به گزارش کانون خبرنگاران
ایکنا ،
نبأ ، تقویم به ایستگاه 22 بهمن ماه رسید، 22 بهمنی که تاريخ نهضت اسلامی مردم ايران به رهبری امام خمينی (ره) به نقطه عطف خود رسيد. و در اين روز سرانجام مبارزات مردم مسلمان به بار نشست و پادشاهی 2500 ساله و ظلم و استبداد بيش از 50 ساله رژيم پهلوی در ايران، ريشه كن شد و به خواست الهی حكومت جمهوری اسلامی تأسيس شد.
آغاز نهضت انقلاب اسلامی ایران در سال 1341اما قبل از ورود به 22 بهمن به سال 1341 و نهضت اسلامی مردم ایران بر میگردیم، نهضت اسلامی ايران در سال 1341 با اعتراض شديد حضرت امام خمينی و روحانيت پيشرو به لايحه انجمنهای ايالتی و ولايتی و آنچه كه محمدرضا شاه آن را انقلاب سفيد شاه و ملت میخواند شروع شد. در اين لايحه، قيد اسلام از شرايط انتخاب كنندگان و انتخاب شوندگان حذف و به جای سوگند به قرآن، سوگند به كتاب آسمانی آورده شد و به زنان نيز حق رأی داده شد.
پس از آن محمدرضا پهلوی، لوايح ششگانهای را طرح و در يك رفراندوم نمايشی به تصويب رساند. امام خمينی و مراجع قم نوروز سال 1342 را عزای عمومی اعلام كردند.
تحولات سال 1342در دوم فروردين 1342 مجلسی كه به مناسبت شهادت امام جعفر صادق (ع) تشكيل شده بود با حمله مزدوران ساواك رژيم پهلوی به مدرسه فيضيه قم به خاك و خون كشيده شد و عدهای از طلاب شهيد و مجروح شدند. حادثه مدرسه فيضيه قم، روحانيت و مردم را مصممتر نمود و حضرت امام در سخنرانی تاريخی خود در عاشورای همان سال به شاه و آمريكا و اسرائيل حمله شديدی كردند. به دنبال اين سخنرانی مهم و تاريخی، عوامل رژيم، حضرت امام را در شب 15 خرداد 1342 دستگير و به تهران منتقل كردند. با اعلام اين خبر در شهرهای مختلف، تظاهرات عظيمی بر پا شد و رژيم پهلوی دستور سركوب اين قيام را داد. در قيام تاريخی پانزده خرداد 1342 كه نقطه عطفی در ابتدای نهضت اسلامی بود، هزاران نفر از مردم شهرهای مختلف به شهادت رسيده و يا مجروح شدند
.
سخنرانی سرنوشت ساز امام خمینی(ره) در سال 1343حضرت امام در 18 فروردين 1343 آزاد شدند و از همان ابتدای آزادی به سخنرانی و مبارزه عليه رژيم ادامه دادند. ايشان كه از ابتدای جوانی شعار قرآن «قل انما اعظكم بواحده ان تقوموا لله مثنی و فرادی» را سرلوحه كار خويش قرار داده و تنها راه اصلاح در جهان را قيام لله میدانستند، در تاريخ 4 آبان 1343 در واكنش به تصويب لايحه مصونيت مستشاران آمريكايی در ايران (كاپيتولاسيون) طی يك سخنرانی سرنوشت ساز در مسجد اعظم قم به افشاگری شديد اللحنی عليه رژيم پرداخته و كاپيتولاسيون را عامل بردگی ايرانيان و ناقص استقلال كشور و مايه ننگ رژيم پهلوی دانستند.
تبعید امام به ترکیه و سپس به نجف در سال های 1343 و 1344رژيم سفاك پهلوی كه از روشنگریهای رهبری نهضت به تنگ آمده بود چاره را در تبعيد ايشان دانست و بدينگونه حضرت امام را در 13 آبان 1343 به تركيه تبعيد كردند. در 13 مهر 1344 امام، به همراه فرزندشان آيتالله سيد «مصطفی خمينی» به نجف منتقل شدند.
آغاز درس ولایت فقیه امام خمینی (ره) در سال 1348حضرت امام از بهمن ماه 1348، درس ولايت فقيه خود را كه در حقيقت پايههای تئوريك حكومت اسلامی بود، آغاز كردند. سلسله مباحث ولايت فقيه به شكل كتابی مدون در ايران و كشورهای عربی انتشار يافت.همچنين حضرت امام به مناسبتهای مختلف از جمله در جريان جشنهای 2500 ساله شاهنشاهی، به روشنگری خود عليه رژيم پهلوی ادامه میدادند.
افزایش درآمد نفت در سالهای اولیه دهه 50در سالهای اوليه دهه 1350، درآمد حاصل از نفت بيكباره افزايش يافت و شاه كه در غرور و نخوت، غرق شده بود، برنامه خود با عنوان رسيدن به تمدن بزرگ را اعلام كرد. همچنين او در تاريخ 11 اسفند 1353 حزب رستاخيز را به عنوان تنها حزب فراگير اعلام كرد و خودكامگی و استبداد خويش را بيش از پيش نمايان ساخت.
از آغاز سال 1355 شمسی تاريخ رسمی كشور از حزب دموكرات به رياست جمهوری آمريكا رسيد و با اعلام سياست حقوق بشر خود، محمدرضا شاه، ناگزير برای جلب رضايت بيش از پيش او فضای باز سياسی را اعلام كرد.

شهادت مشکوک حاج آقا مصطفی فرزند امام خمینی (ره) در نجفانقلاب اسلامی با شهادت مشكوك آيتالله سيد «مصطفی خمينی» در نجف اشرف توسط عوامل رژيم، وارد مرحله تازهای شد و امواج خروشانی در بين مردم به پا كرد. امام خمينی اين حادثه را از الطاف خفيه الهی دانستند.
درج مقاله توهین آمیز روزنامه اطلاعات علیه امام خمینی (ره) و موج اعتراض به آنروز 17 دی 1356، در روزنامه اطلاعات مقاله اهانت آميزی تحت عنوان «ايران و استعمار سرخ و سياه» با امضای مستعار «احمد رشيدی مطلق» و در حقيقت با دستور شاه و دربار عليه امام خمينی به چاپ رسيد. مراجع، مردم و طلاب قم در اعتراض به اين مقاله اهانت آميز، قيامی تاريخی را در 19 دی 1356 به ثبت رساندند كه اين قيام توسط عوامل رژيم پهلوی به خاك و خون كشيده شد.
برگزاری مراسم چهلم شهدای قم در سراسر کشور به در خواست مراجع تقلیدمراجع تقليد خواستار برگزاری مراسم چهلم شهدای قم، در سراسر كشور شدند و در اكثر نقاط ايران مراسمی برگزار شد؛ اما اينبار نوبت مردم رشيد تبريز بود تا در 29 بهمن 1356 قيام آنها به خاك و خون كشيده و حماسه ای ديگر در تاريخ انقلاب اسلامی ثبت شود.
نورزو 1357 و عزای عمومینوروز سال 1357 عزای عمومی اعلام شد و مردم، مراسم چهلم شهدای تبريز را در شهرهای مختلف برگزار كردند كه قيام مردم يزد با سركوب شديد رژيم پهلوی، برگ ننگين ديگری در تاريخ رژيم پهلوی ثبت كرد.

آتش زدن سینما رکس آبادان در مرداد 1357در 28 مرداد 1357 سينما ركس آبادان توسط عوامل ساواك به آتش كشيده شد و مردم بیگناه جان سپردند.
اقامه نماز عید فطر در قیطریه به امامت شهید مفتح و جمعه خونین میدان ژاله در شهریور 1357روز 13 شهريور 1357 نماز عيد فطر در قيطريه تهران به امامت آيتالله مفتح به نحو بی نظيری برگزار شد و با تظاهرات مردم در روز 16 شهريور، اعلام حكومت نظامی شد. روز جمعه 17 شهريور، مردم، بيخبر از حكومت نظامی به خيابانها ريخته و ارتش شاه در ميدان ژاله (شهدا) به روی مردم بی دفاع آتش گشود و خيابانهای اطراف را غرق در خون مردم بيگناه نمود. هفده شهريور 1357 بدين شكل در تاريخ انقلاب به جمعه سياه معروف گرديد.

مهر 1357 و عزیمت امام خمینی (ره) به فرانسهبا آغاز سال تحصيلی، دانشجويان و دانشآموزان حضور مؤثرتری يافتند. امام در 13 مهر 1357 عازم فرانسه شدند و از آنجا سكان كشتی مردم را در امواج خروشان انقلاب اسلامی هدايت نمودند. دهكده نوفل لوشاتو در حوالی پاريس مبدل به كانون خبرساز جهان گرديد و مردم و خبرنگاران از همه نقاط دنيا برای مصاحبه با حضرت امام به آنجا سرازير شدند. در آبان ماه اعتصابات كاركنان شركت نفت، مخابرات، بانك ملی، سازمان آب، راديو و تلويزيون و ... بر دامنه مبارزات افزود.
تظاهرات و به خاک و خون کشیده شدن دانش آموزان و دانشجویان در 13 آبان 1357در 13 آبان 1357 تظاهرات دانشآموزان و دانشجويان مقابل دانشگاه تهران به خاك و خون كشيده شد. 14 آبان ارتشبد غلامرضا ازهاری مأمور تشكيل كابينه شد.
تظاهرات تاسوعا و عاشورای 1357تظاهرات تاسوعا و عاشورا، عملا به صورت همه پرسی بر ضد رژيم شاهنشاهی درآمد و مردم در شعارهايشان خواستار استقلال، آزادی و جمهوری اسلامی شدند.
نخست وزیری بختیار و فرار شاه رژيم شاه آخرين نقسها را میكشيد و آخرين تير تركش شاه و اربابان غربيش نخست وزيری شاپور بختيار از اعضای قديمی جبهه ملی بود كه با شعار سوسيال دموكراسی آمده و خود را مرغ توفان میدانست. تمهيد ديگر شاه برای حفظ تخت و تاج خود تشكيل شورای سلطنت بود و در 26 دی 1357، محمدرضا شاه پهلوی ناچار به خروج از ايران شد.
12 بهمن ورود امام خمینی (ره) به ایرانامام كه دولت بختيار را غير قانونی اعلام كردند و شورای انقلاب را تشكيل داده بودند با فرار محمدرضا شاه از ايران، آماده عزيمت به ميهن اسلامی شدند. بختيار فرودگاه ها را بست و پرواز امام يك هفته به تأخير افتاد اما سرانجام روز 12 بهمن 1357 حضرت امام پس از 15 سال تبعيد به ايران بازگشتند. ورود امام به ميهن را ميليون ها نفر از تهران و ساير نقاط كشور استقبال كردند. امام خمينی پس از ورود به تهران، ضمن حضور بر مزار هزاران شهيد انقلاب اسلامی، در سخنرانی خود در بهشت زهرا، دولت بختيار را غيرقانونی اعلام نموده و فرمودند كه بهزودی به پشتوانه رأی ملت و حق شرعی خود، دولت تعيين میكنند.
16 بهمن انتصاب مهندس بازرگان به عنوان نخست وزیر موقت توسط امامامام سپس در مدرسه علوی و رفاه مستقر شدند و در 16 بهمن، مهندس بازرگان را به نخست وزير دولت موقت منصوب نمودند.
19 بهمن و بیعت پرسنل نیروی هوایی ارتشدر رور 19 بهمن پرسنل نيروی هوايی ارتش به محضر امام رسيدند و با ايشان بيعت كردند.
درگیری مسلحانه در نیروی هوایی تهران با گارد شاهنشایی در شب 21 بهمنشب 21 بهمن، در نيروی هوايی تهران، درگيری مسلحانه بين عدهای از افراد اين نيرو و گارد شاهنشاهی پيش آمد كه با دخالت مردم، درب پادگان ها به روز مردم باز شد و سلاحهايی به دست مردم افتاد.
اعلام حکومت نظامی در 21 بهمنسران ارتش دست اندر كار كودتا شدند و در روز 21 بهمن از ساعت چهار بعدازظهر اعلام حكومت نظامی شد.
22 بهمن یورش مردم به مراکز دولتی و نظامی و فتح آنهاامام اعلام كردند كه مردم به حكومت نظامی اعتنا نكنند. مردم در روز22 بهمن به مراكز دولتی، نظامی، انتظامی و راديو و تلويزيون يورش برده و آنها را فتح كردند. با فرار بختيار از ايران و اعلام بیطرفی ارتش در روز 22 بهمن 1357، انقلاب اسلامی ايران پس از سالها مجاهدت، ايثار، فداكاری و مقاومت در راه رضای الهی با رهبری بینظير حضرت امام خمينی (ره) و به همت مردم سرافراز ايران به پيروزی نهايی رسيد.
*امیر محسن سلطان احمدی