آیت الله العظمی جوادی آملی:
خون شهید مقدمه ظهور ولی الله است/ تبیین رسالت حوزه در پاسداشت شهدا
گروه حوزههای علمیه: مفسر قرآن کریم با بیان اینکه ملتی که اهل خون دادن و شهیددادن در راه خداست مقدمه ظهور ولیای از ولی الله را فراهم میکند تاکید کرد: رسالت حوزه علمیه در پاسداشت خون شهدا این است که در قالب پایان نامه و مقاله برگرفته از آیات و روایات این مفهوم را برای مردم تبیین و تشریح کند.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیت الله العظمی عبدالله جوادی آملی امروز 20 بهمن ماه در درس تفسیر در مسجد اعظم با اشاره به آیات ابتدایی سوره دخان گفت: ابهامی در خلال سخن برخی مفسران در این باره وجود دارد ولی اگر ما آیه ده به بعد را مربوط به دنیا و «نبطش» در «یوم نبطش البطشة الکبری» را برای آخرت بدانیم این ابهام برطرف می شود زیرا تعبیر «انا کاشف العذاب» نمی تواند ناظر به قیامت باشد؛ مرحوم امین الاسلام گفته کاشف العذاب یعنی موقتا عذاب را برمی داریم و عذاب آنها را به سمت عذاب قیامت می بریم که این درست نیست زیرا یا تخفیف است و نجات و یا عذاب مستمر، بنابراین اینکه عذاب صرفا برای معاد باشد هم تام نیست و برای دنیا نیز تام نیست.
وی ادامه داد: جریان موسی را خدا بیش از صد بار در قرآن بیان کرده است زیرا اسرار زیادی در ماجراهای او وجود دارد؛ از جمله اینکه مسئولان امین خدایند و مردم امانت خدا و باید امانت خدا را مراعات کنند، اگر درباره مردم بدرفتاری شود نسبت به امانت خیانت شده و در هر دو حال اگر ستم به امانت الله و امین الله باشد ظلم و ستم به دین خدا است.
وی اظهار کرد: وقتی جریان عذاب برای قوم فرعون قطعی شد، خداوند فرمود «واترک البحر ..» بگذار جاده آرام و خاکی باشد تا همه پیروانت بیایند و نجات یابند زیرا ما با قوم فرعون کار داریم و بدانید که فرعون شما را تعقیب می کند ولی دست به جاده خاکی که در دریا ایجاد شده نزنید زیرا اینها در همین وسط آب گرفتار خواهند شد و کار شما فقط عصا زدن آن هم به اذن ما است.
آیت الله جوادی آملی عنوان کرد: همه قوم فرعون غرق شدند ولی خدا دستور داد که بدن فرعون به عنوان عبرت در روی آب باقی بماند؛ فرمود اینها که غرق شدند باغ های فراوان، چشمه های جوشان، کشاورزی های فراوان و منزلت های زیبا و دلپذیر داشتند و همه اینها را ترک کردند و تنها اینها نبودند که به کام خطر افتادند بلکه این سنت ما هست؛ ما نه به اینها مهلت دادیم و دیگران هم اگر راه آنها را بروند به این سرنوشت گرفتار می شوند.
شهادت جهان هستی در قیامت از باب تمثیل نیست
وی ادامه داد: درباره مومن دارد که اگر مومنی بمیرد آسمان برای او اشک می ریزد، که می تواند مراد اشک فرشتگان باشد یا ممکن است اهل اسمان مقدر نباشد بلکه گریه و خنده هر چیزی متناسب با خود اوست و هر چیزی ادراک دارد و زمین و آسمان نیز درک دارند؛ برای پیامبر و ائمه(ع) اشک آسمان تمام نمی شود بنابراین اینکه گفته اند مسجد شهادت می دهد که فلانی همسایه من بوده و مسجد آمده و دیگری نیامده تمثیل شاعرانه نیست بلکه اینها واقعا درک می کنند و شهادت می دهند و حامل اسرار الهی هستند و «یومئذ تحدث اخبارها» موید است زیرا فیض خدا بی شعور و بی ادراک نیست و به هر جا درآمده با ادراک همراه است.
وی در ادامه افزود: میرداماد گفته است که معجزه پیامبر این نبود که سنگریزه را به تسبیح درآورد بلکه معجزه اش این بود که پرده غفلت از چشم و گوش مشرکان برداشت.
مدیون شهدا هستیم
این مرجع تقلید تاکید کرد: ما واقعا امروز در کناره سفره شهدا و انقلاب اسلامی نشسته ایم و حقی بر گردن ما دارند البته خدماتی که می شود مانند طلب مغفرت و برپایی همایش و گرامیداشت و ... خوب است اما کاری که از حوزه ساخته است و می تواند منبع پایان نامه حوزویان باشد این است که اگر ملتی شهید داد زمینه ساز ظهور یک ولی خواهد بود.
وی افزود: عرفا در زمینه کشورداری و حکومت و ... کمتر بحث می کنند آنها معتقدند اگر گروهی لله شربت شهادت بنوشند زمینه ظهور ولی از ولی الله خواهد بود که یا پیامبر و امام است و یا شاگردان آنهاست؛ وقتی فرعون بچه ها را کشت از برکت خون این بی گناهان موسی فرستاده شد ما هم باید حق شهدا را به اندازه ای که مقدور ماست ادا کنیم.
این مفسر قرآن بیان کرد: تجلیل از آنها تنها جشنواره و یادواره نیست اینها مرحله متوسط حق گذاری است زیرا اگر کسی خون داد اما نه در راه دین اثرش در حفظ آب و خاک است؛ در جنگ جهانی اول و دوم 70 میلیون کشته شدند اما محصول آن چه بود؛ آلمان خاکستر شد، آمریکای پلید بر دنیا مسلط شد و امروز زورگویی می کند بنابراین فرق است میان شهادت شهدای ایران زمین و دوجنگ جهانی که نتیجه ای از آن نگرفتند و استکباری به استکبار دیگر تبدیل شد اما ایران اسلامی به برکت این خون ها عزت پیدا کرد.
وی تاکید کرد: مردم ما در پیروزی انقلاب با وضو و با گفتن ذکرهایی که پیامبر هنگام جنگ مطرح می کرد به میدان مبارزه رفتند و این شهادت است که همراه آن ظهور ولیی از اولیاء الله را دارد و کسی که رابط میان ولی و تاثیر این خون هاست حوزویان هستند و خدمت ما تبیین این معارف است.
رسالت حوزه در پاسداشت خون شهدا
این مرجع تقلید عنوان کرد: ما برای همه عرفا و ادبا احترام قایل هستیم ولی این سطح حرف برای ادبای قبل از اسلام نبود که اگر کسی برای خدا شربت شهادت بنوشد مقدمه ظهور ولی خدا هست. زنده بودن شهدا در آیه قرآن بیان شده و این خون این اثر را دارد که نظام الهی بر اثر آن مستقر شود و این اثر حتی برای مداد علما که بالاتر از خون شهداست بیان نشده است. این مفسر با اشاره به تعبیر «یستبشرون» درباره شهدا در قرآن گفت: این به معنای آن است که هر لحظه شهید از خدا می خواهد به ما بشارت بده کسانی که راهی راه ما هستند به ما ملحق شوند.
وی افزود: افراد سه قسم هستند؛ یا متوقف هستند، گروه دوم راه شهدا را طی می کنند ولی هنوز به مقصد نرسیده اند و گروه سوم کسانی هستند که به آنها پیوسته اند؛ اگر این آیات جمع و روایات نیز توسط شما طلاب جمع شود آن وقت عظمت شهادت بیشتر روشن خواهد شد آن وقت استقلال و مملکت فرع تاثیر خون شهداست و ظهور ولی الهی شجره طوبی و تاثیر اصلی این خون ها خواهد بود.
مشکل معرفت حسی
وی در تفسیر مجدد آیات مربوط به عذاب فرعونیان در دریا تصریح کرد: اگر کسی در معرفتشناسی دچار تجربه حسی و حس شد از دریا هم که بگذرد وقتی به قریه ای رسید که عده ای بت پرستی می کردند از موسی میخواهد خدایی مانند این بتها برای آنان قرار دهد.
وی تاکید کرد: فرعون قومش را خفیف و تهی مغز کرده بود تا از او تبعیت کنند؛ ایران قبل از اسلام هم همین طور بود درس خواندن مخصوص افراد خاصی بود و خیلی ها حق تحصیل نداشتند و مردم را در خفت و خواری نگه می داشتند.