دانشجویان از فعالیتهای فرهنگی هم باید عرض کنم از
آنجا که همه فعالیتهای فرهنگی در این معاونت با ابزار «پرسشنامه» مورد
نظرسنجی قرار میگیرند (و البته نتایج آنها نیز نگهداری میشوند)، با
بررسی نظر دانشجویان، میزان رضایت دانشجویان از برنامههای فرهنگی به صورت
میانگین بالای 80 درصد است.
در خصوص فعالیت تشکلهای دانشجویی هم توضیحاتی را بیان فرمایید.
در فضایی که در پاسخ به سؤال قبل ترسیم شد، به عرض میرسانم که در مدیریت فرهنگی در مجموع 11 گروه رسمی دانشجویی وجود دارد که هر کدام در یک موضوع مشخص به فعالیت فرهنگی مشغول هستند:
تشکل بسیج دانشجویی با اولویت پاسداری از هویت انقلابی و پیگیری مطالبات امام راحل(ره) و مقام معظم رهبری در زمینه انقلاب اسلامی و دیگر دغدغههای جدی ایشان از رهگذر برنامهریزیهای فرهنگی، به ایفای نقش میپردازد. یکی از مهمترین برنامههای این تشکل، برگزاری اردوهای راهیان نور است.
تشکل جامه اسلامی دانشجویان که بیشتر تلاش خود را بر مسائل سیاسی متمرکز کرده است. برگزاری نشستهای سیاسی از برنامههای جدی این تشکل است.
کانون فرهنگی قرآن و عترت، همانطور که از نام آن بر میآید، مختص در برنامههای قرآنی هستند. برگزاری جشنواره سراسری قرآن و عترت دانشجویان در سطح پردیس تهران از جمله برنامه های این کانون است.
کانون فرهنگی مهدویت که با محوریت «حضرت امام مهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف» به برنامه ریزی می پردازد. برگزاری نشست های فرهنگی با ایجاد پیوند بین مسئول جدید اجتماعی و مهدویت از جمله مهدویت و شبکه های اجتماعی از برنامه های خوب این کانون است.
کانون فرهنگی هلال احمر، برنامه های این کانون با موضوع امداد رسانی و
سلامت، برگزار می شود. از مهم ترین برنامه های کانون هلال احمر، برگزاری
کلاس «فوریت های پزشکی» در قالب دوره های 40 ساعته با همکاری اداره جمعیت
هلال احمر شهرستان ری است که برای شرکت کنندگان در دوره نیز گواهی نامه
صادر می شود.
کانون فرهنگی سپهر اندیشه که معرفی آراء، نظریات و سیره شخصیت های اسلامی و
انقلابی در قالب های خاص مورد توجه این کانون است. معرفی شخصیت شهید دکتر
چمران در قالب اکران فیلم «چ» یکی از فعالیت های این کانون بوده است.
انجمن علمی دانشجویی فقه و حقوق اسلامی، برنامه های این انجمن علمی دانشجویی به صورت مشخص با موضوع علمی و در حوزه فقه و حقوق اسلامی پیش بینی می شود. بررسی مسایل گوناگون از منظر فقه و حقوق اسلامی مورد توجه این انجمن علمی و دانشجویی است که یک سال از تأسیس آن می گذرد. برگزاری نشست علمی «بررسی ازدواج سفید از منظر فقه و حقوق اسلامی» از برنامه های آن بوده است.
انجمن علمی دانشجویی کلام اسلامی، برنامههای این انجمن علمی دانشجویی در زمینه علمیِ کلام اسلامی دنبال میشود. برگزاری نشستهای علمی از جمله «بررسی نسبت تصوف و عرفان با مکتب اهل بیت علیهم السلام» جزو برنامههای انجمن علمی دانشجویی کلام اسلامی بوده است. از آغاز به فعالیت این انجمن نیز یک سال میگذرد.
هیئت مذهبی انصارالمهدی عجل الله تعالی فرجه الشریف، که به صورت مشخص به بزرگداشت مناسبتها و برپایی مجلسهای مذهبی میپردازد. فعالیتهای این هیئت مذهبی در خوابگاه خواهران دانشجو متمرکز است. برپایی مجالس سوگواری بر شهادت حضرت سید الشهداء در ماههای محرم و صفر از برنامههای آن است.
انجمن ورزشی دانشجویی پردیس تهران، همانطور که از نام آن بر میآید، برنامههای آن با محوریت تربیت بدنی در پردیس تهران برگزار میشود. برنامههای این انجمن علمی دانشجویی در سه حوزه کلاسها، مسابقه ها و اردوهای ورزشی برگزار میشود. برگزاری کلاسهای آموزش شنا از جمله آنها است. این انجمن ورزشی دانشجویی از مهرماه سال جاری فعالیت خود را آغاز کرده است.
انجمن ورزشی دانشجویی خوابگاه پردیس تهران، این انجمن ورزشی دانشجویی برنامههای ورزشی خود اعم از برگزاری کلاسهای ورزشی، مسابقه های ورزشی و بازی های ورزشی محلی را در خوابگاه پردیس تهران پیگیری میکند. برگزاری مسابقههای ورزشی به صورت ماهانه در خوابگاه از برنامههای این انجمن ورزشی دانشجویی است که از ابتدای سال تحصیلی جاری فعالیت خود را آغاز کرده است.
برنامه راهبردی شما در انجام فعالیت های فرهنگی بر چه اساسی ترسیم میشود؟
برنامههای راهبردی که در قالب شعار فرهنگی اعلام میشوند، بر اساس دغدغههای مسئولان دانشگاه، استادان و دانشجویان، مطالعات میدانی و نیز مسایل فرهنگی جاری کشور ترسیم میشوند.
به عنوان نمونه، با توجه به درپیش بودن انتخابات مجالس خبرگان رهبری و شورای اسلامی، شعار فرهنگی سال تحصیلی جاری «دانشجو، عقلانیت و انتخاب» است که به تصویب شورای دانشگاه رسیده است.
در هر شعار فرهنگی، اهداف و شاخص های آن، با گروههای رسمی دانشجویی (تشکلها، کانونها و انجمنهای دانشجویی) در میان گذاشته و از ایشان خواسته میشود که در راستای تحقق اهداف نامگذاری شعار فرهنگی، بر اساس اهداف و ادبیات گروه خود و نیز مخاطب برنامههای خود، گام بردارند.
علاوه بر آن، از استادان معظم نیز دعوت میشود تا برای تحقق اهداف شعار فرهنگی، با ارائه رهنمود در کلاسهای درس، کمک کنند.
خط قرمز شما در انجام فعالیتهای فرهنگی تا کجا تعیین شده است؟
چارچوب فعالیتهای فرهنگی، اصول ارزشی حاکم بر دانشگاه قرآن و حدیث است.
در بحث خدمات رفاهی به دانشجویان هم توضیحاتی را بیان کنید.
همانطور که در پاسخ به سوال نخست، اشاره شد؛ یکی از زیرمجموعههای معاونت
فرهنگی و دانشجویی پردیس تهران، «مدیریت امور دانشجویی» است که عهده دار
امور رفاهی دانشجویان است. این امور عبارتند از: اسکان در خوابگاه
دانشجویی، تغذیه دانشجویی، بیمه حوادث، وام شهریه تحصیلی، وام عمره
دانشجویی و خدماتی از این قبیل.
عمده این خدمات بر اساس ابلاغ از سوی دانشگاه صورت میگیرد.
برنامههای معاونت فرهنگی برای انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان رهبری چگونه است؟
این موضوع از اواخر خرداد ماه سال جاری، مورد توجه این معاونت بوده و بر اساس آن، هماهنگیهایی صورت گرفته است.
معاونت فرهنگی و دانشجویی پردیس تهران بر پایه تجربه خوبی که از برگزاری برنامههای انتخاباتی در سال 1392 به دست آورده، در نظر دارد برای انتخابات سال جاری در اسفندماه، برنامه هایی را با هدف افزایش سطح بصیرت، در پردیس تهران دنبال کند.
بر اساس مصوبه شورای پردیس تهران، مقرر است ستادی متشکل از مسئولان تشکل
ها، امور مربوط را تعقیب کنند که مقدمات لازم برای تشکیل ستاد، فراهم شده
است.
پیشبینی می کنم، برنامههای انتخاباتی از ابتدای نیم سال تحصیلی آینده در
قالب های متنوع برگزار شود. ان شاالله توضیحات مبسوط در این باره را به
زودی به آگاهی می رساند.
در آستانه روز دانشجو قرار داریم، چه پیامی برای دانشجویان پردیس تهران دارید؟
واقعیت این است که اینک در جهانی زندگی می کنیم که بشر در حال سپری کردن تجربه جدیدی است. تجربهای که به درستی میتوان آن را یکی از مهمترین پیچ های تاریخی سرنوشت بشری قلمداد کرد؛ این تجربه، «جهانی شدن» است.
«جهانی شدن» در واقع فرایند فشردگی فزاینده زمان و فضا است که به واسطه آن
مردم دنیا کم و بیش و به صورتی نسبتا آگاهانه در جامعه جهانی واحد ادغام
می شوند، این پدیده بیش از هر چیز، یک رخ داد فرهنگی است؛ لذا جهانی شدنِ
فرهنگی، بُعد جدی جهانی شدن است. جهانی شدن فرهنگی خاستگاه تجدد غربی و
فرهنگ آمریکایی است.
دست اندرکاران این فرهنگها به واسطه فن آوری مدرن اطلاعات، تمامی مرزها
به ویژه مرزهای فرهنگی محلی و ملی سایر جوامع را تحت تأثیر خود قرار می
دهند و سعی در ایجاد هم گونی های فرهنگی با محوریت خود دارند.
فرهنگ ایرانی اسلامی، یکی از فرهنگ هایی است در این مواجهه، چالش بسیار دارد. در این فضا، «دانشجو» به عنوان یکی از «گروه های مرجع» در فضای فرهنگی کشور، لازم است رسالت تاریخی خود که همانا پاسداری از مرزهای هویتی (هویتهای مذهبی، انقلابی و ملی) است را به درستی متوجه شود و آن را ایفا کند و این مهم، با افزایش سواد فرهنگی و آگاهیهای دینی، انقلابی و ملی و بازتولید آن ها برای دیگران محقق میشود. رصد فرمایشات مقام معظم رهبری و توصیه های معظم له به دانشجویان، در این مسیر کمک فراوانی میکند.