به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) حجتالاسلام و المسلمین علیرضا اعرافی 8 بهمن در نشست خبری تشریح دستاوردهای کنگره مبارزه با خطر جریانات تکفیری گفت: با تدابیر آیت الله العظمی مکارم در یکسال گذشته دبیرخانه این کنگره فعال شد که 5 نشست علمی در خارج کشور و 13 نشست در داخل و دریافت بیش از 830 مقاله از جمله دستاوردهای آن بوده است.
امام جمعه قم بیان کرد: بیش از 40 عنوان کتاب به 5 زبان زنده دنیا همچنین مجله امت واحده اسلامی و خبرنامه جریانات تکفیری تولید شده است همچنین برنامه های تلویزیونی متعددی تولید شده است.
وی بیان کرد: در منظومه ارتباطی دبیرخانه بیش از دو هزار اندیشمند و عالم حضور دارند و مطالب تولید شده برای همه شخصیت های جهان اسلام نیز ارسال خواهد شد که این دستاوردهای علمی دستاورد زیادی است.
رئیس جامعه المصطفی عنوان کرد: همایشی که امسال برگزار شد دارای ویژگی های زیادی است؛ اولین آن تنوع مذهبی و ملیتی در مندعوین که بیش از 60 نفر از اهل سنت ایران از بیش از ده استان؛ بیش از 25 نفر از چهره های برجسته جهان اسلام از 25 کشور در همایش حضور داشتند و جمع زیادی از علما در سطوح مراجع, استادان و فضلا و طلاب شرکت داشتند و این تنوع ملیتی جلوه ماندگاری برجا گذاشت.
وی افزود: سطح عالی این همایش که توسط یک مرجع بنا نهاده شده و دفتر رهبری نیز مشارکت داشته است و برگزاری آن در قم پیام مهمی دارد زیرا پیام قم همگرایی میان پیروان مذاهب اسلامی است و در دوره آیت الله بروجردی و در ادبیات امام و انقلاب نیز متجلی شده و ادامه دارد.
اعرافی اظهار کرد: تاکید بر ابعاد معرفتی، علمی و اخلاقی از دیگر ویژگی ها بود و در سخنان آیت الله مکارم نیز مسئولیت علما و جنبه علمی مورد توجه قرار گرفت همچنین سخنرانی ایشان از دیگر ویژگی ها بود.
وی افزود: همایش طبق برنامه ریزی صورت گرفته به علل و عوامل پیدایش، آینده این جریانات و سناریوهای گوناگون و راهبردها و راه کارهای فایق شدن بر این مسئله پرداخت؛ علل مختلفی منجر به تکفیر شده است و این عوامل را نباید محدود دید و تفسیر تک عاملی و تحلیل سطحی نیز اشتباه است چون بخشی از دلایل آن به سوابق تاریخی پیش امده برای امت اسلامی، فقدان مردم سالاری دینی و ... باز می گردد و در کنار آن فعال شدن دشمنان دیرینه جهان اسلام نیز موثر بوده زیرا تلاش کرده اند تا گسل های میان امت اسلامی را تشدید و تقویت کنند.
اعرافی اظهار کرد: ساده اندیشی، کج اندیشی و فقدان متولوژِی پویا برای تحلیل اسلام نیز در این زمینه موثر بوده است و عوامل روان شناسی و جامعه شناسی نیز تاثیر خود را دارد به همین دلیل در بیانیه تاکید کردیم که هر کس شهادتین جاری کند مسلمان است و ضروریات دین را نمی توان با حدص و گمان تعمیم داد.
رئیس المصطفی تصریح کرد: سناریوهای پیش روی جهان اسلام متکثر است و باید واقع بینانه با آن برخورد کنیم و نباید تصور کنیم به راحتی می توان این تفکرات را از بین برد از طرفی ناامید هم نباشیم؛ آینده جهان اسلام باید به سمت گفتمان تمدنی، عقلانی و اجتهادی و مردم سالارنه دینی حرکت و جراینات تکفیری توسط علما مهار و معالجه شود و ادبیاتی متقن در مقابل آنان ایجاد کنیم همچنین بر کنترل و ارتقاء رسانه در جهان اسلام، اصلاح سیستم آموزشی و ... تاکید شد زیرا افراط باید در هر مکتبی محکوم شود.
وی ادامه داد: در ایران علمای فرق مختلف همزیستی مسالمت آمیزی دارند و می تواند این الگو برای سایر مسلمانان نیز تعمیم داده شود همچنین تحلیل جامع آیت الله مکارم و پیشنهاد تاسیس شبکه تلویزیونی پیشنهاد مهم و سخنان روشنگری بود.
اعرافی گفت: نشست ها و ارتباطات دبیرخانه با علمای اسلامی و همایشات بعدی ادامه خواهد یافت و ارتباط نهادی با نقاط مختلف جهان اسلام خواهیم داشت.
وی افزود: پدیده های انسانی به سادگی قابل شناخت نیست اما اطمینان میدهم که این حرکت ها در پیشگیری از رشد افراط موثر است؛ پایه های تکفیر در سیاست جهان است و حمایت مالی و ... می شود و مقابله با ان نیز نیازمند تشکیل حلقه های متعدد در جهان اسلام است و نباید تنها از این کنگره انتظار کارهای زودبازده داشته باشیم ولی در ادبیات سازی در این عرصه توفیقات خوبی داشته است.
اعرافی بیان کرد: ما باید گفتمانمان را به سلایق گوناگون توسعه بدهیم ودر این همایش نیز تنوع سلایق و گرایشات وجود داشت و کسانی بودند که همه منطق ما را در مسایل مختلف قبول نداشتند ولی در این موضوع وحدت نظر داشتیم و این تنوع نیز باید گسترش پیداکند البته باید گفتمان خود را با همراهانمان نیز عمق ببخشیم.