به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، به نقل از مرکز خبر دانشگاه آزاد اسلامی، حجتالاسلام والمسلمین سیدطه هاشمی معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، در نخستین همایش ملی حقوق شهروندی و فقه مدنی که در دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه برگزار شد، با تاکید بر اینکه جامعه دانشگاهی به دنبال زدودن زنگار از تعالیم اسلامی است، اظهار کرد: این تعالیم اسلامی است که جامعه را اداره میکند و سبک زندگی کارآمد را به مردم نشان میدهد.
وی با اشاره به اینکه حفاظت و صیانت از حقوق شهروندی از الزامات نظام مردمسالار دینی است، افزود: البته مفاهیمی که در درون این واژه گنجانده شده، سیر تاریخی مختلفی داشته است.
طه هاشمی با بیان اینکه عقلانیتی که در حکومت اسلامی حاکم است با عقلانیت سایر حکومتها متفاوت است، اظهار کرد: پس از انقلاب اسلامی، امام خمینی(ره) برای قالب حکومت، ظرف جمهوریت را انتخاب کرد و مردم نیز به آن رای دادند و بدین شکل، نظام جمهوری اسلامی به عنوان یک نظام سیاسی نوین در جهان معاصر شکل گرفت. اما تفاوتی که نظام ما با سایر نظامهای دموکراتیک دارد آن است که عقلانیت حاکم بر نظام جمهوری اسلامی عقلانیت دینی و اسلامی است و عقلانیت سایر نظام ها ، عقلانیت لیبرالیسم است.
هاشمی در ادامه با تاکید بر اینکه مسئله شهروندی، رابطه بین دولت و مردم است، تصریح کرد: شهروندی رابطه بین دولت و مردم را تعریف می کند و رابطهای دوسویه است. وی همچنین تصریح کرد: شهروند دارای حقوقی است که به عهده دولت است تا آنها را تامین کند و در عین حال، شهروند نیز دارای تکلیف است و نسبت به دولت باید تکالیفی را انجام دهد.
معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی، افزود: «در ادعای ما مسلمانان، اسلام دین خاتم است؛ پس باید اسلام پاسخگوی همه نیازهای ثابت و متغیر بشر در امروز و در طول دوره های آینده باشد. بدیهی است کسانی که با عملکرد غلط خود، چهرهای از سلام ارائه میدهند که از حل مسائل کلیدی جامعه ناتوان باشد؛ به اسلام خیانت میکنند؛ لذا فقه مدنی یعنی فقهی که راه مناسب و درست را برای حل معضلات اجتماعی جامعه ارائه کند».
وی با تاکید بر اینکه اتکای فقه در اسلام برای پاسخگویی و نیازهای بشر، قرآن کریم است؛ اظهار کرد: بر اساس آموزه های دینی ما و بر پایه کلام امام صادق (ع)، علم 27 حرف است و تا زمان ظهور حضرت حجت، تنها دو حرف از 27 حرف علم، مکشوف میشود. وی ادامه داد:این تصویر کاملا با توسعه تکنولوژی و پیشرفت علم، تطابق دارد. امروز فیزیولوژیستها ثابت کردهاند که بشر تاکنون از ظرفیت مختصری از مغز خود استفاده کرده است و زمانی فرا خواهد رسید که قدرت پردازش اطلاعات در مغز با استفاده از ظرفیت همه سلولهای مغز ، ممکن میشود و در آن روز، بشر به همه اسرار و رموز هستی دست مییابد و بر کرات و سیارات آسمان و کهکشانها از یک سو، و ریزترین اسرار هستی از سوی دیگر، مسلط میشود. آنگاه است که انسان احساس می کند این جهان برای او کوچک است. به همین خاطر، اسلام مدعی است که در یک چنین وضعیتی قادر است جامعه جهانی را اداره کند. این در حالی است که امروز کسانی با ضعف و ناتوانی خود، به گونه ای عمل می کنند که نشان می دهند انگار اسلام در زمان متوقف شده است و قادر به حل مسائل کلیدی جامعه نیست. اینها کسانیاند که با جمود فکری خود و عملکردهای غلط، جوانان و جامعه را از اسلام ناامید میکنند، به همین خاطر، این افراد خادم اسلام نیستند.
طه هاشمی با تاکید بر اینکه دین عالیترین منشور حقوق بشر است، افزود: در دین به رعایت حقوق شهروندی توصیه زیادی شده است. در فرمان امام علی (ع) به مالک اشتر، ایشان در تصویرسازی جامعه میفرمایند: «...فانهم امّا اخ لک فی الدین و امّا نظیر لک فی الخلق / خلقِ مردم، یا برادر دینی تو هستند یا در خلقت شبیه تو هستند». پس حکومت باید و مکلف است حقوق همه انسانهای تحت مدیریت خود را با هر نوع گرایش و اعتقادی تامین کند و امروز اگر ما از اسلام و طرز حکومت علوی حرف می زنیم باید نمونه عملی آن را نشان دهیم نه اینکه فقط توصیه کنیم که گفتهاند : دو صد گفته چو نیم کردار نیست.
معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی برگزاری چنین همایشهای علمی در محیطهای دانشجویی را منجر به ارائه تصویر زیبایی از دین دانست که مهمترین تاثیر آن گرفتن زنگار از روی برخی آموزههای دینی است.
هاشمی با توجه به تحرکات جریانات تکفیری و داعش در معرفی نادرست دین مبین اسلام، تاکید کرد: امروزه باید با ترسیم تصویری زیبا از دین اسلام به عنوان برترین ادیان، سبک زندگی معنوی و مدرن را که نیاز بشریت امروزی است، معرفی کرد.
وی افزود: دانشگاه آزاد اسلامی در مدیریت جدید از مهر سال ۱۳۹۲، علاوه بر برگزاری همایشهای متعدد دانشگاهی به تبیین مولفههای بزرگ زندگی پرداخته است.
به گفته دکتر هاشمی در این مدت، بالغ بر ۲۰ همایش با الهام از زندگی اهل بیت (ع) در موضوعات مختلف دینی و مطابق با نیاز جامعه، در دانشگاه آزاد اسلامی برگزار شده است تا بتوان مردم را به اجتهاد اجتماعی رساند.