به گزارش
خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، ویژهبرنامه زنده «افق» امروز، اول دیماه با اجرای جواد نصیری و با حضور میهمانی چون الوندی، مسئول ناظر فنی این دوره از مسابقات در بخش بانوان، حجتالاسلام حسینیاراکی، مدیرکل اوقاف استان کرمانشاه و مهدی معتمدی، حافظ کل قرآن و از پیشکسوتان قرآن به صورت فوقالعاده به منظور تبیین روند برگزاری سیوهشتمین دوره مسابقات قرآن کریم جمهوری اسلامی ایران در کرمانشاه پخش شد.
الوندی درخصوص بخش بانوان سیوهشتمین مسابقات قرآن گفت: این دوره از مسابقات از 27 آذرماه با جلسات توجیهی در بخش متسابقان بانو آغاز شد و مسابقات به صورت رسمی از روز شنبه، 28 آذرماه پس از مراسم افتتاحیه، از ساعت 10 با اجرای مرحله مقدماتی رشته ترتیل با حضور 37 مرتل بانو آغاز به کار کرد. از این تعداد 10 مرتل به مرحله نهایی که عصر 29 آذرماه تشکیل شد، راه یافتند.
وی با اشاره به اینکه در رشته ترتیل آزمون آنلاین مفاهیم جزء 30 و حفظ این جزء نیز به صورت رایانهای اخذ شد که در نمره نهایی نیز مؤثر بوده است، ادامه داد: همزمان با رشته ترتیل، مسابقات بانوان در مرحله رشته حفظ 10 و 20 جزء آغاز شد.
الوندی با تأکید بر اینکه از نوآوریهای این دوره از مسابقات راهیابی رشته حفظ 10 جزء به مسابقات بوده است، ادامه داد: این رشته شامل سه مرحله مقدماتی، نیمه نهایی و فینال است. مرحله مقدماتی حفظ 10 جزء با حضور 26 نفر آغاز شد که 21 نفری که 85 درصد حسن حفظ را کسب کرده است به مرحله نیمه نهایی راه یافتند.
وی بیان کرد: همچنین 40 حافظ نیز در مرحله مقدماتی رشته حفظ 20 جزء شرکت کردند که از این میان 35 نفر که 85 درصد حسن حفظ را کسب کردند به مرحله نیمه نهایی راه پیدا کردند.
الوندی با تأکید بر اینکه تمام مراحل اجرایی و آییننامه این دوره از مسابقات در بخش بانوان به مانند آقایان است و مسابقات بانوان در سالن بعثت و آقایان در سالن انتظار برگزار میشود، اظهار کرد: اختتامیه این رشتهها روز گذشته، 30 آذرماه همزمان با آقایان برگزار شد.
مسئول ناظر فنی این دوره از مسابقات در بخش بانوان در خصوص نحوه محاسبه نهایی مرتلان در رشته ترتیل، گفت: در نمره نهایی رشته ترتیل20 درصد از مرحله مقدماتی، 20 درصد از بخش کتبی و 60 درصد آنچه که در فینال رخ داده لحاظ شده است.
وی در پاسخ به اینکه به این دلیل شاهد تناقضهایی در اعلام نمرات در بخش ترتیل بودهایم؟ ادامه داد: این امر در بخش بانوان نیز بوده است چون آیتمی در بخش ترتیل داریم با عنوان تطبیق ترتیل با معنا که باید مرتلان، قرائتشان با معانی و مفاهیم قرآن تطابق داشته باشد و شاید این کار برای توجه بیشتر آنها بر معنای قرآن براساس فرمایش مقام معظم رهبری بر تلاوت معنامحور باشد.
الوندی ادامه داد: برای مرتلان علاوه بر قرائتشان، حفظ ترجمه جزء 30 و حفظ جزء 30 قرآن در نمره نهاییشان لحاظ شده است که این ترجمه در سالهای گذشته نیز بوده، اما به لحاظ آزمون ورودی محاسبه میشده، اما امسال در نمره نهایی لحاظ شده است.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا ترتیل با مفاهیم قابل جمع است با توجه به اینکه مقوله تلاوت از جنس هنر است و مسابقات مفاهیم از مقوله دانش و تفسیری است؟ گفت: نباید یک مرتل و قاری قرآن هنگامی که قرآن را تلاوت میکند تنها بازی با الفاظ و اجرای صوت و لحن داشته باشد بلکه باید مقداری ترجمه قرآن را بداند تا بتواند آیات خطابه و استفهامی و ... را قرائت کند.
الوندی تأکید کرد: حتی قبل از برپایی مسابقات اردوی آموزشی برای متسابقان برگزار شد که در آن به متسابقان اطلاعرسانی شد و لذا متسابقان باید از زمان این اردوها به نحو احسن و مطلوب استفاده کنند و کمی هم در زمینه ترجمه قرآن تخصص پیدا کند. چنانکه در بخش بانوان نیز در رشته ترتیل جابهجایی در رتبهها بوده است که با توضیحات داده شده، توجیه شدند.
وی تأکید کرد: رشته معارف در بخش بانوان نیز در سه مرحله مقدماتی، نیمه نهایی و نهایی برگزار شده است اما هر ساله تنها در یک مرحله برگزار میشد که عصر امروز، اول دیماه رقابت مرحله نهایی آغاز شده است.
در ادامه حجتالاسلام حسینیاراکی، مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه درخصوص فضای قرآنی حاکم در استان کرمانشاه، گفت: پس از اینکه حجتالاسلام علی محمدی، رئیس سازمان اوقاف موافقت خود را با میزبانی استان کرمانشاه در این دوره از مسابقات اعلام و احکام ستاد معین و اجرایی را امضا کردند، در اولین فرصت ممکن ستاد معین به ریاست استاندار کرمانشاه راه افتاد و احکام کمیتهها نیز در همان جلسه توزیع شد.
وی با اشاره به اینکه طی آن جلسه از سوی استاندار تأکید شد که طی برپایی مسابقات هیچ اغماضی از هیچ دستگاهی پذیرفته نیست، عنوان کرد: پس از جلسه ستاد معین، کمیتههای ستاد اجرایی تشکیل جلسه دادند که 73 جلسه با 316 مصوبه در کمیتهها برگزار شد و اگر بخواهیم مصوبات تمامی کارگروهها را حساب کنیم 512 مصوبه داشتهایم.
حسینیاراکی با تأکید بر اینکه برپایی مسابقات موجب شد که امروزه تمام خیابانها رنگ قرآنی گرفته است، ادامه داد: شهرداری کرمانشاه تندیس قاریان مهاجر الی الله را رونمایی کرد و دروازههای قرآنی و فضاسازی با عکس قاریان مهاجر الی لله در میدانهای مختلف مسیر عبور متسابقان انجام گرفت.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه تصریح کرد: 86 محفل قرآنی در تمام شهرستانهای کرمانشاه در مدت برپایی مسابقات در حال انجام است و حضور 630 نخبه قرآنی و گنجینه قرآنی کشور، فرصتی غنیمت بود تا کارگاههای آموزشی با حضور اساتید بینالمللی و ملی برگزار شود.
وی از راهاندازی و تهیه و تدارک چهار مرکز قرآنی ـ فرهنگی با اعتبار بیش از یک میلیارد تومان در راستای برپایی سیوهشتمین مسابقات قرآن خبر داد و گفت: این چهار مرکز تاکنون با پیشرفت 60 درصدی روبرو بوده است.
حسینیاراکی در پاسخ به گلایه کمرنگ مستمعان در محافل قرآنی، افزود: برای برپایی بهتر محافل قرآنی با تمام فرمانداریها و ائمه جماعات و دستگاههای فرهنگی هماهنگیهای لازم انجام گرفته است و 528 کاروان قرآنی از شهرستانها برای حضور در مسابقات هماهنگ شده است که اینها شامل بخشهای دانشآموزان و دانشجویان و عموم علاقهمندان و قرآندوستان هستند.
وی در پاسخ به این سؤال که چه استفادهای از ظرفیت عظیم سیوهشتمین مسابقات در سطح استان شده است، ادامه داد: فضاسازی قرآنی از جمله این موارد بوده است و علاوه بر آن در 10 شهرستان سرمایهگذاری و ساختمانهایی را بنا کردهایم و مرکز فرهنگی ـ قرآنی راهاندازی کردیم.
حسینیاراکی بیان کرد: تربیت و پرورش 11 هزار نفر قاری و حافظ قرآن جزو برنامه کاری ما در کل سال در شهرستانهای استان است و از اساتید قرآنی برای برپایی کارگاههای قرآنی استفاده کردهایم.
وی با اشاره به اینکه بالاترین اثر این مسابقات عبودیت و اخلاق بندگی بدون استرس و اضطراب است، تصریح کرد: چنانکه اثر تبلیغی قرآن در استانها و شهرستانها کاهش پرونده قضایی است.
مدیرکل اوقاف و امور خیریه استان کرمانشاه در پاسخ به اینکه وقفهای قرآنی در سطح استان کرمانشاه چه میزان است؟ گفت: الحمدالله استان کرمانشاه در بحث موقوفات قرآن کریم، رده اول را دارد، اما هنوز کافی نیست و اجرای امینانه نیت واقفان و انعکاس خوب خبری آنها در تأثیرگذاری و افزایش موقوفات قرآنی نقش مهمی دارد. اما هنوز در برخی از موارد چون وقف برای تشویق و حمایت از نخبگان علمی، وقف برای تهیه جهیزیه زوجهای جوان، احداث مسکن برای زوجهای جوان و حمایت از رسانه و وقف رسانهای کم است.
سپس حجتالاسلام والمسلمین مهدی معتمدی از حافظان کل قرآن کریم و از فعالان قرآنی در خصوص محافل قرآنی که در سطح استان در حال برپایی است، گفت: بنرهای تبلیغی برای برپایی سیوهشتمین مسابقات قرآن جمهوری اسلامی در سطح استان خوب و مطلوب بوده است، اما استقبال در برخی از محافل قرآن خوب و در برخی دیگر اصلاً به گونهای که انتظار میرفت نبوده است.
وی پیشنهاد کرد: بهتر است که بیشترین سرمایهگذاری برای حضور در این مراسم و محافل شب با قرآن بر روی دانشآموزان مقطع راهنمایی و دبیرستان باشد چون ما در همین سنین با دیدن حفاظ به این رشته علاقهمند و جذب این رشتهها شدیم.
معتمدی در خصوص سطحبندی مسابقات به جای رتبهبندی اول تا سوم منتخبان، بیان کرد: این سطحبندی در مسابقات حوزههای علمیه انجام میشد زیرا در سالهای گذشته تفاوت رتبه اول و دوم و سوم بعضاً به یک صدم میرسید که این گونه سطحبندی موجب میشود تا رقابتها با استرس کمتری انجام شود و رقابتهای بیجا و تنگنظریها کم شود و فضای مسابقات صمیمیتر باشد.
وی تأکید کرد: بهتر است در فضای مسابقات از دانشآموزان و یا دانشجویان که علاقهمند به جذب در رشتههای حفظ و قرائت شدهاند ثبتنام به عمل آید تا آنها جذب مؤسساتی شوند که این دورهها را برگزار میکنند. مسابقات انگیزه زیادی برای تمرین، حفظ و مرور کردن قرآن است.
معتمدی با انتقاد از اینکه مسابقات در کشورما و در کشورهای دیگر به صورت تک مرحلهای انجام میشود، گفت: بهتر است مسابقات مانند لیگ فوتبال باشد که همیشه متسابقان قرآن آمادگی داشته باشند نه اینکه مثلا فرد در مرحله کشوری راه پیدا میکند و موفق میشود از مسابقات خارج شود. همچنین مسابقات به صورت تیمی برگزار شود و نه فردی تا همه در به دست آوردن آن رتبه و سطح سهیم باشند.
این حافظ کل ادمه داد: همچنین مسابقات قرآن از این محدود بودن باید خارج شود چون قرار دادن دو مقطع سنی در مسابقات محدودیت به وجود میآورد لذا بهتر است مسابقات متنوع و سلسله وار برپا شود و از سوی دیگر برای حفاظ کرسیهای تلاوت داشته باشیم.
وی پیشنهاد کرد: بهتر است در مراسم تلاوت قرآن صبحگاهی مدارس از حفاظ مدارس نیز دعوت به تلاوت قرآن شود و بعضاً در اختتامیه و افتتاحیهها از حافظان نیز دعوت به عمل آید.
گفتنی است، برنامه افق به تهیهکنندگی «فاطمه رحمانی»، روزهای شنبه هر هفته از ساعت 14:15 لغایت 15:15 به مدت یک ساعت به صورت زنده از شبکه رادیویی قرآن با طول موج اف ام 100 مگاهرتز بر روی آنتن می رود و امروز به صورت فوقالعاده پخش شد.