تحاطب با وجدان
وی ادامه داد: اگر به روش تخاطب با وجدان، با کافر هم مواجه شوید، او به وحدانیت خداوند اقرار خواهد کرد. هر مولودی که زاده میشود با معرفت به خدا زاده میشود، بشر در عمق وجودش به وحدانیت و خالق بودن حق تعالی اذعان دارد.
رییس پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی عنوان کرد: روایات متعددی حاکی از آن است که انبیا و ائمه(ع) با مخاطب به شکل تخاطب با وجدان مواجه میشوند. از این نوع تخاطب غافل هستیم. ممکن است روش عقلی برای ورود مناسب باشد و بسیاری از موارد جز شیوه عقلی نمیتواند پیش برود. در موقعیتهایی هم باید از ادله نقلی بهره بگیرید، ولی شیوه تخاطب فطری، شیوه دیگری است. این شیوه، شیوه فوقالعادهای است، بعضی از اهل منبر و فضلا که به سرعت میان مردم جا باز میکنند، از شیوه تخاطب با وجدان استفاده میکنند.
سبکشناسی نامه رهبری
وی اظهار کرد: راجع به دو نامه رهبر، اگر بخواهیم سبکشناسی کنیم، همین سبک تخاطب با وجدان است، ایشان با عامه مخاطب غربی مواجه بودند که چندان به عقلانیتی که ما در مکتبمان داریم علاقه ندارند. همه غربی ها یک گرایش کارکردگرایانه دارند. رهبر حتی شواهدی از تورات و انجیل که به نفع اسلام هستند، استفاده نکردند. خواستند با وجدان مخاطبانشان تخاطب کنند.
رشاد ادامه داد: نماینده اسلام، همان اسلامی است که تمدنساز است. دو نامه از نظر سبکشناسی تخاطبی با یک رویکرد صادر شدهاند. تصور میکنم این نکته که به لحاظ سبکشناسی، رهبر از شیوه مخاطب قرار دادن وجدان استفاده کردهاند، نکته مهمی است و شاید گم شده. مسئله الان ما همین است که با جوانانمان اینگونه مواجه نمیشویم. امروزه در لایهای از فرهنگ، در حدی فرهنگ جهانی داریم. در بسیاری از مسایل و خصوصیات که در غرب است، در شرق هم هست، جوانی که در قلب تهران است، زمان خود را جلوی ماهواره میگذراند، عملا در غرب زندگی میکند، این جوان هم مثل جوان غربی است و باید به همان شیوه با او تعامل کنیم.