بهرام امیراحمدیان، عضو هیئت علمی دانشکده مطالعات جهان دانشگاه تهران، در گفتوگو با خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) درباره ارزیابی خود از توافق آتشبس در سوریه و موافقت مشروط دمشق با آن گفت: بازیگران متعددی در حل بحران سوریه ایفای نقش میکنند که حل آن را به مسئلهای پیچیده تبدیل کرده است و اگر این توافق آتشبس در عمل اجرا شود گام بسیار مثبتی برداشته است زیرا تاکنون چندین آتشبس میان طرفین اعلام شده که در عمل به آن پایبند نبودهاند و نقض شده است و سازمانهای امدادرسان موفق به کمکرسانی به مردم حاضر در مناطق تحت محاصره نشدهبودند، اما این بار آتشبس با جدیت بیشتری مورد پیگیری قرار گرفت و به نتیجه رسید.
دستیابی به آتشبس برای سامانبخشی و امدادرسانی لازم بود
وی درباره نقش توافق آمریکا و روسیه در به نتیجه
رسیدن آتشبس گفت: از چندی پیش احتمال میرفت که روسیه با آتشبس موافقت کند و یکی
از مقامات نظامی روسیه مدتی قبل اعلام کرده بود که روسیه قصد ادامه جنگ در سوریه و
ماندن در این شرایط را ندارد چون برای این کشور هزینهبر است.
امیراحمدیان اظهار کرد: از آنجا که جنگ در سوریه یک نبرد گسترده با بازیگران و کنشگران متعدد است، طبیعی است که دستیابی به یک آتشبس برای سامانبخشی به اوضاع و فراهم کردن امکان کمکرسانی لازم بوده و به همین سبب دولت سوریه را نیز برای موافقت با آتشبس متقاعد کردهاند.
این کارشناس مسائل بینالمللی عنوان کرد: البته این آتشبس شامل داعش و جبهه النصره نمیشود
زیرا این دو گروه یک طرف درگیری نظامی هستند و صفآرایی نیروهای ائتلاف و نیروهای
داخلی و خارجی علیه داعش و النصره است و از سوی همه طرفهای حل بحران سوریه به
عنوان گروه تروریستی شناخته شدهاند.
وی اضافه کرد: همچنین گروههای دیگری نیز وجود دارند که از سوی برخی قدرتها به عنوان گروه تروریستی محسوب میشوند که لیست بلندبالایی را دربرمیگیرد و امکان هماهنگ کردن آن با سایر طرفها برای پذیرش این گروهها به عنوان گروه تروریستی وجود ندارد.
اختلافات اصلی طرفهای مذاکرهکننده چیست؟
امیراحمدیان درباره دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران در اجلاس اخیر مربوط به سوریه گفت: سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران در موضوع سوریه مبنی بر این است که جنگ سوریه راه حل نظامی ندارد و بایستی طرفین درگیر بر سر میز مذاکره مسئله را حل کنند. ولی اینکه چه کسانی مذاکره کنند و چه کسانی مذاکره نکنند و در هیئتهای مذاکرهکننده چه نیروها و گروههایی حضور داشته باشند بین ایران، عربستان، آمریکا، روسیه، ترکیه و ...اختلاف نظر وجود دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه تهران ابراز کرد: در این میان مسئله کردهای سوریه و اعتقاد ترکیه بر تروریست بودن آنها مذاکرات و تحقق آتشبس را دشوار میکند. شاید ترکیه در آینده به نوعی موافقت کند. زیرا ترکیه و عربستان سعودی براین مسئله متمرکز شدهاند که اگر اوضاع وخیمتر شد حتی نیروهای نظامی خود را وارد خاک سوریه کنند، ولی در هرحال این امید وجود دارد که آتشبس این بار در عمل اجرا شود.
راههای تدارکاتی داعش بسته شده است/ تفکر داعش باید از بین برود
امیراحمدیان درباره تبعات اجرای آتشبس در سوریه
برای داعش گفت: راههای تدارکاتی داعش بسته شده است. به عنوان نمونه کوهستان سنجار
که جاده تدارکاتی بین رقه و موصل بود بسته شده است و نیروهای کرد آنجا را به دست
گرفتهاند و پیروزیهایی که اخیرا در سوریه و عراق حاصل شده است به دلیل در اختیار
داشتن این منطقه استراتژیک از سوی کردهاست.
وی خاطرنشان کرد: مسئله دیگر اینکه جبهههای اطراف موصل به دست ارتش عراق آزاد
شده است و ارتش سوریه نیز تا حلب پیش آمده است که این مسئله امکان رساندن تدارکات به
نیورهای داعش را بسیار کاهش داده و اگر نبرد به همین شکل ادامه یابد و یک
حمله گازانبری صورت بگیرد شکست داعش حتمی خواهد بود
امیراحمدیان اظهار کرد: اما نباید فکر کرد که داعش فقط در سوریه و عراق است و اگر اینجا از بین بروند دیگر کار داعش تمام شده است. متأسفانه در برخی نقاط دیگر تفکر داعش حاکم است و ممکن است مستقیما این نیروها حضور نداشته باشند. امروز این تفکر در یمن نفوذ کرده و از طرف دیگر در شرق آفریقا حضور دارد و در لیبی به طور خاص متمرکز شده است و از بین بردن آن نیازمند یک ائتلاف بینالمللی ضد تروریسم و ضد جریان فکری ـ نظامی داعش است.