کد خبر: 3468746
تاریخ انتشار : ۲۹ دی ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۱
آیت‌الله العظمی جوادی آملی در درس تفسیر عنوان کرد:

جامعه فقیر نمی‌تواند در مقابل استکبار بایستد/ اختلاف غیرعلمی غده سرطانی جامعه است

گروه حوزه‌های علمیه: مفسر قرآن کریم با بیان اینکه فرد و جامعه فقیر به تملق‌گویی دچار می‌شود به انواع اختلاف در جامعه اشاره کرد و گفت: اختلاف اگر علمی باشد نعمت است و باعث رشد جامعه می‌شود اما اختلاف غیرعلمی، غده سرطانی برای جامعه است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی، امروز 29 دی ماه در ادامه تفسیر سوره مبارکه زخرف گفت: خداوند فرمود مشرکان و معبودان آنها سنگریزه‌های جهنم هستند و در آتش می سوزند؛ یک فردی نزد پیامبر آمد و پرسید آیا همه معبودان و مشرکان هیزم جهنم هستند؟ فرمود بله و آن فرد گفت پس مسیح که معبود مسیحیان بوده و ما هم که فرشته ها را اله می دانیم پس اله ما و مسیح نیز در آتش خواهند بود ولی قرآن با صراحت بیان کرد و جواب داد که این گونه افراد و موجودات مشمول آتش نیستند و براساس آیات پایانی سوره مبارکه انبیاء، افراد با ایمان و انبیاء و ... مستثنی هستند.

وی با اشاره به آیه 58 سوره زخرف افزود: در سوره های مبارکه آل عمران و مریم ماجرای عیسی(ع) بیان شده ولی این آیه سوره مبارکه زخرف نمی تواند ناظر بر مسئله مطرح شده در سوره های آل عمران و انبیاء و یا مریم باشد چون این ها(مشرکان) می گویند معبودان ما بهتر از معبود مسیحیان است ولی در سوره انبیاء تفضیلی در کار نیست.

این مفسر قرآن تصریح کرد: این آیه سوره زخرف ناظر به آیه 59 آل عمران نمی تواند باشد چون زخرف در مکه نازل شده و نمی تواند ناظر به آیات سوره ای باشد که بعدا در مدینه نازل شده است البته در برخی سور مکی جریان مسیح ذکر شد ولی مشرکان به جای مراجعه به قرآن حرف‌ها را از زبان مسیحیان گرفتند و مسیحیان به عیسی احترام عبادی می گذاشتند.

این مرجع تقلید بیان کرد: صنم و وثن تندیس و مجسمه ای برای مشرکان بود وگرنه مشرکان فرشتگان را می پرستیدند و این اصنام و اثنام تندیس و نمادی از آن ها بود. به تعبیر قرآن یکی ملائکه را فرزند خدا دانستند و از طرفی آنها را معبود کردند و این دو نوع شرک را مرتکب شدند.

استاد برجسته حوزه علمیه تصریح کرد: اگر میان تشریع و تکوین خلط شود نظام اباحی گری می شود و دیگر دینی نخواهد بود بنابراین خذوه فغلوه راه تشریع است و آزادی و لا اکراه برای تکوین است و بعد هم موکدا فرمود که انا هدیناه السبیل؛ این مشرکان در واقع میان این دو مقوله خلط کردند.

وی افزود: قرآن کریم در پاسخ به اینها دنبال نفی انوثیت و اثبات ذکوریت نیست بلکه اساسا پرستش ملائکه را زیر سؤال می برد و آنها را مخلوق خدا می داند و تاکید می کند که عیسی نیز مانند ملائکه مخلوق خدا هستند.

سجده ملائکه منحصر به حضرت آدم(ع) نیست

وی با بیان اینکه هر کس به مقام شامخ انسان کامل یعنی خلافت رسید مشمول علم آدم الاسماء می شود و مسجود ملائکه است و امروز نیز امام زمان مشمول علم آدم الاسماء است اظهار کرد: عیسی فرمود همراه من حکمت است و شرعه و منهاج من نیز رفع اختلاف است؛ حکمت را قرآن خیر کثیر و کوثر می‌شمارد و مال دنیا را تکاثر و گوشه هایی از حکمت را در سوره اسراء، لقمان و وسیعتر از همه در سوره اسراء از آیه 21 تا 39 مورد بحث قرار داد.

تبیین عناصر محوری حکمت

وی افزود: در سوره اسراء به تبیین عناصر محوری حکمت پرداخته و ابتدا هم از توحید شروع می کند و می فرماید هر الهی غیر از الله باطل است، بعد احترام به پدر و مادر، آگاهی خدا به همه زوایای مخفی و آشکار انسان، پرهیز از تبذیر، حد اعتدال میان افراط و تفریط، نکشتن فرزندان از روی خشیة املاق و ... را مطرح فرمود.

این مرجع تقلید تصریح کرد: خصوصیت قرآن این است که همان حروف و الفاظ عربی را چکش کاری و شفاف و صاف کرد تا معجزه شد و بار عملی و علمی دارد به همین دلیل به کسی که مال ندارد فقیر می گوید نه«فاقد»؛ فقیر هم به معنی گدا نیست بلکه به معنای کسی است که ستون فقراتش شکسته است.

آیت الله جوادی آملی تاکید کرد: اقتصاد مقاومتی زمانی ایجاد می شود که ملت فقیر نباشد تا بتوانند قدرت ایستادگی و مقاومت داشته باشد وگرنه ملتی که ستون فقراتش شکسته است چگونه می تواند استقامت در مقابل دشمن داشته باشد.

دست خالی انسان را به تملق می‌کشاند

آیت الله جوادی آملی بیان کرد: ملتی که دستش تهی است اهل تملق و چاپلوسی است و قرآن فرمود برای اینکه به تملق و چاپلوسی نیفتید باید دستتان پر باشد و پولدار شوید، البته فرمود ما شما را تامین می کنیم و به خاطر نداری فرزند نکشید و در ادامه نیز مسئولیت شناسی و ... را مطرح و این عناصر را نشانه حکمت دانست.

حکمت؛ پیام عیسی(ع)

وی اظهار کرد: حکمت قرآنی از این سنخ است از ابتدا از توحید شروع کرده و در انتها نیز فرمود «و لا تجعل مع الله الها اخر»، پس اصل، توحید است و مابقی عناصر حکمت نیز به این توحید بر می گردد و مسیح هم فرمود من با حکمت آمدم و شما را حکیم می کنم. معجزات من مقام اثبات نبوت من است ولی من حکمت آورده ام.

اختلاف غیرعلمی غده برای جامعه است

وی با بیان اینکه عیسی(ع) فرمود من برای ایجاد وحدت آمده ام تصریح کرد: اختلاف مسیحی ها و کلیمی ها چند گونه است؛ یک نوع اختلافی که با هم دارند به آسانی قابل حل نیست ولی اختلافی که خودشان مسیحی ها با هم و کلیمی ها با هم دارند به سطح عمل و جامعه کشیده شده و به صورت غده در آمده به همین دلیل در سوره مائده فرمود این اختلاف در میان این کلیمی ها و اسرائیلی ها را ما ایجاد و القاء کردیم و تا قیامت آن را خواهند داشت که عذاب الیم است زیرا از سنخ اختلاف علمی نیست.

این مفسر قرآن بیان کرد: در جلد اول عدة الاصول شیخ طوسی آمده که روزگاری گذشت که اختلاف در فتاوای علمای شیعه بیش از اختلاف میان مذاهب شافعی و ملکی و ... با شیعه بود ولی اصول می تواند این اختلاف را حل کند چون علمی است و در میان علمای شیعه با این اختلاف نه کسی، کسی را تفسیق و کسی کسی را تکفیر کرد ولی اختلاف میان کلیمی ها از این نوع نیست و خدا ایجاد کرده تا عذاب الیم آنها باشد و برای مسیحیان نیز در سوره مائده فرمود تا روز قیامت این اختلاف در میان آن ها القاء شده است که عذاب الیم است و تا زمان ظهور وجود دارد.

این مفسر تصریح کرد: این اختلاف غده و عذاب الهی است البته تشخیص این مسئله که این اختلاف، اختلاف نظر و فتواست یا نه کار آسانی نیست ولی اگر کسی اهل خدا و مراقبه باشد می فهمد که اختلاف علمی است یا نه.

وی افزود: مسیح فرمود مرجع و مبدا و مسیر و دین ما یکی است که همان صراط مستقیم است؛ توحید و وحدت و پرهیز از اختلاف و داشتن حکمت و احترام به بینات، رفع اختلاف و ... اینها مصادیق این صراط هستند و دلیلی ندارد که با یکدیگر اختلاف داشته باشیبم.

captcha