گزارش ایکنا از ارائه مقالات هماندیشی اسلام و جوانان غربی/
از بازخورد هویتی مسلمانان تا عامل جذب جوانان در گروههای تندروها
گروه دانشگاه: وضعیت جوامع مسلمان در زمان صدور نامههای رهبر معظم انقلاب به جوانان غربی، اراده استکبار برای بسط امانیسم در تمام دنیا، ویژگیهایی جوانانی که جذب داعش میشوند و ... از مباحثی است که در بخش نخست ارائه مقالات هماندیشی اسلام و جوانان غربی؛ چالشها و چشمانداز مطرح شد.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، علی فهیمدانش، نماینده حقوقی ایران در کشور هلند امروز، 17 اسفندماه در هماندیشی اسلام و جوانان غربی؛ چالشها و چشمانداز، در سخنان خود با موضوع وضعیت جوامع اسلامی در هنگام صدور نامههای رهبر معظم انقلاب، بیان کرد: پیشینیه پیام، بحث قابل توجهی است. با این سؤال روبهرو هستیم که جوامع مسلمان به عنوان اولین و نزدیکترین گروههایی که جوانان غربی با آنها تعامل دارند در برهه صدور نامهها چه ویژگیهایی داشتهاند؟
وی افزود: اسلام بنا به نظر بسیاری از اندیشمندان غربی در حال تسخیر اروپاست. جوامع مسلمان اروپایی در تلاش برای تقویت هویت دینی هستند. قوانین متعددی در ممنوعیت ظواهر دینی صادر میکنند. اقدامات متعددی هست که در بازخورد تلاش جوامع مسلمان در تأکید بر هویت اسلامیشان با آنها مواجه هستیم.
فهیمدانش با بیان اینکه هویت دینی جوامع مسلمان را میتوان با هویت ملی هم ممزوج دانست، اظهار کرد: اسلام جوامع اروپایی تا حد بسیار زیادی با سکولاریسم مسیحیتی در تقابل است. جنگ روانی قوی و شدیدی را علیه اسلام شروع کردهاند. مسلمانی که دچار این تضاد است از این سکولاریسمی که در جزئیترین مسائل دینیاش دخالت دارد دلزده میشود و یکی از تبعات آن ممکن است گرویدن ایشان به گروههای تندرو باشد، اما پیام مقام معظم رهبری این است که اسلام را از این کانال نشناسید و به منبع اولیه رجوع کنید.
عوامل گرایش به داعش
در ادامه مجید امامی، عضو هیئت علمی دانشگاه امام صادق(ع) در ارائه مقاله خود با عنوان «جامعهشناسی پیوند بنیادگرایی و بحران هویت، از جنبش چپ تا داعش، درآمدی نظری بر نامهنگاری مقام معظم رهبری به جوانان کشورهای غربی» بیان کرد: با نوعی از اسلام در اروپا مواجه هستیم، حال باید ببینیم چه شده که گرایش آن به داعش افزایش یافته است. متناسب با همگونسازی فناورانه نتوانستهایم یک هویت جهانی را به رسمیت بشناسیم و تعارضات جدی دیده میشود.
وی با بیان اینکه داعش یک بنیادگرایی پست مدرن است، افزود: جوانانی در داعش هستند که در عمرشان نماز نخواندهاند ولی افتخارشان سر بریدن 15 نفر در سوریه است؛ در شرایطی که همه فکر میکنند سوسیالیسم و مارکسیسم به محاق رفته، شاهد ظهور قویترین گرایشهای چپ در دهه 60 بودیم، در بدنه اجتماعی جوانان جذب آن میشدند چون سلطه امپریالیسم را میدیدند. این نامه دقیقاً متناسب با جوانی نوشته شده که به دنبال اسلام داعشی برای مبارزه است.
استحالهای برای تغییر صورت مسئله
بنا بر این گزارش، در ادامه شهریار زرشناس، عضو هیئت علمی پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در سخنان خود با موضوع رویکرد انتقادی به تاریخ غرب مدرن، گفت: رهبر در نامه اولشان اشاره حکیمانهای در خصوص چگونگی شکلگیری نظام جهانی دارند. اشارات تاریخی بسیار دقیقی هم در مورد شکلگیری نظام سلطه دارند، باید نظام سلطه را بشناسیم چون خط استحالهای که وجود دارد میخواهد صورت مسئله را عوض کند که وضع اقتصادی، اجتماعی و ... به خاطر استفاده از نسخههای اسلامی بوده است.
وی گفت: باید به دانشجویان بفهمانیم که رفاه، عدالت، زندگی به سامان، معیشت و ... دقیقاً از طریق مبارزه با نظام سلطه به دست میآید. غرب مدرن در اروپای قرن 13 و 14 میلادی ظهور پیدا کرد، غرب مدرن بهدنبال بسط صورت امانیستی به تمام دنیا بود، اراده ایجاد یک نظام جهانی و از آن مهمتر ابزار آن هم وجود داشت که ابزار آن توانمندی تکنیکی بود، ابزار آتشین راز توفق آنهاست، با استفاده از توان نظامی این اراده را عینیت بخشیدند.