کد خبر: 3479109
تاریخ انتشار : ۰۹ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۶:۱۴
آیت‌الله‌العظمی جوادی آملی تشریح کرد:

دوری از سبک زندگی قرآنی و تحمیل هزینه‌های اقتصادی به جامعه

گروه حوزه‌های علمیه: مفسر قرآن کریم و صاحب تفسیر گرانسنگ تسنیم با اشاره به دیدگاه قرآن کریم درباره سبک زندگی تاکید کرد: دوری از سبک زندگی قرآنی هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی به جامعه تحمیل کرده است.

به گزارش خبرگزاری بین‎المللی قرآن (ایکنا) آیت‎الله العظمی عبدالله جوادی آملی امروز 9 اسفند ماه در درس تفسیر در مسجد اعظم قم گفت: قرآن برای خود مفسر بیان کرده است تا این کتاب را برای مردم تبیین کند و در سوره مائده نیز ولی و نایب برای پیامبر(ص) معین فرمود همچنین براساس آیات سوره حشر فرموده است که هر آنچه پیامبر به شما داد آن را بگیرید و تبعیت کنید و از آنچه نهی کرد دوری نمایید.
وی ادامه داد: بنابراین وقتی در تفسیر قرآن به سراغ این بزرگان می رویم می فرمایند به نام ما حدیث جعل می شود بنابراین اول بروید سراغ قرآن و خطوط کلی قرآن را بشناسید البته حجت برای شما نیست بلکه باید سراغ روایات نیز بروید البته روایات نیر به تنهایی حجت نیست لذا باید حدیث به خدمت قرآن برود و مجموع این عرضه که مصداق حدیث ثقلین است به حجت می‌رسد یعنی اگر روایت بررسی شد و با قرآن در تعارض نبود می تواند ملاک قرار گیرد زیرا این قرآنی است که بالای آن علی حکیم و پایین عربی مبین، یکدست و هماهنگ است.
اثبات تفسیر قرآن به قرآن
این مفسر قرآن عنوان کرد: همه آیات قرآن گرایش و انعطاف به سمت یکدیگر دارد و مثنی مثنی است و تفسیر قرآن به قرآن از همین تعبیر مثانی بیرون می‌آید، بنابراین میان روایت و قرآن فرق است و عدل قرآن، 14 معصوم هستند؛ عترت، عدل قرآن است نه روایت، قرآن بالاتر از عترت نیست اما قرآن از روایت بالاتر است زیرا روایت جعلی و غیرجعلی دارد و باید با عرضه بر قرآن مشخص شود.
وی اظهار کرد: قرآن فرمود پیامبر(ص) عزیز و حریص نسبت به مردم است یعنی رنج شما بر حضرت دردآور است؛ در اینجا دو صفت رئوف و رحیم که از اسامی خداست به پیامبر داده شده و قرآن نیز عزیز حکیم است که این دو نیز از صفات خداست.
این مرجع تقلید به خلقت آسمان و زمین اشاره و تصریح کرد: درباره آسمان و زمین چندین مطلب در قرآن آمده که یکی خلقت آن است، فرمود این نظام احسن به قدرت الهی خلق شده، نظم آن نیز به قدرت خاص الهی است از این رو هیچ بی نظمی و تصادفی در کار ستارگان و خورشید و ماه نیست و سیارات و ستاره ها با نظم خاصی حرکت می کنند.
نظم دقیق علمی در خلقت آفرینش
وی افزود: این نظم دقیق علمی که دانشمندان صدها سال برای کشف آن عمر صرف کرده اند محیرالعقول است ولی گاهی در گزارشات اندیشمندان غربی دیده می شود که می گویند تصادفی فلان حادثه در آسمان رخ داد که نشان از کوری باطنی دارد؛ مگر می شود چیزی با این نظم قیق ریاضی خلق شود ولی تصادفی باشد.
وی افزود: هر شی و مخلوقی در هر کاری اگر بخواهد اثری داشته باشد به وسیله ذات خدا انجام خواهد شد، با عنایت اوست که آینه صورت را نشان می‌دهد، اگر سماء بخواهد آیت حق باشد که هست در آیت بودن نیز محتاج اوست، او با دستی آینه ساخت و با دست‌های بی دستی خود چشم ما را به طرف آینه کشاند و ما آثار او را در آسمان و زمین می‌بینیم.
فهم ملکوت عالم نیاز به یقین دارد
این مفسر قرآن با بیان اینکه ملک و ملکوت عالم در ید قدرت اوست عنوان کرد: نظر در ملکوت و نظریه‌پردازی در این عرصه برای اهل یقین است؛ در چند طایفه آیات فرموده است که ما عالم را یکدست شب و یا روز خلق نکردیم تا لیل لباس و روز برای کار و تلاش بشود.
این مفسر قرآن بیان کرد: در روایاتی در مکاسب آمده است کسی که حق چشم را ادا نکند مرتکب حرام شده است یعنی شبانه روز از چشمش کار بکشد البته این حرام تکلیفی نیست برای این است که سبک زندگی به ما بیاموزد که روز برای کار و شب برای استراحت و ... است.
دوری از سبک زندگی اسلامی
وی افزود: متاسفانه در قم و شهرهای دیگر می‌بینیم که مردم تا ده صبح خوابند و تا پاسی از شب بیدار و مغازه ها باز است که هم مشکلات رفت و آمد نامحرم در شب را ایجاد می کند و هم این همه هزینه‌های سنگین برق و .... برای این است که سبک زندگی ما اسلامی نیست، شب را برای مطالعه و تحقیق علمی و خواب و عبادت قرار داده‌اند و برای خرید و تفریح نیست و روز را نیز قرآن برای معاش تعیین فرموده است.
این استاد برجسته حوزه علمیه به تغییر فصول سال اشاره و اظهار کرد: قرآن این تغییر را با «یولج» بیان کرده که با این کار فصول چهارگانه تعیین می شود و با این چهار فصل تامین نیازهای انسان محقق می شود، پس اختلاف در لیل و نهار گاهی برای بیان نظم و پیدایش آنان و گاهی برای اهل نماز شب است که اگر نافله روزتان فوت شده شب بخوانید و اگر شب فوت شده است آن را روز بخوانید و در انتها هم فرموده که این اختلاف برای اصحاب خرد قابل درک و تعقل است.
captcha