به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن(ایکنا) آیتالله العظمی عبدالله جوادی آملی امروز، 12 اسفند ماه در درس تفسیر خود در مسجد اعظم با اشاره به طرح مسئله ایمان و علم در قرآن گفت: فهم جریان معراج هرگز با مسئله عقلی حل نمیشود اینکه پیامبر پیشنماز ائمه(ع) شد و در آنجا فرشتگان را دید؛ بنابراین در اینجا مسئله ایمان در قرآن مطرح شده ولی در نجومشناسی و ... با علم، مسئله قابل درک است زیرا نظم آفرینش نظم دقیق ریاضی است.
وی افزود: خداوند فرمود اینها را مسخر شما کردیم تا از آن بهره ببرید؛ بنابراین تسخیر عالم برای انسان به خواست خداست و تنها عوامل مادی نیست و اینکه گفته شده مثل اهل بیت(ع) مثل سفینه نوح است و کار آن با بسم الله مجریها و مرسیها است زیرا با نفس ولوی نوح این کار رخ داد و با باد تنها نبود و اهل بیت(ع) هم این طور هستند.
این مفسر قرآن بیان کرد: انسان از دید کلام شیعه نه مجبور است و نه مفوض؛ اینکه انسان مدتها مطالعه میکند تا یک کاری را انجام دهد پس معلوم است که مختار است و مسلمان و کافر نتیجه حاصل از آن کار را از خود میداند و تفویض نیز نشده زیرا بدتر از جبر است و معاذالله خدا انسان را به خود واگذار کند و بگوید در قیامت به من جواب بدهد؛ بنابراین امر بین الامرین و در نظام هستی نیز این طور است و خدا آسمانها را به حال خود رها نکرده است تا با نظم طبیعی بگردد و مدیریت و ربوبیت نکند و او را هم مجبور نکرده به اینکه کاری انجام دهد.
این مرجع تقلید با بیان اینکه هر کدام از اعضای آفرینش خصوصیتی دارند که مدبرانه و عالمانه رهبری میشوند، افزود: فرمود ما کل نظام را با نظم مدیریت میکنیم و آن را مانند مهد و گهواره میگردانیم و اینها مسخر شما هستند و نه جبر و نه تفویضی در کار است بلکه تسخیر در آفرینش حق است لذا زمین و آسمان و باد و باران همه شاکر الهی هستند.
وی افزود: فرمود ما چیزی بر زمین و آسمان تحمیل نمیکنیم و همه مسخر شما هستند و مبادا شما انسانها بگویید ما بر دریا و آب و باد مسلط هستیم این طور حرف نزنید اینها را ما به تسخیر شما درآوردیم.
این مرجع تقلید بیان کرد: اول و آخر کار آفرینش توحید است؛ آفرینش با اوست و جریان نظام نیز با او محقق می شود منتهی شما باید قدرت علمی پیدا کنید و بر دوش زمین سوار شوید و روزی خود را بیابید؛ فرمود من زمین را نرم کردم و پست نکردم و شما هم نرم باشید. اینکه به فرزندان می فرماید با پدر و مادر در پیری خوب رفتار کنید یعنی در مقابل آنها مهربان و نرم باشید نه اینکه در مقابل آنان ذلیل باشید؛ در اینجا هم فرمود نرم باشید و از زمین روزی بگیرید و این نوع کاسب حبیب الله است.
آیت الله جوادی آملی با بیان اینکه دستورات قرآن برخی برای داخل جامعه اسلامی و برخی برای تعامل با دنیای کفر و شرک است اظهار کرد: همه وظیفه امر به معروف و نهی از منکر را برای داخال جامعه اسلامی دارند و برای بیرون از آن نیز می توانیم دین را تبلیغ کنیم و پیام آن را برسانیم ولی نگفته اند هر روز در داخل جامعه، تنش و زود و خورد داشته باشید.
این مفسر قرآن کریم تصریح کرد: فرمود شما غیر از امر به معروف و نهی از منکر و نظریهپردازی وظیفه دیگری ندارید زیرا این طور نیست که ما آنان را رها کنیم و ما ناتوان نیز نیستیم و در قیامت «خذوه فغلوه» در کار است برای کسانی که نمیخواهند پیام ما را بشنوند لذا تاکید کرد که نهی از منکر و امر به معروف و تبلیغ و ... بکنید ولی اینکه هر روز دعوا کنید، نمیشود زیرا اگر کسی خار بکارد خار درو میکند.
وی افزود: اگر کسی، کسی را کشت یک مار سمی است که اصلش در درون جانش لانه کرده و سایهاش به بیرون رسیده است؛ برای اینکه این شخص یک لحظه جان او را گرفته است و چون مرگش مظلومانه است مورد عنایت الهی است ولی قاتل در سوخت و سوز غیرقابل تحمل است. در احسان نیز این طور است کسی که احسان کرده هزاران برابر آن احسان برای خود گرفته است زیرا عمل، عامل را رها نمیکند و هر عملی که اتفاق افتاد، در چرخه تولید قرار میگیرد و معدوم نمیشود.
وی با اشاره به مسئله حجاب و عفاف اظهار کرد: این مسئله با سادهترین نهی از منکر حل میشود اگر خانمی بدحجاب بود خانمها از ابتدای خیابان تا انتها با نگاه خاص و سختی به او نگاه کنند او خودش را جمع میکند و نیازی به بگیر و ببند نیست زیرا اولین مرحله این کار، انزجار قلبی و بعد انزجار در چهره است. زنی که خودش را بری نشان دادن بیحجاب میکند اگر دیگران با چهره خشن به او نگاه کنند او خودش را جمع میکند و حتی لازم نیست بگویند حجابت را رعایت کن.
وی با بیان اینکه قرآن اخلاق را در کنار توحید و توحید را در کنار اخلاق ذکر کرده است، عنوان کرد: در برخورد با ملحدان و مشرکان و ... قرآن کریم فرمود اگر کاری با شما ندارند شما هم با آنان کاری نداشته باشید ولی مراقب باشید و عاقل باشید تا کلاهی سر شما نگذارند.
وی با اشاره به تعبیر قرآن که فرمود «و لا تبخسوا الناس اشیاءهم» تصریح کرد: براساس این آیه، شما درسی که میدهید مطالعه نکرده نباشد؛ سخنرانی تکراری و مطالعه نکرده انجام ندهید؛ اگر مقاله مینویسید از این و آن جمع نکنید، در سخنرانی قصه بیجا نگویید و وقت مردم را تلف نکنید و مطالعه نکرده منبر نروید و حتی کالایی که از کشور اسلامی به غیراسلامی میرود اگر صدر و ذیل جعبه فرق کند کار درستی نیست و در برخورد معمولی با کفار با آنان صفح داشته باشید ولی اگر جنگی رخ داد مقابله کنید.