به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا)، شماره 155 دوماهنامه تخصصی «آینه پژوهش» در نقد کتاب، کتابشناسی و اطلاعرسانی در حوزه فرهنگ اسلامی منتشر شد. از جمله مطالب این شماره تحلیل فرهنگنامه علوم قرآنی است.
محمدهادی یعقوبنژاد، استادیار پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در تحلیل خود از فرهنگنامه علوم قرآنی تاکید کرده که «این فرهنگ شامل اصطلاحات رایج و واژههای کلیدی و اصطلاحات نمایهای در علوم قرآنی است که نمایانگر وجهی از علوم قرآنی است و معمولاً در کتب علوم قرآنی جزء اصطلاحات این حوزه دانشی ثبت شده و به متون و منابع قرآنی راه یافته است.»
یکی از مقالات این شماره دوماهنامه، آینه پژوهش مقاله نقد مشهورات از محمد اسفندیاری است. به گفته وی با اعتماد به مشهورات است که کاروان علم به جلو میرود. چنانچه این اعتماد نبود، آنگاه فی المثل برای تحقیق درباره ارسطو باید از بود و نبود او آغاز میکردیم و یا اینکه او فیلسوف بود یا امپراتور و پیش از میلاد مسیح میزیست یا پس از آن.
مقاله دیگر این شماره، مروری بر پژوهشهای جدید درباره ابعاد اجتماعی تصوف دارد. این مقاله نوشته حارث بن رمی با ترجمه محمد غفوری است و اشاره دارد که افزایش محبوبیت تصوف و مرشدان صوفی نشان میدهد که در سده ششم تصوف در جامعه اسلامی تثبیت بیشتری یافته بود، اما در شکل اولیه آن که متشکل از حلقههای کوچک زهاد بوده و دگردیسی حاصل شده بود.
جویا جهانبخش نیز در مقاله «یک قصه سرگردان و حصه آن» تاکید کرده که نگاهی سرسری به کتابهای تراجم قدما بسنده است تا اینجا و آنجا شواهدی بر لزوم نگاه نقادانهتر و اجتناب از وثوق کلی پیش چشم آورد و اگر کسی اندک کنجکاوانهتر بنگرد، چه شواهد فراوان که در هر گوشه نخواهد دید و به تعبیر منقول از مرحوم علامه قزوینی چه ملتفتها که نخواهد شد.
اعظم حیدری عارف نیز در نقد و بررسی کتاب «درآمدی بر جامعهشناسی دین، چشماندازهای کلاسیک و معاصر» اشاره کرده که از آن رو که فورشت و رپستات به شرح و بیانی همزمان از سنت جامعهشناختی کلاسیک و جامعهشناسی دین معاصر پرداختهاند، اثرشان در میان نگارشهای این حوزه دارای جایگاه مناسبی است. جامعنگری، واضح و مختصرنویسی پیچیدهترین نظریهها در حوزه جامعهشناسی دین آن را به یک متن درسی ارزشمند تبدیل کرده است.
شماره 155 دوماهنامه آینه پژوهش با مدیر مسئولی محمدتقی سبحانی و صاحب امتیازی دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم منتشر شده است.