به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا) آیتاللهالعظمی عبدالله جوادی آملی امروز 28 بهمن ماه در درس تفسیر خود در مسجد اعظم در سخنانی با اشاره به انکار معاد از سوی مشرکان و کفار و استدلالهای باطل آنان گفت: اگر اینها از روی حس و تجربه بخواهند منکر مرگ شوند ما هر سال مرگ و احیاء زمین را داریم و در زمستان زمین را میمیرانیم و در بهار آن را زنده میکنیم.
وی ادامه داد: اگر قیامت و مرگ نباشد خلقت عبث و بیهوده و باطل خواهد بود و خدا کار بیهوده و بی هدف و باطل انجام نمی دهد، در ابتدای سوره یونس و صاد و مومنون بحث شد و در آیات 38 و 39 سوره دخان نیز فرمود ما آسمان و زمین را بازیچه نیافریدیم و اینها با حق ساخته شد.
این مفسر قرآن عنوان کرد: خداوند بعد از برهان حسی و تجربی میفرماید اگر براساس برهان تجریدی بخواهیم بحث کنیم، انسان موجودی نمیر است، و اگر روی این موت ظاهری حساب میکنید که ما هر ساله زمین را می میرانیم و زنده می کنیم و گرنه در مرگ انسان، سختی وجود ندارد بدن متلاشی شده جمع میشود.
انسان در مصاف با مرگ پیروز میدان است
این مفسر با بیان اینکه همه به طرف خدا سیر و صیرورت داریم، تصریح کرد: انسان نه در بین راه نابود و نه متوقف میشود و این متحرک وقتی شروع کرد تا لقاء الله در حرکت است، یعنی انسان نمیمیرد، زیرا قرآن، انسان را در مصاف با مرگ پیروز میداند و مرگ مذوق است.
این مرجع تقلید گفت: در روایات هست که هر وقت بهار را دیدید یاد مرگ بیفتید به خاطر اینکه بدانیم روح انسان نمی میرد؛ همه موجودات ابن السبیل هستند و جماد و نبات و حیوان و انسان و فرشته و ...و تنها موجودی که از ماده شروع می کند و به خدا می رسد و خلیفه و مظهر اسماء الهی میشود انسان است.
وی افزود: همه موجودات از ذات خدا هستند و به خدا بر میگردند و همه همان طور که صادر شدهاند به سوی او برمیگردند، اما معنایش این نیست که همه به لقاء الله برسند، بلکه الی الله تصیر الامور با حفظ مراتب صورت میگیرد.
آیتالله جوادی آملی عنوان کرد: خدا فرمود ما همه چیز از جمله انسان را به حق آفریدیم، لذا مانند تنگ نیست که همه چیز در آن جای بگیرد از این رو از دروغ و نیرنگ و فریب متنفر است، به همین دلیل اگر کسی زیرزمین و روی آسمان خلاف کند بالا میآورد.
وی اظهار کرد: دنیا را حضرات موسی و عیسی و 14 معصوم اداره می کنند وگرنه سلاطین و ... که همه رفته اند و مرده اند و خبری از آنها نیست زیرا دنیا با مثلث حق خلق شده است.
این مرجع تقلید با اشاره به آیه «قَالَ رَبُّنَا الَّذِي أَعْطَى كُلَّ شَيْءٍ خَلْقَهُ ثُمَّ هَدَى»(50 طه) تصریح کرد: این آیه با همه کوتاهی چندین مفهوم دارد یعنی هر چیزی هر چه لازم دارد به او داده است که مربوط به نظام داخلی است، اینها باید به مقصد برسند و راهی که باید به مقصود برسند و خود مقصود را نیز به آنان شناساند و نظام داخلی، فاعلی و غایی را مشخص کرد و این تبارک الله احسن الخالقین است.
وی تصریح کرد: ما مکلف به فهمیدن و عمل کردن هستیم وگرنه دیدن ذات نه مقدور ماست و نه تکلیف ما؛ کسی که اهل الله نیست برای خستگی جسم خود سوت می کشد ولی اهل الله ذکری می گویند همان طور که شعار ابراهیم در هنگام بالابردن کعبه ربنا تقبل منا بود.
وی ادامه داد: مصالح ساختمانی خدا در آفرینش حق است که اگر بفهمند عاقبتش بهشت است و اگر نفهمند دچار خذوه فغلوه خواهند شد زمامداران این فکر می گویند خدا خداست و کسی به او دسترسی ندارد؛ الحق حق و الخلق خلق و حسابشان از هم جداست.
روح مجرد مردنی نیست
وی افزود: یک منجم دقیق می تواند خسوف و کسوف هزار سال دیگر را مشخص کند زیرا عالم آنقدر دقیق و منظم خلق شده است، همچنین گذشته را، این روح مجرد مردنی نیست و وقتی مردنی نیست این تن را که رها کرد باید زندگی کند و برای زندگی توشه و زادی می خواهد که ایمان است و نماز شب و عبادت و روزه و ... .بنابراین دنیا جای لغو و باطل نیست.
وی تاکید کرد: همان طور که کودک را به بازی گرفتن حکمت است خداوند نیز دنیا را برای طالبان دنیا بازیچه قرار داده است که عین حکمت است، کسانی که خوردن خوابیدن و نوشیدن و هدفشان است دنیا را بازی می دانند.
آیت الله جوادی آملی بیان کرد: زمین و آسمان بازی نیست ولی دنیا به ما هو دنیا، مال و ثروت و ... اینها بازی است، لذا خدا فرمود ما لاعب نیستیم؛ البته دنیایی که من و ما هست لعب است؛ بیان لطیفی حکما دارند فرمودند درخت هرگز ترقی نمی کند زیرا وقتی رشد کرد باز هم ریشه در خاک دارد.
وی تاکید کرد: کسانی که برج ساختهاند ترقی نکرده اند چون دهانشان در خاک است بنابراین از این طرف گفته اند نیاز جامعه را برطرف کنید و از طرف دیگر می گویند اگر کسی برجی ساخت و دلش را به آن خوش کرد دهانش در لجن است و افرادی که حیات گیاهی دارند فروعاتشان بالا آمده است وگرنه فکرشان در لجن و همین دنیای دنی است.