کد خبر: 3474006
تاریخ انتشار : ۲۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۸:۲۳
آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی:

مردم به تعبیر امام علی(ع) ستون دین هستند/ دعوت برای حضور پرشور در راهپیمایی 22 بهمن

گروه حوزه‌های علمیه: صاحب تفسیر گرانسنگ تسنیم با اشاره به فرمایش امام علی(ع) در نهج‌البلاغه گفت: بر اساس فرمایش ایشان، مردم ستون دین هستند و اقامه حکومت اسلامی در گرو حمایت مردم است.

به گزارش خبرگزاری بین‌المللی قرآن (ایکنا) آیت‌الله‌العظمی عبدالله جوادی آملی 19 بهمن ماه در درس تفسیر خود در مسجد اعظم قم در ادامه تفسیر سوره مبارکه دخان با اشاره به آیات دهم تا شانزدهم این سوره گفت: در زمینه حمل عذاب در آیه «فَارْتَقِبْ يَوْمَ تَأْتِي السَّمَاء بِدُخَانٍ مُّبِين» بر قیامت و دنیا سه احتمال تفسیری بیان شده است؛ احتمال اول این است که این آیه مربوط به عذاب دنیاست که بخشی از آیات بعدی و آیاتی در سور‌ه‌های دیگر آن را تایید می کند؛ احتمال دیگر مربوط به قیامت است که «يَوْمَ نَبْطِشُ الْبَطْشَةَ الْكُبْرَى» موید آن است و احتمال دیگر اینکه بیان حال است که خداوند فرموده ما در دنیا به آنان گفتیم که این عذاب در انتظار شماست ولی اینها گفتند پیامبر معلم مجنون است و منکر آن شدند.
وی ادامه داد: درباره «معلم مجنون» نیز فخر رازی دارد که حرف مشرکان این است که یا این حرف ها را پیامبر(ص) از بشر و یا از جن یاد گرفته است؛ معلم ناظر به تعلیم بشری و مجنون تسخیر اجنه است؛ این که علامه طباطبایی فرموده است معلم المجنون، مختل العقل است نمی‌تواند درست باشد، فخررازی می گوید یا سالم است و دیوانه نیست ولی معاذالله دروغ و افترا به خدا بسته و به الله استناد داده است یا سالم نیست برای اینکه اگر اجنه و یا بشر دیگر چیزهایی به او القاء کرده اند در حال غش بوده و ایشان سالم نبوده است که در نتیجه هر دو حرف تقریبا یکی می‌شود.
این مفسر با اشاره به انذار الهی در قرآن کریم تصریح کرد: فرمود ما انذار می‌کنیم و حقایق را بر شما آشکار می‌کنیم؛ بعد هم داستان موسی و فرعون را ذکر کرده تا عبرت اولی الابصار باشد، فرمود قوم فرعون را این طور آزمودیم که پیامبر با کرامت برای آنان فرستادیم.
مفهوم کرامت
 وی بیان کرد: کرامت یا دانشی است و یا ارزشی، فرشته موجودی کریم است و در امور مادی هم ذهب و فضه را احجار کریمه می دانند این ارزش اخلاقی نیست، درباره خداوند کرامت یعنی احسان و انعام و درباره قرآن و پیامبر هم یعنی اینکه هم درجه وجودی و هم اخلاق آنان بالاست.
بدرفتاری و خیانت به مردم خیانت به خدا است
 وی افزود: موسی(ع) به قومش فرمود من دو رسالت دارم یکی اینکه از طرف خدا آمده ام و ماموریت دارم امت را از دست شما برهانم و از آن جهت که امین هستم و مردم امانت الهی در دست من هستند باید این دو کار را بکنم، از جهت پیام‌آوری باید پیام را منتقل کنم و مردم را درست تربیت کرده و به مقصد برسانم لذا به فرعون گفت تو هم حرف های من را باید بپذیری و هم مردم را به من بسپری. مردم امانت الله هستند و اگر کسی به مردم بد کرده به امانت خدا خیانت کرده است. فرمود «أَدُّوا  یعنی اداکردن امانت و اینکه مردم را به من بپساری زیرا امین الله باید امانت الله را حفظ کند.
مفهوم سلطنت
 این مرجع تقلید عنوان کرد: حرمت عبادالله و رسول الله و امین الله به برکت الله است، اگر کسی به مردم، پیامبر و امین الله بدرفتاری کند نسبت به الله بدرفتاری کرده است. موسی امین الله بود زیرا سلطان و برهانی مانند ید بیضاء داشت و سلطنت هم قهر همراه با مهر است یعنی حرفی برای گفتن داشته باشد و عرضه برای حکومت کردن.
مال داشتن ملاک برتری نیست
 این مفسر بیان کرد: کسی که دست به جیب است به جایی نمی‌رسد ولی کسی که دست به جَیب و گریبان دارد و در قلبش چیزی هست به جایی می‌رسد، خدا به موسی گفت دستت را در جَیبت و سینه‌ات داخل کن نه اینکه سراغ مال بروی، موسی گفت من با سینه شفاف و عصا آمده ام یعنی فقط عصا سلطان نیست و یدبیضاء و قلب شفاف می‌خواهد.
وی اظهار کرد: موسی به فرعونیان گفت من چون امین الله هستم و سلطان دارم اگر نسبت به من بخواهید بدرفتاری و تهدید کنید من پناهگاه خوبی دارم و آن خداست. در جریان رسالت موسی(ع)، موسی و برادرش گفتند اگر فرعون طغیان کرد ما چه کنیم فرمود نترسید، در اینجا سخن از رسول و ارسال است اما در آیه 18 سوره دخان چون با امین شروع شده است مناسب امین، تادیه امانت است.
آیت‌الله جوادی آملی با اشاره به اختلاف میان معتزله و اشاعره گفت: معتزله یعنی اعتزال از تفکر باطل اشعری، فخر رازی نوشته است برخی از معتزلیون می گفتند قرآن هر جا سخن از اعتزال دارد اعتزال از باطل است، ولی من به یکی از آنها درباره آیه 21 دخان به او گفتم در آنجا اعتزال از الله است، و او حرفی برای گفتن نداشت؛ البته این استدلال فخر رازی نیز تام نیست و اعتزال در اینجا یعنی اگر خدا را قبول نمی کنید کاری به کار ما و مردم نداشته باشید.
مردم ستون نظام اسلامی هستند
 این مرجع تقلید با اشاره به جایگاه مردم در نظام اسلامی گفت: نماز ستون دین و مردم ستون سیاسی نظام اسلامی هستند، امام علی(ع) فرمود ستون دین توده مردم هستند؛ بنابراین اگر مردم با شما نباشند حکومتی در دست شما نخواهد بود و حکومت، دینی نخواهد شد؛ امام در عهدنامه مالک بر برخورد منصفانه با همه مردم تاکید دارد؛ در زمان امام مردم مصر دو قسم بودند کافر و مسلم و مصر مانند امروز به این روز سیاه در نیامده بود؛ فرمود ای مالک باید با هر دو گروه منصفانه برخورد کنید زیرا آنان یا کافرند و یا مسلمان که اگر مسلمان هستند برادر دینی تو و اگر نیستند همنوع تو هستند و بعد فرمود که مردم ستون دین هستند.
این مفسر با اشاره به آیه «فَأَسْرِ بِعِبَادِي لَيْلًا إِنَّكُم مُّتَّبَعُونَ» اظهار کرد: خداوند در اینجا به موسی(ع) دستور می‌دهد که مردم را شب هنگام از دریا عبور بده ما دریا را برای شما جاده خاکی می‌کنیم و شما می‌توانید به راحتی از آن عبور کنید و همین دریا فرعونیان را خواهد بلعید.
وی افزود: تا جامعه و مردم دین را نپذیرند حتی با وجود یک نبی و پیامبر و وجود کعبه و گلستان شدن آتش، حکومت اسلامی ایجاد نمی‌شود و حفظ آن کار آسانی نیست. بنابراین امروز هم ما باید کاری کنیم که دل های مردم جذب شود و بیراهه نرویم و راه مردم را نبندیم و هم مردم به دین خدا احترام بگذارند و بدانند اگرچه بنده خدا هستند اما این حرمت را هم دارند که امانت الله هستند و خدا ما را رها نکرده است، امروز وجود امام زمان امین الله هست و اگر ما خود را تحت مدیریت و رهبری او قرار دهیم این انقلاب تا قیام آن حضرت محفوظ خواهد بود.
حضور باشکوه در راهپیمایی 22 بهمن
آیت الله جوادی آملی تاکید کرد: راهپیمایی را فراموش نکنید و همه با جلال و شکوه در این مراسم حاضر شویم و این انقلاب و نظام را امانت الهی بدانیم و بدانیم وابسته به وجود حضرت ولیعصر(عج) هستیم و باید در ذیل رهبری آن حضرت در تحقق دستورات الهی کوشا باشیم.
captcha