به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، نشست خبری چهارمین کنگره سالانه اخلاق پزشکی و پرستاری ظهر امروز با حضور معاون آموزشی وزارت بهداشت و رئیس سازمان نظام پزشکی در مرکز مطالعات و تحقیقات اخلاق پزشکی ایران برگزار شد.
باقر لاریجانی، معاون آموزشی وزارت بهداشت و رئیس چهارمین کنگره اخلاق پزشکی با بیان اینکه سمینارهای مختلفی در حوزه اخلاق پزشکی وجود داشته است، گفت: اما از سال 1389 ضمن توافق با وزارت بهداشت قرار شد سمینارهای سالیانه را با کمک دانشگاههای علوم پزشکی و سازمان نظام پزشکی برگزار کنیم.
وی افزود: تم چهارمین کنگره اخلاق حرفهای از نظر تا عمل است که از ششم تا نهم بهمن ماه در سالن اجلاس با حضور کلیه گروههای پزشکی برگزار میشود و تمامی موضوعات مختلف و چالشهای گوناگون پیش روی علوم پزشکی و پیرا پزشکی را پوشش میدهد.
رئیس کمیته اخلاق فرهنگستان علوم پزشکی عنوان کرد: با توجه به گسترده شدن و پیشرفت در تمامی حوزههای علوم پزشکی موضوعات مختلفی در زمینه اخلاق مطرح میشود به همین دلیل موضوعات متعددی در این کنگره مطمح نظر است؛ موضوعاتی مانند اخلاق بیمارستانی و بالینی، اخلاق دارو سازی، اخلاق مرتبط با مراقبتهای بالینی، اخلاق پزشکی در رسانهها، عدالت در سلامت و اخلاق پاراکلینکی در این سمینار مورد بحث و گفتوگو قرار میگیرد.
برپایی نمایشگاه هنری اخلاق پزشکی
وی اعلام کرد: یکی از تفاوتهای این کنگره با کنگرههای پیشین نو آوریهایی است که برای آن پیش بینی شده است. یکی از این نوآوریها نمایشگاه آثار مرتبط با اخلاق پزشکی است که در آن سعی شده با همکاری گروه هنر و سلامت دانشگاه علوم پزشکی و گروه هنرهای تجسمی دانشگاه تهران نمایشگاه کاریکاتور و آثار نقاشی که به رابطه پزشک و بیمار میپردازد نمایش داده شود.
وی یادآور شد: این سمینار دارای 20 امتیاز بازآموزی و ماکسیمم امتیاز است، 800 مقاله به این کنگره ارسال شده که تعداد 160 مقاله به صورت سخنرانی و 469 مقاله به عنوان پوستر پذیرفته شدهاند.
لاریجانی ادامه داد: در این کنگره 24 نشست عمومی و 19 نشست تخصصی وجود دارد همچنین نشستهای ویژهای در رابطه با چالش اخلاق پرستاری برگزار میشود شایان ذکر است که برای نخستین بار در این نشست دانشجویان نیز نشستهایی در رابطه با اخلاق پزشکی برگزار میکنند.
برگزاری نشستهای دانشجویی اخلاق پزشکی
وی اظهار کرد: همزمان با این کنگره 9 کارگاه آموزشی برگزار میشود که بحثهای مختلف را آموزش میدهند، نشستهای دانشجویی نیز که با همکاری معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت برگزار میشوند چالشهای اخلاقی مربوط به دانشجویان علوم پزشکی و قداست این رشته را مورد بررسی قرار میدهد.
تدوین استراتژی 10 ساله اخلاق پزشکی در وزارت بهداشت
معاون وزیر بهداشت تصریح کرد: یکی از بحثهای مهم در رابطه با اخلاق پزشکی بحث اخلاق بالینی و اخلاق در پژوهش است که در این راستا این موضوع نیز در این کنگره مطرح میشود.
وی اظهار کرد: یکی از اقدامات مهم در وزارت بهداشت تشکیل شورای عالی اخلاق پزشکی است که یکی از مهمترین برنامههای آن طراحی و تدوین استراتژی ده ساله اخلاق پزشکی در کشور است که امیدواریم به وسیله آن جایگاه اخلاق را با توجه به گسترش برنامههای آموزشی قدرت ببخشیم.
استقبال فعالان جامعه پزشکی از کنگره چهارم، نوید
برون دادهای خوب در حوزه اخلاق
در ادامه این نشست علیرضا زالی رئیس سازمان نظام پزشکی نیز با بیان اینکه تنوعهای زیاد این کنگره باعث جلب توجه بوده، عنوان کرد: شکل این کنگره به گونهای است که تمامی ذینفعان نظام سلامت در آن حضور دارند.
وی افزود: محور اصلی در این نشست وزارت بهداشت است که سازمان نظام پزشکی و دانشگاههای علوم پزشکی تهران و سایر دانشگاهها در آن نقش ویژهای ایفا میکنند همچنین فرهنگستان علوم پزشکی نیز برای برگزاری سخنرانیها کمک شایانی کرده است.
زالی تصریح کرد: کنگره چهارم در نوع خود از ویژگیهای خاصی برخوردار است زیرا با توجه به وجود بحثهای جدی در حوزه اخلاق پزشکی سعی شده در این کنگره به آنها پرداخته شود.
وی اظهار کرد: استقبال از این کنگره نشان میدهد علاقمندی فعالان حرفههای پزشکی به مسئله اخلاق جدی است که امید میرود با این استقبال برون داد خوبی نسبت به وضعیت اخلاق در جامعه پزشکی داشته و بتوانیم پرتوکلهای مشترکی را با تمامی نهادهایی که به مسئله اخلاق پزشکی میپردازند به امضا برسانیم.
رئیس سازمان نظام پزشکی یادآور شد: شکلگیری
شورای عالی اخلاق پزشکی در وزارت بهداشت گام بلندی است که میتواند با توجه به
حضور همه دستگاههای مرتبط با نظام سلامت در آن، مصوباتش جنبه اجرایی پیدا کند.
معرفی کیسهای اخلاق پزشکی با حضور بیماران
پس از سخنان زالی نوبت به علیرضا پارساپور عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران و دبیر اجرایی کنگره رسید تا به تشریح جزئیات این کنگره بپردازد.
پارساپور با بیان اینکه کنگره چهارم پس از توقفی دو ساله، در سال جاری برگزار میشود، ظهار کرد: این توقف به دلیل نبود و یا فعالیت اندک شورای عالی اخلاق پزشکی بوده است این شورا میتواند توان بزرگی را برای حوزه اخلاق فعال کند.
وی با بینظیر خواندن چهارمین کنگره سراسری اخلاق پزشکی و پرستاری اظهار کرد: این کنگره چه به لحاظ تعداد شرکت کنندگان و مشارکت دستگاههای اجرایی و چه به لحاظ علمی نسبت به کنگرههای دیگر بینظیر است.
مشاور رئیس و مدیر کل روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی تهران تاکید کرد: ما نباید اخلاق پزشکی را تنها مختص به رشته پزشکی بدانیم لذا این کنگره را برای تمام گروههای پزشکی و پیراپزشکی برگزار میکنیم.
وی با تکمیل سخنان لاریجانی اظهار کرد: در این کنگره 21
سخنران کلیدی مدعو 24 نشست که شامل 19 نشست تخصصی و 5 نشست عمومی هستند به همراه 4
نشست ویژه برای اخلاق داروسازی، چالشهای آموزشی و اخلاق پرستاری برگزار میشود
همچنین برای ورود دانشجویان به حوزه اخلاق پزشکی 4 نشست ویژه برای آنان طراحی شده
است.
پارساپور یادآور شد: در این کنگره 5 نشست برای
معرفی کیسهای اخلاق پزشکی با حضور بیماران برگزار میشود همچنین 9 کارگاه هم به
مبحث اخلاق بالینی، تعهد حرفهای، حقوق پزشکی و اخلاق آموزشی و پژوهشی اختصاص یافته است.
امروزه گفتمان اخلاق پزشکی گسترش یافته است
احسان شمسی کوشکی دبیر اجرایی این کنگره نیز با بیان اینکه میزان مشارکت بالای پزشکان و دغدغهمندان جامعه پزشکی علائم خوبی را به جامعه ارسال میکند اظهار کرد: این استقبال نشان از آن دارد که موضوعات اخلاق پزشکی روی میز بوده و همه نسبت به آن حساس شدهاند.
وی افزود: در مورد مشارکت افراد در کنگره همین بس که امروز مجبور شدیم ثبتنامها در این کنگره را متوقف کنیم و تاکنون حدود 2 هزار 500 نفر در آن ثبتنام کردهاند و این نشان از آن دارد که امروز گفتمان اخلاق پزشکی گسترش یافته است.