کد خبر: 3476672
تاریخ انتشار : ۳۰ بهمن ۱۳۹۴ - ۰۹:۴۰
یک تذهیب کار:

تذهیب، ذاتاً هنری قرآنی است/ اختصاص پایین‌ترین جایگاه به تذهیب در میان هنرهای مدرن

گروه هنر: یک هنرمند تذهیب کار گفت: تذهیب از آن دست هنرهایی است که برای تزیین قرآن به وجود آمد و در اصل اثری قرآنی است؛ برخلاف اینکه بسیاری از افراد تصور آن را دارند که سعی می‌شود به این هنر شکلی معنوی داده شود، ولی این هنر ریشه در باورهای اسلامی دارد.

لیلا عظیمی، هنرمند تذهیب کار در گفت وگو با خبرگزاری بین اللمللی قرآن(ایکنا) درباره نزدیکی هنر تذهیب با قرآن این گونه توضیح داد: بیش از پانزده سال است که در هنر تذهیب مشغول به فعالیت هستم، هنری که زندگی مرا رنگ و شکلی خاص داد، البته تمامی هنرها به نوعی روح انسان را جلا می دهند، اما نزدیکی تذهیب با قرآن سبب شده، همنشینی من با کلام خدا بیش از گذشته شود و به نوعی زندگی من با قرآن مانوس تر شود. دلیل نزدیکی این هنر با کلام الله نیز این است که از ابتدا این هنر برای زینت بخشیدن به قرآن خلق شد. 

وی افزود: از کلام فوق می خواهم این نتیجه را بگیرم که، وقتی از نزدیکی قرآن با هنر تذهیب و تاثیرات آن به روی هنرمند سخن می گوییم، صرفا شعاری نیست که بخواهم برای خودنمایی یا خوشایند کسی آن را بیان کنم، چون من هنرهای دیگر را هم به نوعی فرا گرفته ام، اما به جرئت می گویم تاثیر و احساسی که از تذهیب می گیرم با هیچ هنر دیگری قابل قیاس نیست. در این میان ذکر یک نکته را ضروری می دانم، آن هم اینکه فراگیری این هنر توسط هنرمندان خبره، سبب شده، من شکل صحیح تذهیب را فرا گیرم برای همین شاید بخشی از دلبستگی من، نشئت گرفته از راهنمایی های صحیحی باشد که به من شده است.

این هنرمند درباره ویژگی های تذهیب این گونه توضیح داد: ما بحثی در نقاشی ایرانی داریم که در زمان حال اصطلاحاً به آن نگارگری می گویند که از زیرشاخه هایی چون گل مرغ، تذهیب و تشعیر تشکیل شده است. اما در میان این سه هنر تنها تذهیب است که به طور ویژه برای زینت قرآن خلق شده، هر چند در سالهای اخیر شاید در کتاب های دیگری هم همچون دیوان حافظ به نوعی از تذهیب استفاده می شود، اما همانگونه که گفتم، تذهیب را باید صرفاً هنر قرآنی دانست.

عظیمی متذکر شد: شاید عده ای این سوال در ذهنشان پیش آید که تذهیب هنری شکل گرفته از گل و بوته است. برای همین چرا من دارم شکلی معنوی به آن می دهم؟ جواب این پرسش این است که تذهیب کار، زمان خلق اثر حسی را در خود می بیند که ریشه آن تنها در باورهای اسلامی ریشه دارد. این گفته را هم تنها من نمی گویم، بلکه از هر کسی که تذهیب کار می کند این سوال را بپرسید همه یک جواب را می دهند و آن هم اینکه این هنر برای عالم ماده نیست.

وی با بیان اینکه در زمان حال توجه مناسبی به هنر قرآنی تذهیب نمی شود، گفت: متاسفم که بگویم تذهیب امروز در مقایسه با هنرهای مدرن و حتی هنرهای کلاسیک در کم ترین جایگاه توجه قرار دارد. این وضعیت به اندازه ای بغرنج شده که برخی مراکز آموزشی به دلیل عدم درک لازم در حال حذف این هنر ارزشمند از برنامه های آموزشی خود هستند! این بی توجهی در شرایطی است که جامعه امروز نیازمند هنرهایی چون تذهیب است که می تواند روح و روان تماشاگر را جلا بخشیده و به سوی کلام نور هدایت کند.

این تذهیب کار برای رونق این هنر پیشنهاد کرد: برای آنکه این هنر جایگاه خود را بیشتر در بین مردم پیدا کند باید تبلیغاتی از طریق رسانه ملی و دیگر رسانه ها صورت گیرد تا مردم بدانند از هنر تذهیب تا چه حد می توانند در زیبایی منزلشان بهره برند. این اتفاق اگر روی دهد مطمئن باشید که مردم عاشقانه به سمت تذهیب هجوم خواهند آورد، چون من به عینه شاهد بوده ام هر کس با این هنر آشنا شده دیگر نتوانسته آن را رها کند. در این میان برگزاری نمایشگاه های مختلف در ادارات دولتی اقدامی دیگر است که باید به آن جدی نگریست.

وی تاکید کرد: خیلی متاسفم که این روزها می بینیم در بسیاری از سازمانها یا بخش های خصوصی از گرافیک غربی برای تزیین ساختمان بهره برده می شود. با توجه به این وضعیت وقتی چنین اتفاقی در حال روی دادن است، کمتر می توان انتظار رواج تذهیب را داشت. برای همین باید با یک همت همه جانبه بر علیه این هجمه هنری غربی به نوعی قد علم کرد.

این هنرمند قرآنی در انتها درباره آسیبی که هنر تذهیب را تهدید می کند، این گونه توضیح داد: متاسفانه این روزها تذهیب های کامپیوتری به شدت رواج پیدا کرده و به نوعی جای کار دست را گرفته، چون سریع تر و ارزان تر است، درصورتی که هیچ روح و ظرافتی در کارهای کامپیوتری نیست و حیف است که از این شکل از کار برای تزئین قرآن بهره برده شود. خلاصه کلام سوالی است که از مسئولان جشنواره تجسمی فجر دارم. آن هم این است که آنها دائم شعار حمایت از هنر ارزشی را سر می دهند، پس چگونه بخش نگارگری را از جشنواره تجسمی فجر حذف کرده اند؟!

captcha