پیشینه نامگذاری دانشگاه الزهرا(س) به پیشنهاد جهاد دانشگاهی
گروه دانشگاه: 34 سال پیش در چنین روزی، دانشگاه الزهرا(س) به پیشنهاد شورای مرکزی جهاد دانشگاهی به نام حضرت فاطمه زهرا(س) مزین شد.
به گزارش خبرگزاری بینالمللی قرآن (ایکنا)، امروز، 19 اسفندماه مصادف با سالروز تغییر نام دانشگاه الزهرا(س) به پیشنهاد جهاد دانشگاهی است. سال 43، برای نخستینبار مدرسه عالی دختران تأسیس شد. مدرسهای که در سال 54 تبدیل به دانشگاهی دخترانه شد و سال 60، به دانشگاه الزهرا(س) تغییر نام داد.
تاریخچه
دانشگاه الزهراء(س) دانشگاه ویژه زنان، در سال 1343 تأسیس شد. در آن هنگام با 90 دانشجو بهصورت مدرسه عالی، با نام «مدرسه عالی دختران» فعالیت خود را آغاز کرد و علاوه بر رشتههای مترجمی زبانهای خارجی، منشیگری و روانشناسی تدریس رشتهای تحت عنوان فنون خانهداری را در برنامه فعالیتهای آموزشی خود قرار داد.
در سال تحصیلی 55 مدرسه عالی دختران تبدیل به دانشگاه شد و از سال 1356 در قالب مجموعهای از 4 دانشكده علوم پایه، ادبیات و علوم انسانی، علوم مدیریت و اقتصاد درآمد.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی با همین تركیب، تحت نام الزهراء(س) فعالیت خود را ادامه داد و امروز، 19 اسفند سالروز تغییر نام این دانشگاه در سال 60 به پیشنهاد شورای مدیریت جهاد دانشگاهی است. این شورا در اطلاعیهای اعلام کرده بود: چون نام متحدین برای دانشگاه دختران مصوب مقامات وزارت آموزش عالی نیست؛ لذا از دانشگاهها و تمامی کسانی که با این دانشگاه مکاتبه دارند تقاضا میشود تا تصویب نام پیشنهادی الزهراء(س) بهعنوان دانشگاه دختران در مکاتبات خود به کار برند.
در سال 1373 دانشكدههای علوم تربیتی و روانشناسی، تربیت بدنی و علوم ورزشی، فنی مهندسی بهصورت مجزا موجودیت یافتند و در سال 1380 نیز دانشكده الهیات و ادبیات با دریافت موافقت اصولی وزارتخانه، به دو دانشكده ادبیات، زبانها و تاریخ و دانشكده الهیات تبدیل شدند و تعداد دانشكدهها به 8 مورد افزایش یافت.
تعداد رشتهها
در مجموع دانشگاه الزهرا(س) دارای 144 رشته است.
در سال 1365 دانشکده الهیات، ادبیات و علوم انسانی با هشت گروه آموزشی الهیات، ادبیات فارسی، زبان فرانسه، زبان انگلیسی، روانشناسی، علوم تربیتی، کتابداری و تاریخ تأسیس شد. در سال 78 در پی درخواست دانشگاه الزهراء(س) از وزارت علوم مقطع کارشناسی دانشکده الهیات در رشتههای فلسفه و حکمت اسلامی، ادیان و عرفان، علوم قرآن و حدیث، فقه و مبانی حقوق اسلامی و تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی ایجاد و مقدمه تأسیس دانشکده الهیات فراهم شد. در سال 80 بعد از تفکیک دانشکده الهیات و ادبیات، دانشکده الهیات بهصورت مستقل با پنج گروه آموزشی مشغول به کار شد و به ترتیب در سالهای 82 در رشته علوم قرآن و حدیث، 83 در رشته فقه و مبانی حقوق اسلامی، 84 فلسفه و حکمت اسلامی گرایش فلسفه و کلام اسلامی و در سال 87 در رشتههای تاریخ فرهنگ و تمدن ملل اسلامی و ادیان و عرفان در مقطع کارشناسی ارشد اقدام به پذیرش دانشجو کرد. دانشکده الهیات 29 نفر عضو هیئت علمی و 764 نفر دانشجو دارد.
الهیات و معارف اسلامی علوم قرآن و حدیث، الهیات و معارف اسلامی فلسفه و حکمت اسلامی، الهیات و معارف اسلامی فقه و مبانی حقوق اسلامی، الهیات و معارف اسلامی ادیان و عرفان اسلامی و الهیات و معارف اسلامی تاریخ و تمدن ملل اسلامی رشتهها و گرایشهای دانشکده الهیات دانشگاه الزهراء(س) هستند.
امکانات
دانشگاه الزهراء(س) با وسعتی معادل 14 هكتار، افزون بر فضای فیزیكی دانشكدهها، دارای آمفی تئاترها، استخرها، رستورانها، غذاخوریهای آماده، سالن ورزش، بانک، پست و مهد كودک نیز است. برای تكمیل این مجموعه از نظر فضای كالبدی، علاوه بر توسعه زیر بنای دانشكدههای الهیات و ادبیات (1500 متر مربع) و هنر (3285 متر مربع) سالن ورزش چند منظوره با 4000 متر مربع زیر بنا، استخر سرپوشیده باغ نو به وسعت 1000 متر مربع و ساختمان خوارزمی دانشگاه الزهراء(س)، در هشت طبقه و با وسعت 18 هزار متر مربع زیر بنا، نیز احداث شده است.
در حال حاضر انسیه خزعلی، ریاست این دانشگاه را برعهده دارد. محمد فرهادی، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز رئیس هیئت امنای دانشگاه الزهراء(س) است.