به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، سعید رضا عاملی عضو هیئت علمی گروه ارتباطات دانشگاه تهران در نشست رونمایی از کتب تخصصی سواد رسانه با بیان اینکه ظرفیت بسیار بزرگی در حوزه ارتباطات کشور وجود دارد اظهار کرد: باید از این ظرفیت بزرگ برای پیشرفت بر مبنای حفظ هویت دینی و اسلامی خود استفاده کینم.
عضو شورای عالی فضای مجازی با بیان اینکه موضوع سواد رسانهای در ایران تازه آغاز شده است عنوان کرد: این موضوع با تأخیری60 ساله در ایران آغاز شده است در حالیکه در غرب این موضوع از اوایل دهه 50 شروع شد، این که ما تاکنون یکی از مسائل جدی حوزه رسانه را جدی نگرفتهایم باعث تأسف است اما در هر صورت از این بابت خوشحالیم که بلاخره بحث سواد رسانهای در ایران نیز آغاز شده است.
وی با بیان اینکه موصوع سواد رسانهای از دل ظرفیتهای بزرگ در آمده است تصریح کرد: نگاه چالشی به یک موضوع یک نگاه خالی از تفکر است به این دلیل که نمیتواند از ظرفیتهای و پویاییهای حوزه رسانه استفاده کند و عدم استفاده از ظرفیتها خود میتواند یک چالش بزرگ را استفاده کند.
رئیس سابق دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران با اشاره به وجود نگرانی در مواجه با رسانهها اظهار کرد: در دهه 1920 که رادیو آمد نگرانی از تغییر فرهنگ آغاز شد با رواج تلویزیون نیز این نگرانیها ابعاد جدید به خود گرفتند حال در زمان رواج تکنولوژی دیجیتال نیز نگرانیهای خاص دیگری وجود دارد.
وی ادامه داد: هر رسانهای یک دوران رشد، دوران اوج و دوران طبیعی دارد، اگر در دوران رشد و اوج یک رسانه بتوان با یک رویکرد سالم، علمی و خالی از شتاب پیش برویم میتوان در دوران طبیعی شدن آن بهترین استفادهها را برد.
این استاد ارتباطات با اشاره به لزوم وجود تفکر انتقادی در سواد رسانهای، گفت: این نگاه و این تفکر ظرفیت بسیار بزرگی برای سواد رسانهای است، در حال حاضر راهحل های زیادی برای چگونگی استفاده از رسانه مطرح میشود. بسیاری از این راه حلها ناظر بر این است که ما چگونه میتوانیم فقدانهای موجود دینی و اسلامی در اتین حوزه جبران شده و از التقاط پیشگیری کنیم.
وی عنوان کرد: انسان یک موجود انتخابگر است و باید به شعورش احترام گذاشته شود وقتی ما به او امر کنیم او نیز مقاومت میکند زیرا که سیاستهای فشار را تحمل نمیکند لذا آموزش سواد رسانهای برای این است که او خود بتواند بهترین انتخابهای ممکن را در رابطه با نحوه مواجه و مصرف رسانهای داشته باشد.
معاون توسعه دانشگاه تهران با بیان اینکه در حال حاضر با جهان با مفهومی به نام «فرامحلی شدن همزمان » مواجه است اظهار کرد: در این فرامحلی شدن همزمان هویت انسان و ارتباط با خود و دیگر نسلها گم شده و فاصلههای سنی موازی پیش آمده است که طی آن نسلهای مختلف نمی توانند همدیگر را درک کنند زیرا مصارف فرهنگی جدا گونهای داشته و افراد فرهنگی شدن را جاهای مختلف تجربه میکنند.
وی ادامه داد: راه حلی که در این فرامحلی شدن وجود دارد این است که مخاطب را با دانش سواد رسانهای توانمند کرده تا خود دست به انتخاب بزند از سوی دیگر ما نیازمند فیلترینگ هوشمند یعنی فیلترینگی که برای مخاطب آزار دهنده نیست هستیم این مسأله در بسیاری از کشورهای جهان وجود دارد.
عاملی با اشاره به رهنمودهای رهبر معظم انقلاب به اعضای شورای عالی فضای مجازی عنوان کرد: مقام معظم رهبری آنچه را که به عنوان خط عمل مشخص کرده است این است که این شورا مسأله سواد اینترنتی و دیجیتال را در اولویتهای کاری بگذارند.
وی یادآور شد: وقتی مخاطب یاد بگیرد چه استفادههایی میشود از کتاب، تلویزیون، اینترنت، تبلیغات، رادیو، فیلم، عکس و شبکه مجازی کرد بی تردید خود میتواند محتوای سالمی را برای مصرف رسانهای خود انتخاب کند.