سالن تئاتر و ایجاد فضایی که در آن تماشاگران یک اجرای نمایشی با صحنه مواجه شوند و به تماشای یک رویداد تئاتری بنشینند از ارکان مهم هنر نمایش است و به غیر از مواردی همچون نمایش خیابانی و میدانی، اساساً اجرای نمایش بدون در اختیار داشتن مکان اجرا غیرقابل تصور است.
با وجود کمبود سرانه فضای نمایشی و در مضیقه بودن گروههای تئاتری که معمولاً در صف طولانی برای اجرای آثارشان زمان زیادی معطل میمانند، اما توقع آن میرود که ظرفیت موجود در زمینه سالنهای نمایشی نیز براساس یک مدیریت کارآمد به شکل اختصاصی برای اجرای نمایشهایی در گونه و موضوعات مختلف و برحسب تأمین سلایق گوناگون مخاطبان برنامهریزی شود.
یکی از گونههای نمایشی که طی سالیان اخیر مورد اقبال هنرمندان تئاتری و همچنین مسئولان قرار گرفته است و در طول سال و به ویژه به مناسبتهای گوناگون مذهبی شاهد تولید و به اجرا رفتن آنها هستیم، نمایش دینی و قرآنی است، امری که با تشکیل کانون تئاتر دینی در اداره کل هنرهای نمایشی ارشاد به شکلی تخصصی مورد توجه قرار گرفت و دستکم منجر به برگزاری دو دوره جشنواره «تئاتر صاحبدلان» حاوی نمایشهای دینی و ارزشی شد.
با این وجود چیزی که خلأ آن طی سالیان اخیر در حوزه نمایشهای دینی و قرآنی احساس میشود فراگیر شدن تولید و اجرای این آثار در طول سال و برداشته شدن نگاه مناسبتی به آنهاست، به این منظور باید شرایط و ملزوماتی فراهم شود که یکی از آنها اختصاص مکانهای نمایشی ویژه تولید و اجرای مستمر این گونه تولیدات است.
اقداماتی در این زمینه تاکنون به انجام رسیده است که به عنوان نمونه میتوان به تصمیم انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس در زمینه اختصاص سالن نمایشی «اسوه» برای تولید و اجرای نمایشهای انقلابی و دفاع مقدس اشاره کرد که البته تاکنون در حد حرف و ارائه یک فرضیه باقی مانده است.
از چند سال پیش نیز در خیابان شریعتی، سه راه پلیس، رهگذران شاهد احداث بنایی عظیم و چند منظوره هستند تحت عنوان مرکز نمایشهای آئینی صبا که علاوه بر بخش هنری و نمایشی آن در طبقه زیرزمین در سازه همکف آن، بخش تجاری و عرضه محصولات فرهنگی و هنری هم به چشم میخورد.
مرکز نمایشهای آئینی صبا که از ابتدا قرار بود ویژه اجرای نمایشهای آئینی و مذهبی به کار گرفته شود با سرمایهگذاری بخش خصوصی و با کارفرمایی شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران احداث شده و در بنا و کارگزاری سازههای معماری آن از المانهای اسلامی و قرآنی استفاده شده است، اما اکنون مدتهاست با وجود تکمیل مراحل احداث آن همچنان بلاتکلیف رها شده و غیرقابل بهرهبرداری است.
پیگیریهای ایکنا از طریق شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران به این نتیجه منتهی شد که براساس مصوبه شهرداری تهران، بهرهبرداری از همه فضاهای فرهنگی و هنری پایتخت به عهده سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران گذاشته شده است و این شرکت، مرکز نمایشهای آئینی صبا را برای بهرهبرداری به این سازمان تحویل داده و لذا در مورد به تعویق افتادن زمان بهرهبرداری از آن باید سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران پاسخگو باشد.
به این دلیل خبرگزاری ایکنا به سراغ مسئولان سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران رفت و در وهله نخست در تماس با امیر عبدالحسینی، معاون هنری سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران جویای این امر شدیم؛ عبدالحسینی در پاسخ به این پرسش ایکنا گفت: براساس مصوبه شهرداری تهران بهرهبرداری از اماکن فرهنگی و هنری موجود در شهر تهران به این سازمان محول شده است و ما در شرایط کنونی علاوه بر موضوع بهرهبرداری از مرکز نمایشهای آئینی صبا، مسئله آغاز به کار پردیس تئاتر تهران(خاوران) را نیز که ظرفیت قابل ملاحظهای را به سرانه فضاهای نمایشی پایتخت اضافه خواهد کرد، پیش رو داریم.
وی اظهار کرد: اما باید نکتهای را در نظر داشته باشید که بهرهبرداری از یک مکان فرهنگی و هنری به منظور استفاده شهروندان و علاقهمندان به برنامههای فرهنگی و هنری نیازمند تکمیل عملیات عمرانی آنهاست تا مراجعهکنندگان بتوانند در مدت حضور در آن مکان بدون دغدغه و خطر احتمالی از همه امکانات آن استفاده کنند.
عبدالحسینی تصریح کرد: متأسفانه علیرغم همه تأکیدات، سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران مرکز نمایشهای آئینی صبا و حتی پردیس تئاتر تهران را ناقص تحویل گرفته است و به ویژه در مورد پردیس تئاتر تهران باید به این نکته اشاره کنم که این مرکز همچنان در زمینه تکمیل تأسیسات، پست برق و مواردی از این دست با مشکل مواجه است.
وی در پایان گفت: سازمان فرهنگی و هنری شهرداری تهران طبق قانون همچنان آماده بهرهبرداری از فضا و مراکز فرهنگی و هنری پایتخت است، اما پاسخگویی در مورد نواقص موجود در مورد هر یک از اماکنی که برای بهرهبرداری به این سازمان تحویل داده میشود با پیمانکار و یا مؤسساتی همچون شرکت توسعه فضاهای فرهنگی شهرداری تهران است.