کد خبر: 3471754
تاریخ انتشار : ۱۲ بهمن ۱۳۹۴ - ۱۰:۴۸
تئاتر فجر در گام سی و چهارم/19

بارقه‌های دیپلماسی فرهنگی در «تئاتر فجر»/ شیوع هجویات و پوچی در میان تولیدات داخلی

گروه هنر: بخش بین‌الملل جشنواره «تئاتر فجر» و حضور گروه‌های خارجی نقطه عطف جشنواره امسال بود؛ تغییر نگرشی در میان گروه‌های خارجی در مدت اقامت‌شان به وجود آمد و تعامل سازنده‌ای که با اهالی تئاتر و مخاطبان داشتند، زمینه را برای تحقق دیپلماسی فرهنگی پدید خواهد آورد.

محمدرضا عطایی‌فر، نویسنده و کارگردان تئاتر در گفت‌و‌گو با خبرگزاری بین‌المللی قرآن(ایکنا) گفت: جای بسی تعجب و تأسف است که آثار نمایشی تولید داخل که در جشنواره امسال «تئاتر فجر» منتخب آنها را شاهد بودیم اینچنین به هجویات روی آورده و چندان مفهوم مشخصی را در روایت خود و انتقال آن به مخاطب دنبال نمی‌کنند.
وی ادامه داد: وقتی صحبت از تئاتر برای همه کرده و آن را شعار جشنواره معین می‌کنیم به این معنی است که باید آثار نمایشی از چنان جذابیت و کششی در داستان و روایت خود برخوردار باشند و حتی مخاطبی که چندان با قواعد و قراردادهای تئاتری آشنا نیست بتواند با آن ارتباط برقرار کند. این در شرایطی است که متأسفانه حتی نمایش‌های اصطلاحاً ضد داستانگوی جشنواره «تئاتر فجر» امسال آنچنان مبهم و نامفهوم از قراردادهای نمایشی استفاده می‌کنند که برای اهالی تئاتر و کارشناسان فن دراما نیز ناآشناست.
عطایی‌فر تصریح کرد: وقتی همچنان علیرغم همه تلاش‌های به عمل آمده در زمینه آشتی مخاطب با دنیای تئاتر، چندان استقبالی از این هنر از سوی مردم نمی‌شود و به نوعی با مخاطب‌گریزی در سالن‌های اجرای تئاتر فجر مواجه هستیم که همگان شاهد بودیم، بخش قابل توجهی از مخاطبان در حین اجرای نمایش، سالن را ترک می‌کردند. نمی‌دانم چه اصراری است که اینچنین با پرداختن به شیوه‌های غیرکارشناسانه با توجیه اینکه به خودفرهیختگی رسیده‌ایم و سعی در پرداختن به مظاهری روشنفکری در تئاتر داریم، همین تعداد محدود علاقه‌مند به هنرهای نمایشی را از سالن‌های نمایشی بتارانیم؟
کارگردان نمایش «سایه سکوت» در ادامه گفت: صرفنظر از نکته‌ای که به آن اشاره شد و بیشتر به شرکت‌کنندگان در جشنواره مربوط می‌شود و نه گردانندگان آن که باید نگرش خود را در زمینه تولید آثار نمایشی تغییر دهند و به خواست و سلیقه مخاطب تئاتر احترام بگذارند، باید به نکات مثبت این دوره از جشنواره «تئاتر فجر» نیز اشاره کرد که مشخصاً مظاهر آن را به ویژه در دوره اخیر در بخش بین‌الملل شاهد بودیم.
عطایی‌فر افزود: حجم کمی آثار شرکت‌کننده در بخش بین‌الملل جشنواره امسال ستودنی بود. ضمن آنکه تعدادی از آنها نیز به لحاظ کیفی از چنان قابلیتی برخوردار بودند که قطعاً صرف اجرای آنها در جشنواره علاوه بر تغییر ذائقه مخاطب و بالا بردن سطح سیلقه آنها، برای اهالی و فعالان تئاتر نیز در انتخاب و به کار بردن شیوه‌های خلاقانه در اجرای نمایش آموزنده است؛ مدیران بخش بین‌الملل جشنواره با دعوت از برخی چهره‌های نامی تئاتر دنیا که پیش از این به هیچ وجه حاضر به حضور در جشنواره نبودند و اعتمادزایی در آنها توانستند در مواردی حتی انگشت‌شمار، اتفاقات چشمگیری را در جشنواره امسال رقم بزنند.
عضو ستاد هماهنگی و تشریفات بخش بین‌الملل سی و چهارمین جشنواره بین‌المللی «تئاتر فجر» تأکید کرد: به شخصه در گفت‌و‌گو با بسیاری از اعضای گروه‌های خارجی حاضر در جشنواره متوجه این موضوع شدم که نگرش آنها به محض حضور در جشنواره در مقایسه با آنچه پیش‌تر ذهنیت داشتند، تفاوت کرده است و این نقطه آغازین حرکتی است که به تعامل میان آنها و تبادل افکار سازنده میان آنها منجر خواهد شد.
وی در پایان گفت: در سیاست‌های کلان و کلی نظام به ویژه در چند سال اخیر تأکید زیادی بر دیپلماسی فرهنگی و تقویت مظاهر آن شده است. علاوه بر تعامل سازنده‌ای که میان گروه‌های خارجی در زمان برگزاری جشنواره با اهالی تئاتر در داخل کشور صورت گرفت، این افراد می‌توانند به عنوان سفیران فرهنگی پس از مراجعت به کشورهای متبوع خود حامل پیام انسان‌دوستی و هنردوستی مردم ایران به هموطنان خود باشند که زمینه را برای تحقق دیپلماسی فرهنگی فراهم خواهد کرد.
یادآور می‌شود، اختتامیه سی و چهارمین جشنواره بین‌المللی «تئاتر فجر» عصر امروز دوشنبه، 12 بهمن در تالار وحدت برگزار خواهد شد.
captcha