کد خبر: 3462275
تاریخ انتشار : ۰۲ دی ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۰
غلامی‌‍جلیسه عنوان کرد:

روزمرگی؛ آفت جدی جشنواره‌های کتاب/ برخورداری از یک منتقد به ازای ۱۵۰ اثر

گروه ادب: مدیرعامل خانه کتاب روزمرگی را آفت جدی جشنواره‌های کتاب دانست و گفت: تعداد منتقدان نسبت به تعداد آثار بسیار کم است، به طوری که به ازای ۱۵۰ عنوان کتاب تنها یک منتقد داریم.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، مجید غلامی‌جلیسه، مدیرعامل خانه کتاب عصر سه‌شنبه، اول دی‌ماه در مراسم اختتامیه دوازدهمین جشنواره نقد کتاب که با حضور سیدعباس صالحی، معاون امور فرهنگی وزیر ارشاد و جمعی از اهالی قلم برگزار شد، گفت: خوشبختانه در کشورمان جشنواره‌های مختلف برگزار می‌شود، اما یکی از آفات جدی این برنامه‌ها روزمرگی برخی از آنهاست که دچار آن شده‌اند که سال به سال بر عمر این جشنواره‌ها افزوده می‌شود و بر اساس آن اتفاق جالبی در حوزه کتاب را شاهد هستیم.

وی افزود: یکی از مهمترین دلایل این روزمرگی در حوزه جشنواره‌های کتاب این است که مسئولان برگزاری این جشنواره‌ها اراده‌ای برای تغییر و تحول در حوزه مرتبط خود را ندارند و به جشنواره‌ها نگاه برنامه‌های روتین را دارند، که ما سعی کردیم طی دو سال گذشته از این نگاه به دور باشیم.

غلامی‌جلیسه ادامه داد: در خانه کتاب سعی کردیم، جشنواره‌های کتاب را از روزمرگی‌ها خارج کنیم و برنامه‌های متعددی برای به سامان کردن این جشنواره‌ها داشته‌ باشیم تا بتوانیم تغییر و تحولاتی را که جامعه خواهان آن است ببینیم.

وی با اشاره به ویژگی‌های این دوره از جشنواره نقد کتاب بیان کرد: این دوره از جشنواره دو ویژگی مهم داشت، ویژگی نخست حضور سیدحسن اسلامی اردکانی است که به عنوان دبیر علمی این جشنواره و نظریه‌پرداز حضور داشت که سبب کیفیت‌بخشی بیشتر این جشنواره شد؛ چرا که سه دوره برگزیده این جشنواره بوده و دغدغه‌ای از نظر کیفیت دو داوری آثار نداشتیم و از سوی دیگر برگزاری 100 درصد الکترونیک این جشنواره است که هر چند ریسک بزرگی بود، اما آن را انجام دادیم، هر چند جایزه کتاب سال به صورت 50 درصد الکترونیک اجرا خواهد شد.

مدیرعامل خانه کتاب تصریح کرد: برای نخستین بار داوران حضور فیزیکی در داوری نداشتند و مرکززدایی نیز از ویژگی‌های داوری این دوره بود؛ چرا که تا سال‌های گذشته فقط داوران ساکن تهران می‌توانستند آثار را بررسی کنند، اما امسال این امکان فراهم شد که داوران شهرستانی نیز آثار را بررسی کنند.

وی با بیان اینکه سیزدهمین دوره جشنواره نقد کتاب از فردای اختتامیه دوره دوازدهم آغاز می‌شود، گفت: این امر سبب برنامه‌ریزی بهتر شده و فاصله فراخوان تا داوری را بیشتر می‌کند و فرصت خوبی برای بررسی آثار را به وجود می‌آورد و از لحاظ کمی و کیفی نیز سبب ارتقای این جشنواره خواهد شد.

غلامی‌جلیسه ادامه داد: در سال گذشته 72 هزار عنوان کتاب در کشور تولید شد، اما در مقابل این تعداد تولید، منتقدان کمی داریم که به ازای 150 عنوان کتاب، یک منتقد وجود دارد که در این راستا تلاش کرده‌ایم فضای نقد را با برگزاری نشست‌های نقد و بررسی کتاب و انتشار فصلنامه‌های تخصصی نقد گسترش دهیم.

وی با اشاره به تعداد آثار رسیده به جشنواره گفت: در این دوره در مرحله اولیه 630 اثر به جشنواره ارسال شده بود که در مرحله نخست غربالگری 550 مقاله انتخاب شد و پس از آن مراحل بعدی داوری سپری شد که این تعداد نشان می‌دهد خلأ جدی در حوزه نقد داریم و از سوی دیگر نقد در رسانه‌ها نیز بسیار کم است.

captcha