کد خبر: 3469974
تاریخ انتشار : ۰۴ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۸
لاریجانی در پاسخ به ایکنا:

فلوشیپ‌های اخلاق پزشکی گامی در توسعه اخلاق در دانشگاه‌های علوم پزشکی

گروه سلامت: معاون وزیر بهداشت با تأکید بر اینکه همه رشته‌ها نیازمند فلوشیپ اخلاق پزشکی هستند، طراحی فلوشیپ‌های اخلاق پزشکی را گامی مهم در گسترش اخلاق پزشکی خواندند.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا)، باقر لاریجانی معاون آموزشی وزیر بهداشت در حاشیه نشست خبری چهارمین کنگره سالانه اخلاق پزشکی در پاسخ به پرسش ایکنا مبنی بر ضرورت طراحی دوره‌های فلوشیپ اخلاق پزشکی اظهار کرد: ما پیش از این PHD اخلاق پزشکی در دانشگاه‌ها داشتیم امیدواریم با طراحی فلوشیپ‌ها مسیر کاری روشنتری داشته و بتوانیم به وسیله آنها هسته‌هایی برای رشد گروه‌های اخلاق پزشکی در جامعه داشته باشیم.

وی افزود: ما دیسیپلین‌هایی برای گروه‌های دیگر داریم اگر کسی وجود داشته باشد که در این حوزه کار کرده شاید نیاز به دوره جدید PHD اخلاق پزشکی نداشته باشد اما با طی دوره فلوشیپ می‌تواند فعالیت مثمر ثمرتری داشته باشد.

معاون وزیر بهداشت عنوان کرد: مثلا کسی متخصص ژنتیک است وی با طی دوره فلوشیپ اخلاق پزشکی می‌تواند به صورت دقیقتر و کارشناسانه‌تری چالش‌های مربوط به حوزه خود را احصا کند و به آنها بپردازد.

وی هدف طراحی این فلوشیپ‌ها را گسترش اخلاق در دانشگاه‌های علوم پزشکی دانست و عنوان کرد: همه رشته‌ها نیازمند چنین چیزی هستند تا بتوانند چالش‌های خود را برشمرده و برای آنها راه حل ارائه دهند. مقدمات طراحی فلوشیپ‌ها در شورای اخلاق پزشکی طراحی و کلیات آن مصوب شده که امیدواریم هر چه زودتر به سرانجام برسد.

علیرضا زالی رئیس سازمان نظام پزشکی نیز در پاسخ به این پرسش ایکنا عنوان کرد: فلوشیپ‌ها نمادهای اخلاقی را به تمام گروه‌های بالینی می‌رسانند و به عنوان یک سفیر اخلاق در تمامی گروه‌های پزشکی هستند.

تشکیل کمیته‌های اخلاق بیمارستانی

رئیس سازمان نظام پزشکی همچنین در ادامه به موضوع اخلاق پزشکی در بیمارستان‌ها پرداخت و اظهار کرد: کمیته‌های اخلاق بیمارستانی به زودی تشکیل می‌شود ما به شدت آن را در سازمان نظام پزشکی پیگیری کرده و وزارت بهداشت نیز همکاری خوبی با ما دارد.

وی افزود: در مواردی هم ممکن است بی اخلاقی از سوی بعضی از گروه‌های پزشکی رخ دهد که مواردی از آن به وسیله کدهای اخلاقی قابل اصلاح است. البته امیدواریم که انجمن‌های گوناگون پزشکی و پیراپزشکی برای خود کدهای اخلاقی را تعریف کرده و اعضای خود را ملزم به مراعات این کدها بکند.

وی یادآور شد: چالش اخلاقی در همه جا وجود دارد که برخی از آنها به دلیل توسعه و پیشرفت علم پزشکی روی می‌دهد اما امیدواریم که ما این موضوع را وارد گروه‌های دانشجویی کنیم تا بتوانیم این امر مهم را توسعه و گسترش دهیم.

زالی در پاسخ به پرسش خبرنگاری مبنی بر قطع رابطه مالی بیمار و پزشکی اظهار کرد: مطلوب این است که این رابطه قطع شود زیرا هم جامعه پزشکی و هم بیمار از آن منتفع می‌شود پزشک می‌تواند با خیال راحت و بدون نگرانی از اینکه بیمار به دلیل کمبود مالی از ادامه درمان صرف نظر کند به کار درمان ادامه دهد.

وی افزود: قطع کردن این رابطه نیاز به شخصیت حقوقی ثالثی دارد که بتواند هزینه این قطع ارتباط را بپردازد که این شخصیت بیمه‌ها هستند بیمه‌هایی که علاوه بر نقدینگی سیال بوده و به سرعت مطالبات جامعه پزشکی را تعدیه کنند و بیماران را پوشش کامل دهند.

رئیس سازمان نظام پزشکی اظهار کرد: بیمه‌ها با توجه به گفته مقام معظم رهبری باید تعمیق کیفی و کمی داشته و به این وسیله به بیماران خدمت کنند در حالی که اینگونه نیست.

وی یادآور شد: ما نیاز به یک سیستم پویا، فعال و دارای منابع مالی قوی برای پوشش قطع ارتباط مالی بیمار و پزشکی هستیم اگر چنین نباشد مسلما این کار انجام نمی‌گیرد و در این صورت نه پزشک راضی است و نه بیمار از عملکرد پزشک رضایت دارد.

زالی در پاسخ به پرسشی مبنی بر نمره دادن به وضعیت اخلاقی پزشکان اظهار کرد: نمره دهی سخت است و نمی‌توانیم نمره به آنان بدهیم اما باید توجه داشت که میلیون‌ها خدمات ارائه می‌شود و به گفته وزیر بهداشت 40 هزار نوع خدمت پزشکی در کشور در حال انجام است. ما باید به اینها توجه داشته باشیم.

رئیس سازمان نظام پزشکی همچنین در پاسخ به پرسش دیگری مبنی بر طول مدت ویزیت پزشکان اظهار کرد: ما یک تعریف سنتی از ویزیت داریم در حالی که در دنیا آن را به 9 بخش تقسیم کرده‌اند.

وی افزود: در ویزیت دو بحث زمان سنجی و مهارت سنجی مهم است پزشکی به دلیل مهارت زیاد ممکن است بلافاصله بیماری را تشخیص دهد و پزشک دیگری امکان دارد نیاز به زمان بیشتری داشته باشد با این حال ما در این زمینه یک روش منسوخ شده را به کار می‌بریم.

زالی افزود: در حال حاضر این ویزیت 9 بخشی وارد کتاب ارزش گذاری خدمات پزشکی شده‌ است که با دو چالش بار مالی و عدم زیرساخت مواجه است. زیر ساخت‌ها هم در کتاب آمده و امیدواریم در سال آینده بار مالی مدل‌سازی 9 بخشی شکل گیرد.

وی یادآور شد: اگر یک نظام ارجاع شکل بگیرید پزشک وقت بیشتری را برای بیمار می‌گذارد و او را بیشتر مورد بررسی قرار می‌دهد.

captcha