به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، حضرت محمد مصطفی(ص) شخصیتی آسمانی و سیمایی ملکوتی داشت و از جانب خداوند سبحان بهعنوان رهبر و راهنمای جهانیان به پیامبری مبعوث شد؛ قرآن کریم معجزه جاویدان آن حضرت است.
مورخان و محققان از صدر اسلام تاکنون درباره شخصیت، احوال و سیره حضرت محمد(ص) و دینی که رسول گرامی اسلام برای بشریت به ارمغان آورد، آثار و تألیفات ارزشمندی را به رشته تحریر درآوردهاند که در نوع خود جالب توجه است؛ هر چند که شخصیت و مقام نبی مکرم اسلام(ص) چنان عظیم است که در این کلمات مختصر نمیگنجد.
در این نوشتار نظرات برخی دانشمندان غربی درباره شخصیت والا و جهانی
پیامبر اسلام(ص) و اذعان به عظمت و بزرگی آن شخصیت از نظر میگذرد:
گوستاو لوبون، مورخ معروف فرانسوی: در دنیا کمتر مذهبی پیدا شده است که به قدر اسلام در قلوب پیروانش نفوذ و اقتدار داشته باشد.
ژان ژاک روسو، فیلسوف و نویسنده فرانسوی، دین مقدس اسلام را دینی کامل، دینی که در هر دوره با مدنیت و تمدن عصر سیر میکند و نیز حضرت محمد(ص) را پیامبر و فرستاده خداوند و قرآن را کلام خداوند میداند، معرفی میکند.
لرد بیدلی: حضرت محمد(ص) دارای طمأنینه، وقار و خصایص بیشمار مخالف با تمام خرافات و موهومات بود و بشر آن روز و امروز احتیاج به یک راهنمای بزرگی داشته و دارد تا به سرمنزل سعادت و حقیقت ابدی برسد.
بورس ورث اسمیت در کتاب «محمد و مسلمانی» به عظمت شخصیت پیامبر اسلام(ص) اذعان کرده، ایشان را پیامبری حقیقی از جانب خداوند میداند.
ویلیام مونتگمری وات، اسلامشناس معاصر و استاد بازنشسته مطالعات عربی و اسلامی دانشگاه ادینبورگ در کتاب «محمد پیامبر(ص) و سیاستمدار» مینویسد که رجحان و برتری نظامی حضرت محمد(ص) نبود که مردم را بهسوی ایشان جلب میکرد و آنان را به قبول ایشان وا میداشت، بلکه آنچه مؤثر بود، مقام پیامبری ایشان بود.
جون ری فنیزات انگلیسی مینویسد که حضرت محمد(ص) از بزرگترین خیرخواهان بشریت است.
برنارد شاو، فیلسوف مشهور انگلیسی: من معتقدم دین حضرت محمد(ص) یگانه دینی است که با تمام ادوار زندگی بشری مناسب است و قابلیت آن را دارد که هر نسلی را به خود جلب کند؛ اما من پیشبینی میکنم که اروپا در آینده دین حضرت محمد(ص) را قبول خواهد کرد؛ چراکه آثار آن از هماکنون نمایان است.
لوترون استوارد، مورخ آمریکایی: برای اثبات عظمت اسلام همین بس است که با این همه موانع و مشکلات باز هم روز به روز حقایق خود را در جهان آشکار میکند.
پرنس ژوبوائی پورکنیز، دانشمند ایتالیایی: آغاز تمدن اسلام از بدو پیدایش پیامبر اسلام(ص) شروع شد در صورتی که تمدن اروپایی 600 سال پس از مسیح خودنمایی کرد و این عظمت اسلام را میرساند.
لادین انفلین گوبولد: اسلام به تمام معنا یک قانون بینقص اجتماعی است که هرگز از بین نمیرود، چون اصول آن با مبادی تمدن و منطق عقل مطابقت میکند.
کنت دوگوبو مسئو، دانشمند آلمانی در کتاب «سه سال در آسیا» مینویسد: اسلام یک دین پاک و منزه از هر عیب و نقص برای بشر آورده است.
امیل دو منگ هام: اسلام دلهای باختر و خاور را با ندایی رسا تکان داد و چنان در قلب و نهاد بشر فرو رفت که تاریخ چنان نهضت و انقلابی را به خاطر ندارد.
ویل دورانت، فیلسوف آمریکایی: تاریخ صدر اسلام نشان داد که اسلام چقدر برای اینکه اجتماعی را از نو بسازد و پیش ببرد توانا است، دین حضرت محمد(ص) شریف و متکی بر توحید است.
ادموند بورگ: قانون حضرت محمد(ص)، قانونی ضابط و جامع برای کلیه افراد بشر از پادشاه و رعیت است و هرگز مثل آن قانونی در جهان یافت نمیشود.
مونتسکیو در «روحالقوانین» مینویسد: نظرات حضرت محمد(ص) بسیار صحیح بود، چراکه دستگاه سیاسی خود را به نیکویی ترتیب داد و مادام که طرز حکومت ایشان در میان جانشینانش برپا بود، مملکت اسلامی به خوبی اداره میشد.
مستر بریل، رئیس دانشکده حقوق وین: بشریت بهوجود حضرت محمد(ص) افتخار میکند که با وجود درس ناخواندگی در 14 قرن قبل توانست قانونی بیاورد که ما اروپائیان سعادتمند خواهیم بود اگر پس از دو هزار سال به اهمیت آن پی ببریم.
ولتر، دانشمند معروف فرانسوی: دین اسلام وجود خود را به جوانمردیهای بنیانگذارش مدیون است؛ در صورتی که مسیحیان با کمک شمشیر و آتش دین خود را به دیگران تحمیل میکنند … پروردگارا کاش تمام ملتهای اروپا روش ترکان مسلمان را سرمشق قرار میدادند.
ادوارد مونته، رئیس دانشگاه ژنو: حضرت محمد(ص) پیغمبری بود که ملتش را از منجلاب فساد اخلاق و عقیده و پستی عادات نجات داد؛ بنابراین هرگز نباید در اخلاص و شور خداپرستی که سراسر وجودش را فرا گرفته بود، شک کرد.
جومو ناس، استاد دانشگاه بوداپست: من رهبر اسلام، حضرت محمد(ص) را بزرگترین مصلح انقلابی جهان میدانم که از طرف خداوند به ایشان الهام میشده است.
مارکو داد: حضرت محمد(ص) با غنی و فقیر یکسان رفتار میکرد، به حقیقت پیغمبر(ص) شخصیت مبارکی است که خداوند ایشان را برای بشر فرستاده است.
بارتلمی سن هیلیار: حضرت محمد(ص) باهوشترین، پرهیزگارترین و متدینترین عرب زمان خود، و پرحوصله و بردبارتر از همه و نسبت به دشمنان از همه مهربانتر و خوشرفتارتر بود. دینی که پیغمبر(ص) مردم را به آن دعوت کرد، خیر و برکت بزرگی بود که عموم ملل به ایشان گرویدند و از آن بهرهمند شدند.
ومف بایرون: هر قدر بیشتر با اسلام و زندگانی اسلامی آشنا میشوم از قواعد بهداشتی که حضرت محمد(ص) برای مسلمانان وضع کرده است بیشتر در شگفت میشوم و تأسف میخورم از اینکه بیشتر مصریان از آنها پیروی نمیکنند.
لورا فکشیا فالیبری، دانشمند ایتالیایی: شکی نیست آن دروغهایی که در قرون وسطی در وصف حضرت محمد(ص) و دیانت ایشان میگفتند در این دوره بسیار کم شده و مردم طالب بهدست آوردن حقیقت تاریخی حضرت محمد(ص) و اسلام هستند.
ستانلی لین بول در کتاب «اقوال محمد(ص)»: حضرت محمد(ص) مرد رؤوف و با شخصیتی بود، از بیماران عیادت میکرد، از نشست و برخاست با فقیران ننگ نداشت و دعوت غلامان و زرخریدان را اجابت میکرد؛ پس بدون شک ایشان پیغمبر مقدسی است.
سر فلکد آمریکایی: عقل حضرت محمد(ص) از عقول بزرگ و بیمانندی بود که زمانه کمتر آنها را بهوجود میآورد و با همان عقل بزرگ بود که حضرت محمد(ص) به امور اطلاع کامل داشته و با یک نظر سطحی به بطن امور پی میبردند. ایشان در معاملات خصوصی عدل و انصاف بینظیری داشتند؛ با دوست و دشمن، فقیر و غنی و ضعیف و قوی با مساوات و انصاف رفتار میکردند.
رود ویل، نویسنده انگلیسی: اروپا باید فراموش نکند که مدیون قرآن محمدی است؛ زیرا قرآن بود که باعث شد آفتاب علم و دانش در اروپا طلوع کند.
گوستاو لوبون مستشرق فرانسوی در کتاب «تمدن اسلام و غرب» مینویسد: مکتب اخلاق قرآن محمدی عالیترین روش فضایل اخلاقی است؛ قرآن مردم را به صدقه، احسان، عفت، بزرگواری، اعتدال و میانهروی تشویق کرده و به دوستی با همسایگان و همراهی با خویشاوندان، دادن حقوق مستحقان، مراعات بیوه زنان و درماندگان و ... دستور داده است. اینهاست آن آداب و تربیت عالیهای که قرآن مردم را بهسوی آنها دعوت کرده و این تربیت و آداب به مراتب بالاتر از انجیل و آداب آن است.
هانرکنج، دانشمند الهیات سوئیسی: حضرت محمد(ص) به معنای واقعی کلمه پیامبر بود، نمیتوانیم منکر آن شویم که ایشان مرشدی بود که پیروانش را بهسوی نجات راهنمایی کرد.
پیر سیمون لاپلاس، منجم و ریاضیدان فرانسوی: گرچه ما به ادیان آسمانی عقیده نداریم، ولی آئین حضرت محمد(ص) و تعالیم ایشان دو نمونه اجتماعی برای زندگی بشریت است. بنابراین، اعتراف میکنیم که ظهور دین پیامبر اسلام(ص) و احکام خردمندانه ایشان بزرگ و باارزش است و به همین جهت از پذیرش تعالیم حضرت محمد(ص) بینیاز نیستیم.
مهاتما گاندی، رهبر فقید هند در کتاب «هند جدید» در مورد شخصیت حضرت محمد(ص) میگوید: جالب است بدانید که بهترین کسی که امروزه بدون هیچ چون و چرایی، در قلب میلیونها انسان جا گرفته؛ حضرت محمد(ص) است. از اینجا من متقاعد شدهام که این شمشیر نبود که در آن روزها مردم زیادی را تسلیم اسلام کرد. ایشان امانتدار، سادهزیست و مثل دیگر پیامبران متقی بود؛ از خودگذشتگی شدید نسبت به دوستان و پیروان، جسارت، بیباکی و توکل مطلق به خدا در رسالت شخصی، از ویژگیهای حضرت محمد(ص) بود.
الکساندر دوما: حضرت محمد(ص) معجزه شرق بود؛ زیرا دین ایشان دارای آموزههای بزرگ و اخلاقش برجسته بود و رفتاری پسندیده داشت.
کارل ماکس: حقیقت انکارناپذیر این است که حضرت محمد(ص) مبعوث شد تا رسالتی را که خلاصه رسالات سابق و مافوق آنها بود، برای عالم بیاورد.
آلفرد گیوم: حضرت محمد(ص)، یکی از عظیمترین شخصیتهای تاریخی است که در ایمان به وجود خدای یگانه غرق شده بود.
لئو تولستوی: شکی نیست که حضرت محمد(ص) از مردان بزرگ و مصلحانی است که به حقیقت خدمت بزرگی به بشر کرده است.
لورانسیا دالبرى: حضرت محمد(ص)، بزرگ و پیشواى حکومت اسلامى و همواره مراقب آسایش و آزادى ملت خود بوده و کسانى را که مرتکب جنایت میشدند، مجازات میکرد. این پیغمبر، دعوت به دین و پرستش خداى یگانه را ترویج میکرد و در دعوت به این دین، لطف و مهربانى را حتى با دشمنان، مراعات میکرد. در این شخصیت، دو صفت از بهترین و عالیترین صفات بشرى وجود داشت و آن دو، عدل و رحمت هستند.
جواهر لعل نهرو: مذهبی که پیامبراسلام(ص) تبلیغ میکرد بهواسطه سادگی، راستی و درستی آن و دارا بودن طعم دموکراسی و برابری مورد استقبال تودههای کشورهای مجاور شد.
امیل برنامکارم، خاورشناس انگلیسی: من میخواستم شخصیت حضرت محمد(ص) را بهصورت واقعی تا آن جا که قدرت دارم، مجسم کنم… ایشان زندگی خود را با زحمت از دستمزد خود میگذراند. سرمایه پیامبر اسلام(ص) در جوانی راستگویی، امانتداری، پاکدامنی و اخلاص بود. به خدا سوگند، همین صفات کمال، بهترین و باارزشترین ثروتهاست.
آندره دیسون، اسلامشناس فرانسوی: حضرت محمد(ص) خوشمشرب بود، مردم را با هم دوست میکرد، با سخاوتترین فرد هر ملتی را احترام میگذاشت، بر اصحابش ترحم میکرد و حقوق همنشینان را نگاه میداشت، طوری که هر کسی خیال میکرد او را بیش از دیگران دوست میدارد. اگر کسی برای کاری با ایشان رفیق میشد یا نزدش میرفت، صبر میکرد تا او از ایشان جدا شود. اگر کسی چیزی میخواست، یا حاجتش را میداد یا جوابش را با زبان خوش. با سعه صدر و اخلاق پسندیدهای که داشت، هیبت و نفوذ خاصی در مردم داشت.
یولیوس ولهائوزن، خاورشناس مشهور آلمانی: پیش از هر چیز سر تا پای حضرت محمد(ص) را ایمان به خدای با عظمت و اقتدار و ایمان به روز قیامت و رستاخیز فرا گرفته بود. پیامبر(ص) ادراک کرد که مجبور است اسلام را نشر دهد و راه را برای برادرانش که در تاریکی به سر میبردند، نمایان و روشن کند تا آنها را از گمراهی نجات دهد. به همین جهت، به سرعت جامعه کوچکی را در مکه تأسیس کرد.
گردآورنده: علی معروفی