به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی امروز 22 دیماه در جلسه تفسیر خود در مسجد اعظم قم با اشاره به آیه «فَسُبْحَانَ الَّذِي بِيَدِهِ مَلَكُوتُ كُلِّ شَيْءٍ» گفت: از این آیه و آیات دیگر مشخص میشود که نظام آفرینش، هم ملک دارد و هم ملکوت دارد و انسان نیز هم ملک دارد که بدن اوست و هم ملکوت که قلمرو جان اوست و کتب آسمانی نیز هم ملک دارند و هم ملکوت.
وی با اشاره به استدلال مقلدانه مشرکان و کافران درباره اعتقاداتشان ادامه داد: حرف توحیدی حرفی است که یا مأخوذ از کتب آسمانی و انبیاء یعنی نقل باشد و یا دلیل عقلی داشته باشد ولی بیراهه رفتن و شرک و ... نه مستند به دلیل عقلی و نه مستند به دلیل نقلی است به همین دلیل در صحنه قیامت این افراد، تبری در قالب تمنی و اظهار ندامت دارند که تبری آنها از بئس القرین است و نه ندامت و نه این تبری هیچکدام اثری برای آنان ندارد؛ زیرا اینها مستقیما به جامعه و دینشان ظلم کردهاند و راه توبه برای آنان باز گذاشته شده بود ولی برنگشتید.
لازمه سعادتمندی؛ ورود با دست پر به آخرت
این مفسر قرآن بیان کرد: انسان باید آن قدر در دنیا خوب باشد و خوبی را حفظ کند و با دست پر وارد آخرت شود تا بتواند در آنجا سعادتمند باشد؛ خدا وعده نداد که کسی که کار خوب بکند ما او را وارد بهشت میکنیم فرمود: «من جاء بالحسنه»؛ یعنی باید با دست پر از حسنه وارد شود نه من فعل الحسنه یا فرمود «و جاء بقلب سلیم» یعنی اگر در دنیا در یک مرحله قلب سلیم داشته باشد مشکلش حل نمیشود و باید آن قدر این قلب را پاک نگه دارد که با پاکی به آخرت برود وگرنه این ندامتها سودی نخواهد داشت.
این مرجع تقلید تصریح کرد: خداوند خطاب به پیامبران میفرماید که شما بنا نبود تحولی در ذات انسانها بالاجبار ایجاد کنید شما وظیفه داشتید که پیام دین را به افراد برسانید هر کس پذیرفت پذیرفته و اگر کسی نپذیرفت خودش را در چاه ضلالت انداخته است که البته انتقام از ایشان نیز گاهی در دنیا و گاهی موکول به آخرت میشود.
ثقل اصغر در راه ثقل اکبر شهید میشود
این مفسر قرآن اظهار کرد: خدا فرمود قرآن آویختنی و حبل متین است و یک طرف آن نیز به دست من است بگیرید و بالا بیایید؛ به جامعه اسلامی دستور داد که اعتصام بحبل الله و قرآن و عترت تار و پود این حبل هستند که یک طرف آن به دست خداست؛ مرحوم کاشف الغطاء فرمود: قرآن بالاتر از امام نیست و اگر امام ثقل اصغر شد شهید میشود تا قرآن که ثقل اکبر است بماند و ماهیت این دو یکی است.
شرف انسان در سایه تمسک به قرآن است
استاد برجسته حوزه علمیه بیان کرد: با قاطعیت میگوییم قرآن صراط مستقیم است و در زیارت جامعه نیز میگوییم شما ائمه(ع)؛ «انتم الصراط المستقیم» پس دو تا صراط نیست و هر دو یکی است و درباره قرآن فرمود «انه لذکر لک و لقومک»؛ زیرا قرآن، تذکره است و این ذکر نام و یاد خداست و در سایه نام و یاد خدا انسان ماندگار شده و شرف پیدا میکند.
وی با اشاره به «فسوف تسئلون» افزود: قرآن فرمود نظام معرفتی افراد مادیگرا، حسگرایی و تجربه است و نظام ارزشی آنان نیز مال و زر و سیم است ولی شما کفار چه دلیلی برای این طرز تفکر دارید آیا در کتب قبلی آمده که به آن تمسک میکنید و یا نقلی شاهد برای آن دارید و یا مستند به مطلبی عقلی است.
این مفسر قرآن با اشاره به عبارت «لا اله الا الله» گفت: این کلمه دو تاقضیه نیست و لا به معنای غیر است و مفهوم لااله الا الله نیز این نیست که قلب انسان خالی از اثبات و نفی است بلکه انبیاء آمدهاند بگویند در درون شما توحید است و غیر از آن که دارید دیگری را به قلبتان راه ندهید؛ زیرا انسان لوح خالی و نانوشته نیست.هرجا اندیشه باشد رهبر الهی هم هست/ توحید غذای انسان است
این مرجع تقلید عنوان کرد: قرآن تنها کلیگویی نمیکند بلکه تجربه را نیز به کار میگیرد، میفرماید در خاورمیانه جریان موسی و یعقوب و ... رخ داده و بروید تحقیق کنید اما اگر در باختر و خاور هم این مسئله رساندن پیام بوده است؛ زیرا هر جا اندیشه و بشر هست رهبری الهی نیز وجود دارد و ممکن نیست در جایی بشری زندگی کند و خدا به انسان غذا ندهد و این غذا توحید و علم و معرفت است.
آیتالله جوادی آملی بیان کرد: قرآن در جریان وحدت اعتصام بحبل الله را دستور داده و ادامه می دهد که «ولا تفرقوا» که این نهی همانند اعتصام برای تاکید است و جدانشدن تعبیر دیگری برای اعتصام است در «عروة الوثقی» و «لانفصام لها» نیز همین مسئله را شاهدیم؛ بنابراین کسانی که اعتصام بحبل الله کردند موفق هستند و بهره زیادی خواهند برد.
تفکر مادی گرفتار زر و زور است
وی با بیان اینکه درجات استمساک به حبلالله فرق میکند، تصریح کرد: در آیات دیگر فرمود اینها گرفتار مال و زر و زور هستند و روزی به پیامبر(ص) میگویند برای ما چاه و آب بیاور و روز دیگر خواسته مادی دیگری دارند، حتی از ایشان می خواهند که خدا و فرشتهها را روبروی ما قرار بده. این معرفتشناسی مادی است حرفی را که اسرائیلیها به موسی میزدند در جاهلیت حجاز هم وجود داشت میگفتند یعنی تا خدا را نبینیم او را باور نمیکنیم در حالی که معرفت حسی کمترین مرتبه است ولی اگر روح مجرد داشتید خدا را میتوانید درک کنید؛ زیرا ادراک تنها در دیدن بصری نیست.