رییس پژوهشکده علوم حدیث موسسه دارالحدیث:
تفکر خلاقانه خلائی جدی در حوزه علمیه است/ شرایط مطلوب برای پژوهش
گروه حوزههای علمیه: رییس پژوهشکده علوم حدیث دارالحدیث با بیان اینکه طلاب فکور و خلاق، بهترین ابزار برای توسعه حوزه است گفت: تفکر خلاقانه خلایی جدی در حوزه علمیه است که باید برای آن تدبیری اندیشیده شود.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) حجتالاسلام والمسلمین سید محمدکاظم طباطبایی دیشب 25 بهمن در اختتامیه جشنواره حدیثی آیتاللهالعظمی بروجردی با اشاره به دورههای طلایی حدیث شیعه گفت: در کل، چهار دوره طلایی در حدیث حوزه وجود دارد که اولین این دورهها متعلق به دوره امام صادق(ع) و امام باقر(ع) است.
وی افزود: دومین دوره طلایی حدیث شیعه، دوره شیخ مفید و دوران آل بویه است که در آن زمان حوزه بغداد توسعه گستردهای یافت و سومین دوره طلایی حدیث شیعه را میتوان، دوره صفویه و قرن یازدهم و دوازدهم دانست.
وی اظهارکرد: دوران پس از انقلاب اسلامی، چهارمین دوره طلایی حدیث شیعه است؛ در این دوره حوزههای علمیه کشور به پشتوانه حکومت اسلامی و ولی فقیه به شکوفایی خارقالعاده رسید و کتابهای روایی و حدیثی در عرصههای مختلف توسعه یافت.
این استاد برجسته حدیثشناسی گفت: خوشبختانه امروز بسان گذشتههای نه چندان دور نیست که طلاب در روزگار سختی زندگی کنند، بلکه امروز پژوهشگران و اساتید عالی حوزه دارای ارج و قرب زیادی در جامعه هستند و باید از این فرصت استفاده کرد.
رئیس پژوهشکده علوم حدیث دارالحدیث با ذکر این مطلب که مجموعه امکاناتی که امروزه در اختیار محدثان و فعالان حوزوی است در طول تاریخ برای هیچ گروهی وجود نداشت، تصریح کرد: طلاب امروز دارای بهترین شرایط و امکانات برای ادامه فعالیت علمی و پژوهشی هستند.
وی گفت: وقتی به داستان علمای گذشته مینگریم میبینیم که علمای ما در گذشته با چه سختی کار علمی انجام میدادند؛ به عنوان مثال علامه جزایری دستیار پژوهشی علامه مجلسی مجبور بود در تاریکی، از نور ماه شبهای هشتم به بعد قمری استفاده کند.
منابع پژوهشی در دوره کنونی بیسابقه است
وی با ذکر این مطلب که علامه امینی برای یافتن یک کتاب مجبور به مسافرتهای طولانی بود، اظهارکرد: امروز به قطعیت میتوان گفت منابعی که در رایانههای طلاب جوان امروز وجود دارد، در طول تاریخ برای هیچ پژوهشگری وجود نداشت.
طباطبایی بیان کرد: خوشبختانه امروزه محیط حوزه علمیه قم نیز نسبت به گذشته از نظر علمی و فلسفی و فقهی و .... دارای شادابی و نشاط بسیار بیشتری است.
لزوم پژوهشهای میان رشتهای
وی گفت: نگاه سنتی گذشته در شرایط امروزی جواب نمیدهد و باید به گونهای عمل کنیم که از راههای جدید به سوالات و پرسشهای روز پاسخ دهیم و در حقیت باید با قدرت فکر نقاد به پژوهشهای میان رشتهای دست بزنیم.
وی اظهارکرد: مقام معظم رهبری در دیداری با اهالی حدیث فرمودند که امکاناتی که نظام برای طلاب این عصر تهیه کرده است هیچگاه آل بویه برای شیخ مفید فراهم نکرد ولی نسبت به خروجی طلاب جوان نسبت به آن چه باید باشد، نظراتی داشتند.
وی گفت: ایشان بیان کردند که مسئله تفکر خلاق مهمترین خلائی است که باید در بدنه حوزه حل شود؛ در حقیقت باید در این زمینه بسان شیخ مفید عمل کنیم زیرا عامل ممیزه شیخ مفید نسبت به دیگر علما، فکر خلاق ایشان بود.
بها دادن به فکر خلاق
وی اظهارکرد: در این پژوهشکدهها باید بیش از محفوظات به تفکرات خلاق بهاداده شود و در این زمینه تفکرات خلاق رشد داده شود؛ بسان شیخ مفید که در کوچه و بازار میگشتند و فرزندان شیعه را از والدین آنها اجاره میکردند و به جای کار آنها را پرورش میداد و به آنها پول هم میداد و از با همین روش، بزرگانی چون شیخ طوسی و نجاشی را آموزش داد.